Ископавање руде на Месецу почиње до 2025. године

Ископавање руде на Месецу почиње до 2025. године

29 јануара 2019

Европска свемирска агенција (ЕСА) планира да почне са ископавањем руда на Месецу до 2025. године. ЕСА је зато потписала уговор с произвођачем ракета Ариане, који би требало да обучи и припреми мисију за вађење реголита, Месечевог камена.

Реголит прекрива целу Месечеву површину до дубине од најмање три и по метра и могао би да се преради како би се добио кисеоник, вода и потребно гориво.

Многе свемирске агенције верују да је ископавање руда на Месецу кључно за успостављање сталних лунарних база или колонија.

„Употреба свемирских ресурса може бити кључ одрживог лунарног истраживања и ова студија је део свеобухватног плана ЕСА-е да Европу учини партнером у том истраживању“, рекао је један од директора агенције Дејвид Паркер.

АрианеГроуп, европски конзорцијум за свемирска истраживања и развој ракета, објавио је да у мисију неће бити укључено слање људи на Месец, него роботске опреме.

„Ове године обележавамо 50. годишњицу првих људских корака на Месецу и ArianeGroup ће стога подржавати све постојеће и будуће европске пројекте како би Европа имала независан и суверен приступ свемиру“, рекао је први човек компаније Андре-Хуберт Расел (Andre-Hubert Roussel).

KOMENTARI3 коментара

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Tako je :-)))

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   ...a hrvati će da kopaju pošto su se pokazali na kontejnerima da su najbolji kopači u celoj EU, čak su i rome izbacili iz "biznisa" :-)))

 2. Budi Bog s nama says:

  I na kraju ako je to pre pola veka bio mali korak za čoveka i velik za čovečanstvo, ovo da je bilo veliko za čovečanstvo uopšte se nije dokazalo kao tavko. Bio je to velik korak za čovečanstvo amerike i to u laži. Oni su navodno sletali 11 puta na mesec, ali zašto se onda dokazalo da ni sa spejs šatlom ne mogu da lete već samo eksplodiraju ili izgore pri povratku? Čak i sa tako jednostavnim sistemom nisu uspeli i sve je obustavljeno, šta onda reći za sletanja na mesec? Zašto Rusi i Kinezi to nisu ni uspeli ni pokušavali, na primer danas kada je sva tehnologija otišla na bolje? Kjubrik je lepo objasnio da oni samo snimaju naučno fantastične filmove o kosmosu i sletanju na mesec, ali toga zapravo ni tada nije bilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u