ИНДИЈА ОШТРО ЗАПРЕТИЛА ЕРДОГАНУ

INDIJA OŠTRO ZAPRETILA ERDOGANU

17 februara 2020

Indija je danas pozvala na razgovor turskog ambasadora u toj zemlji kako bi izrazila diplomatski protest zbog izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Indija negoduje zbog izjave o spornom regionu Kašmira i upozorila je da će to imati uticaja na bilateralne veze.Tokom posete Pakistanu prošle sedmice, Erdogan je rekao da se situacija u indijskom delu Kašmira pogoršava zbog velikih promena koje je Nju Delhi uveo na teritoriji sa muslimanskom većinom i da Turska izražava solidarnost sa narodom Kašmira, preneo je Rojters.

Indija, koja čitav region Kašmira smatra integralnim delom zemlje, saopštila je turskom ambasadoru Sakiru Ozkanu Torunlaru da Erdoganovim komentarima nedostaje razumevanje istorije spora u Kašmiru, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ova nedavna epizoda je samo još jedan primer obrasca mešanja Turske u unutrašnje stvari drugih zemalja, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Raveš Kumar i dodao da Indija to smatra potpuno neprihvatljivim.

On je rekao da je Indija uputila snažan demarš, odnosno formalnu diplomatsku notu.

Indija je u avgustu ukinula autonomiju Kašmiru i stavila ga pod saveznu upravu kao način da se ta teritorija u potpunosti integriše u Indiju i uguši 30-godišnja pobuna.

Pakistan, koji kontroliše deo Kašmira, kritikovao je tu meru, a druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom, poput Turske i Malezije, pridružile su se pozivima da Indija preispita svoju odluku.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *