Иронична похвала лицемерју

Ironična pohvala licemerju

27 februara 2017

14 (2)_620x0

PRVI put će se čuveni Molijerov zavodnik pojaviti na sceni Jugoslovenskog dramskog, tokom gotovo sedam decenija postojanja teatra: premijerno izvođenje „Don Žuana“ je u nedelju (26. februara), u režiji Gorčina Stojanovića.

Inače, ovo je sedmi komad velikog francuskog komediografa u JDP, kao i sedma režija Gorčina Stojanovića (za skoro trideset godina) u kući čiji je umetnički direktor. Odlučio se za jednu od najvećih piščevih tragikomedija.

– Predstava se u mom intimnom pozorišnom svetu naslanja na ono što sam pre četvrt veka radio u JDP. Tada je kuća imala u ansamblu svog Hamleta, kao što danas ima Don Žuana – objašnjava Stojanović, koji je naslovnu ulogu poverio Vojinu Ćetkoviću. – Na ono stereotipno pitanje šta komad danas čini aktuelnim, odgovaram da je u njemu nekoliko važnih tema. U slavnom monologu ironična je pohvala licemerju, a meni su bile važne četiri stvari. Don Žuan kaže da će suditi drugima, da će goniti svoje neprijatelje, govoriti lepo samo o sebi i meriti svet svojim merilima. Teško da mogu da zamislim nešto aktuelnije!

Zamiljivo je, kako kaže reditelj, da je pre nego što se odlučio za glavne protagoniste znao ko će mu igrati sporedne uloge. Reč je o dve umetnice izrazite individualnosti: sopranu Katarini Jovanović i Sonji Vukićević, baletskom umetniku i koreografu.

– Katarina igra Pakao, ulogu koja jeste didaskalija, ali je vaoma važna. Sonja Vukićević je, pak, i Priviđenje, i Vreme, i Prosjak – objašnjava Gorčin Stojanović.

Poznati reditelj prvi put u teatru sarađuje s Vojinom Ćetkovićem koji otkriva da će se u teatru posle dve decenije sresti sa klasnim kolegom Sergejem Trifunovićem. Posle „Bureta baruta“ i „Šina“, Sregej ovog puta igra Don Žuanovog vernog saputnika Zganarela.

U podeli su i Anđelika Simić, Vojislav Brajović, Marko Baćović, Dubravko Jovanović, Milica Janevski, Goran Daničić, Jovana Gavrilović i Slobodan Tešić. Reditelj je uradio i scenografiju predstave, Sonja Vukićević je bila zadužena i za scenski pokret, a kostimografiju potpisuje Lana Cvijanović.

ĆETKOVIĆ: BEZ IŽIVLJAVANJA

– DOSADA i bezidejnost su poroci našeg vremena, a ja se radujem što rad na ovoj predstavi nikako nije bio dosadan. „Don Žuana“ smo spremali tri meseca. Nismo osavremenjavali tekst, niti se iživljavali nad Molijerom – ističe Vojin Ćetković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *