ИНВАЗИЈА: Американци лансирали рој од сто сателита

ИНВАЗИЈА: Американци лансирали рој од сто сателита

24 марта 2019

Више од 100 минијатурних сателита „Спрајт“ тежине по пет грама лансиранo je са америчког свемирског брода „Киксат 2“, саопштио је његов конструктор Зак Манчестер.

Сам сателит „Киксат 2“ направљен је на Универзитету Корнел и лансиран у орбиту у фебруару ове године са теретног брода „Цигнус“ након одвајања од Међународне свемирске станице. У њему су се налазила 104 минијатурна сателита „Спрајт“ у облику чипа — плочица величине 3,5 са 3,5 центиметра и тежине 5 грама са радио-предајником. Први покушај лансирања 104 сателита са брода „Киксат 1“ 2014. године није био успешан.Минијатурни сателити би се у будућности могли користити за решавање научних задатака.

Манчестер је на својој страници на Твитеру саопштио да је команда за лансирање роја од 104 минијатурних сателита „Спрајт“ издата са Земље 19. марта и затражио од радио-аматера широм света да га информишу о примању сигнала са њих. Касније је астроном Сес Баса потврдио пријем сигнала са сателита.

Манчестер је такође напоменуо да би радио-аматери требало да пожуре са слушањем сигнала, јер се минијатурни сателити брзо смањују и ускоро ће сагорети у атмосфери.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. A akoM says:

    Dobro je da će padati i sagorjeti u atmosferi!Inače bi bili leteći ubojiti metci-projektili za ostale satelite,opremu i astronaute izvan sv.broda!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u