Иронична похвала лицемерју

Иронична похвала лицемерју

27 фебруара 2017

14 (2)_620x0

ПРВИ пут ће се чувени Молијеров заводник појавити на сцени Југословенског драмског, током готово седам деценија постојања театра: премијерно извођење „Дон Жуана“ је у недељу (26. фебруара), у режији Горчина Стојановића.

Иначе, ово је седми комад великог француског комедиографа у ЈДП, као и седма режија Горчина Стојановића (за скоро тридесет година) у кући чији је уметнички директор. Одлучио се за једну од највећих пишчевих трагикомедија.

– Представа се у мом интимном позоришном свету наслања на оно што сам пре четврт века радио у ЈДП. Тада је кућа имала у ансамблу свог Хамлета, као што данас има Дон Жуана – објашњава Стојановић, који је насловну улогу поверио Војину Ћетковићу. – На оно стереотипно питање шта комад данас чини актуелним, одговарам да је у њему неколико важних тема. У славном монологу иронична је похвала лицемерју, а мени су биле важне четири ствари. Дон Жуан каже да ће судити другима, да ће гонити своје непријатеље, говорити лепо само о себи и мерити свет својим мерилима. Тешко да могу да замислим нешто актуелније!

Замиљиво је, како каже редитељ, да је пре него што се одлучио за главне протагонисте знао ко ће му играти споредне улоге. Реч је о две уметнице изразите индивидуалности: сопрану Катарини Јовановић и Соњи Вукићевић, балетском уметнику и кореографу.

– Катарина игра Пакао, улогу која јесте дидаскалија, али је ваома важна. Соња Вукићевић је, пак, и Привиђење, и Време, и Просјак – објашњава Горчин Стојановић.

Познати редитељ први пут у театру сарађује с Војином Ћетковићем који открива да ће се у театру после две деценије срести са класним колегом Сергејем Трифуновићем. После „Бурета барута“ и „Шина“, Срегеј овог пута игра Дон Жуановог верног сапутника Зганарела.

У подели су и Анђелика Симић, Војислав Брајовић, Марко Баћовић, Дубравко Јовановић, Милица Јаневски, Горан Даничић, Јована Гавриловић и Слободан Тешић. Редитељ је урадио и сценографију представе, Соња Вукићевић је била задужена и за сценски покрет, а костимографију потписује Лана Цвијановић.

ЋЕТКОВИЋ: БЕЗ ИЖИВЉАВАЊА

– ДОСАДА и безидејност су пороци нашег времена, а ја се радујем што рад на овој представи никако није био досадан. „Дон Жуана“ смо спремали три месеца. Нисмо осавремењавали текст, нити се иживљавали над Молијером – истиче Војин Ћетковић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u