ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ КРИЈУ: Терористи у Малију говорили енглески и довезли се дипломатским аутомобилом!

INFORMACIJE KOJE SE KRIJU: Teroristi u Maliju govorili engleski i dovezli se diplomatskim automobilom!

23 novembra 2015

NEWS: Taking of Hostages al Radisson Blu Hotel in Mali - BamakoTeroristička organizacija povezana s Al Kaidom preuzela je odgovornost za napad na hotel Radison Blu u glavnom gradu Malija, Bamaku, u kojem je ubijeno najmanje 27 osoba.

Nakon višesatne akcije oslobođeno je 150 talaca, a 27 ubijeno. U akciji su ubijena trojica džihadista. Nakon prve akcije specijalnih snaga, iz hotela je oslobođeno 80 talaca, a 124 gostiju i 12 radnika ostali zarobljeni.

Specijalne snage “čistile” su sprat po sprat luksuznog hotela sa 190 soba. Nakon druge akcije, u kojoj su učestvovale i specijalne snage SAD i Francuske, ostali taoci su oslobođeni.

Među zarobljenim gostima nalazili su se i državljani SAD, Francuske, Belgije, Turske, Indije i Kine. Među otetim gostima nalazili su se i pripadnici francuske vojske, radnici “Er Fransa” i osoblje “Talesa”, jedne od vodećih kompanija u oblasti elektronske i zračno-kosmičke sigurnosti. U napadu je ubijeno šest Rusa, radnika regionalne aviokompanije Volga-Dnjepar.

Naoružani i maskirani napadači navodno su do hotela stigli automobilom s diplomatskim tablicama.

Zanimljiva je izjava poznatog pevača iz Gvineje koji je bio među taocima i nakon oslobađanja izjavio da su teroristi govorili engleski.

Pozivajući se na sigurnosne izvore, Rojters je javio da je jedan napadač ušao u hotel, pucao i vikao “Alahu ekber”.

Britanska agencija prenosi i da su napadači u jednom trenutku pustili iz hotela neke taoce, među kojima su oni koji znaju recitovati delove Kur’ana.

Organizaciju, za koju se tvrdi da je napala hotel, vodi ozloglašeni jednooki terorista Mohtar Belmohtar, zvani Princ, traženi terorista za kojeg se sumnjalo da je ubijen u Libiji. Njegovu organizaciju, koja je osnovana pre dve godine, čine uglavnom Tuarezi i Arapi.

Mali je bio francuska kolonija do 1960. godine, a zemlju su zahvatili nemiri nakon vojnog udara 2012. godine. Separatisti su zauzeli velike teritorije na severu države, a u zemlji počele delovati islamističke grupe, uključujući Boko Haram. Vojna intervencija, na čelu s Francuskom, početkom 2013.godine, potisnula je većinu ekstremista.

Međutim, neke oblasti, uglavnom na severu Malija, nisu pod kontrolom vlasti i francuskih trupa.

(Intermagazin)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *