ИГРАЊЕ С ВАТРОМ! Прво је испровоцирао Путина, а сада га због страха чувају специјалци! ЕВРОПСКИ ПОЛИТИЧАР НЕ ЗНА ШТА ДА РАДИ

ИГРАЊЕ С ВАТРОМ! Прво је испровоцирао Путина, а сада га због страха чувају специјалци! ЕВРОПСКИ ПОЛИТИЧАР НЕ ЗНА ШТА ДА РАДИ

24 априла 2020

Чешка полиција пружила је посебну заштиту градском градоначелнику Зденеку Хрибу, градоначелнику прашког округа репорје Павелу Новотну и градоначелнику 6 округа Ондреју Колару. Они су били покретач демонтаже споменика маршалу совјетске војске Ивану Коневу.

Према чешком недељнику „Респект“, званичници се плаше одмазде Москве и због рушења спомен-обележја и због преименовања Под кастани намести (Трг кестена) на Трг Бориса Немцова, где је смештена руска амбасада.Публикација подсећа да је руски министар одбране Сергеј Шојгу већ захтевао да управа Прага буде одговорна за ове акције, а руски Истражни комитет је покренуо кривичну пријаву за „јавно скрнављење симбола војне славе Русије“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров нагласио је да би иницијатори рушења требало да буду „свесни ризика даљег погоршања ове ситуације“.

Поред тога, лист тврди да су чешке службе безбедности пратиле долазак Руса у Праг, који може представљати опасност за Колара. Они су такође приметили долазак групе руских обавештајца из Русије у Европу.

Споменик совјетском маршалу Ивану Коневу саграђен је 9. маја 1980. године на тргу у Прагу у знак захвалности за чињеницу да је маршал наредио да не користи тешку артиљерију приликом ослобађања Прага од нациста у мају 1945. године и на тај начин сачувао историјске зграде.

Током година споменик је вандализован више пута. Последњи такав случај догодио се у августу 2019. Непознате особе сипале су црвену боју на споменик и на спомен плочу написале: „Не крвавом маршалу! Нећемо заборавити.“

3. априла ове године споменик је демонтиран. Сергеј Шојгу затражио је од чешких власти да споменик предају Русији, али је захтев одбијен. Према наводима власти, споменик се убудуће планира поставити у Музеју 20. века. Уред градоначелника Прага обећао је да ће издвојити средства за то.

(Правда)

KOMENTARI3 коментара

  1. Kulak says:

    Da.Neonacist Kolar misli da to što živi u nekoj državi koja ima granice njega čini 100% sigurnim.Ali,granice su granice,a eksperti su eksperti.Mogu eksperti i preći granicu.Verujem da se neonacist Kolar gadno prevario.

  2. M says:

    Nisu se Česi proslavili!Ja sam mislio da su oni pametniji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u