Indijac snimio film o hrabrom poručniku Borku Nikitoviću

Indijac snimio film o hrabrom poručniku Borku Nikitoviću

20 avgusta 2014

film5U toku je 9. međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija” u Požegi, a na njemu su studenti režije, zvuka, dramaturgije, produkcije s raznih strana sveta već snimili materijal za tri zanimljiva dokumentarna filma. Petnaest studenata filmskih akademija ovih dana u požeškom i čačanskom kraju spremaju dokumentarce na zajedničku temu „Portret bez okvira”.

– Ovogodišnjom temom kampa želimo da skrenemo pažnju na ljude koji svojim životom i radom odskaču od sredine, ne uklapaju se u okvire koje nameće okruženje, drugačiji su od većine – ističe Dejan Petrović, direktor požeškog „Filmarta”, organizatora „Interakcije”.

Student režije iz Indije Tomi Kristo priču za film pronašao je u požeškom selu Uzići u porodici Nikitović, pa je sa kolegama Vilsom Eser iz Venecuele, Britancem Aleksom Gregsonom i našim studentima Dunjom Vučković i Rajkom Ristanovićem snimio dokumentarac o hrabrom potporučniku Borku Nikitoviću. Taj mladi oficir, najbolji u generaciji, žrtvovao je početkom devedesetih život u ratu da bi spasao vojnike, za šta je posmrtno odlikovan ordenom za hrabrost. „Pokušao sam da napravim sliku o tome šta zapravo rat čini ljudima”, kaže mladi reditelj iz Indije.

Film o izvornoj muzici i folklorcima u Požegi, prateći članove KUD-a „Raspevani Požežani”, snimila je ekipa u sastavu Tal Sijan iz Izraela, Rumunka Ana Marija Vijdea, Portugalac Mario de Karvaljo, te Kisli iz Indije zajedno sa rediteljem Lukom Popadićem.

Pratili smo „Raspevane Požežane” na nastupima i u njihovom svakodnevnom životu. Izabrao sam ovu temu jer mislim da je izvorna muzika nešto vrlo duboko i da je puna života – otkriva Popadić, za koga je ovaj kamp značajan jer pokazuje koliko je filmski jezik univerzalan.

Slovak Andrej Kolenčik, dobitnik nagrade „Zlatno jaje” na ovogodišnjem „Kustendorfu”, reditelj je filma snimanog u Čačku. To je priča o ljubiteljima čačanske kockarnice. U ovoj ekipi su i naša Tijana Marković, Meksikanac Karlos Reinoso, Ruskinja Tatjana Buličeva i Alberto Lordanov iz Bugarske. Tijana je sada studentkinja prve godine produkcije na FDU, a kao požeška gimnazijalka već je učestvovala na „Interakciji”, ali kao volonter.

U svojstvu supervizora režije ovde sa ovim mladim stvaraocima kroz sve faze produkcije filmova prolazi Dragan Elčić, istaknuti reditelj i profesor na beogradskoj Akademiji umetnosti.

– Učesnici rade u posebnim uslovima jer za samo sedam dana moraju pronaći priču i snimiti materijal. Ako se ima u vidu da upoznavanje članova ekipa teče kroz rad, da komuniciraju na jeziku koji im nije maternji i da rade na terenu koji ne poznaju, jasno je da nije lako raditi ove filmove. Ipak, uspevaju u tome, pa se kroz interakciju i rad na filmu upoznaju i sprijatelje – kazuje Elčić.

Nakon snimanja petnaestoro učesnika kampa okupilo se u Požegi gde će montirati filmove. Ovde im se pridružila grupa od 23 polaznika međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdok” koji će prisustvovati predavanjima Želimira Žilnika i Dragana Elčića o dokumentarnom filmu. Učesnici kampa prisustvuju projekcijama niza filmova studenata i afirmisanih autora, predstavljanju kulture 21 zemlje iz kojih su došli, koncertima, žurkama… Filmovi snimljeni na ovoj „Interakciji” biće prikazani 27.avgusta u Požegi, a dan kasnije u dvorani Kulturnog centra Beograda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *