ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ КРИЈУ: Терористи у Малију говорили енглески и довезли се дипломатским аутомобилом!

ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ КРИЈУ: Терористи у Малију говорили енглески и довезли се дипломатским аутомобилом!

23 новембра 2015

NEWS: Taking of Hostages al Radisson Blu Hotel in Mali - BamakoТерористичка организација повезана с Ал Каидом преузела је одговорност за напад на хотел Радисон Блу у главном граду Малија, Бамаку, у којем је убијено најмање 27 особа.

Након вишесатне акције ослобођено је 150 талаца, а 27 убијено. У акцији су убијена тројица џихадиста. Након прве акције специјалних снага, из хотела је ослобођено 80 талаца, а 124 гостију и 12 радника остали заробљени.

Специјалне снаге “чистиле” су спрат по спрат луксузног хотела са 190 соба. Након друге акције, у којој су учествовале и специјалне снаге САД и Француске, остали таоци су ослобођени.

Међу заробљеним гостима налазили су се и држављани САД, Француске, Белгије, Турске, Индије и Кине. Међу отетим гостима налазили су се и припадници француске војске, радници “Ер Франса” и особље “Талеса”, једне од водећих компанија у области електронске и зрачно-космичке сигурности. У нападу је убијено шест Руса, радника регионалне авиокомпаније Волга-Дњепар.

Наоружани и маскирани нападачи наводно су до хотела стигли аутомобилом с дипломатским таблицама.

Занимљива је изјава познатог певача из Гвинеје који је био међу таоцима и након ослобађања изјавио да су терористи говорили енглески.

Позивајући се на сигурносне изворе, Ројтерс је јавио да је један нападач ушао у хотел, пуцао и викао “Алаху екбер”.

Британска агенција преноси и да су нападачи у једном тренутку пустили из хотела неке таоце, међу којима су они који знају рецитовати делове Кур’ана.

Организацију, за коју се тврди да је напала хотел, води озлоглашени једнооки терориста Мохтар Белмохтар, звани Принц, тражени терориста за којег се сумњало да је убијен у Либији. Његову организацију, која је основана пре две године, чине углавном Туарези и Арапи.

Мали је био француска колонија до 1960. године, а земљу су захватили немири након војног удара 2012. године. Сепаратисти су заузели велике територије на северу државе, а у земљи почеле деловати исламистичке групе, укључујући Боко Харам. Војна интервенција, на челу с Француском, почетком 2013.године, потиснула је већину екстремиста.

Међутим, неке области, углавном на северу Малија, нису под контролом власти и француских трупа.

(Intermagazin)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u