Индијски еп као српска историја

Индијски еп као српска историја

5 јула 2017

У БАШТИ Студентског културног центра, у оквиру 26. Београдског летњег фестивала, синоћ је пред многобројном публиком одиграна представа „Тамо где сенка нестаје“. Њени творци су чланови трупе „Kriyative Theatre Trust“ из Индије, а са њима се на сцени нашао и српски перформер Кристијан ал Дроуби.

Иако је необична представа реализована на енглеском језику, титл је пратио дијалог на видео-биму, што је олакшало уживање гледаоцима. Повремене српске речи из уста симпатичних индијских уметника изазивале су салве смеха, али су их и наводиле да се спонтано укључе у комад, који представља савремену интерпретацију епске приче. У једној изведби, уметници су спојили фолклорне традиције различитих делова света, што је публика и препознала.

Јужноазијски еп мотив је представе, али из минута у минут постајало је јасно да комад преплиће приче које се могу пронаћи како у нашој земљи, тако и у другим културама. На вешт начин публика је остајала у појединим тренуцима у недоумици да ли је оно што се на сцени дешава случајно или намерно.

Стереотипно представљање наше земље у овом комаду није разљутило гледалиште. Напротив. Грохотни осмеси одзвањали су баштом када је један од ликова прекрстио Србију у „Сибир“, а јунакиња приче изрекла да су српски момци „фрајери“.

Аутор изведбе је Шрикант Рао, а душу необичним ликовима, осим Дроубија, дали су Лакшми Чандрашекар, Прити Барадваџ и Винаја Чандра.

ВОДЕЋИ У БАНГАЛОРУ

„Kriyative Theatre Trust“ основан је 2005. године и сада је водећа позоришна трупа у Бангалору, која је са својим представама обишла свет. Јединствена је по томе што су скоро све представе у продукцији овог позоришта оригинална дела која су написали чланови групе. Верујући у моћ позоришта, при избору комада, руководе се жељом да дају свој скромни допринос стварању бољег света и да својој публици донесу оно најбоље из свих крајева.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u