ИСЛАМСКА ДРЖАВА објавила рат Турској!

ИСЛАМСКА ДРЖАВА објавила рат Турској!

2 јула 2016

Turkey ISIS 323Турске власти су ухапсиле најмање 13 особа, а међу њима наводно и неколико страних држављана, који се сумњиче да су повезани с вишеструким бомбашким нападом на истанбулском аеродрому „Ататурк“ где су у уторак увече убијене 42 особе, а око 250 их је рањено. Иако Исламска држава није преузела одговорност за напад, нико не сумња да иза крвопролића стоји управо њена ћелија.

Чак је и шеф ЦИА Џон Бренан рекао како избор мете и начин извођења напада носе потпис ИД која је, уосталом, пре само три месеца извела напад на аеродром у Бриселу. Испрва је објављено да нападачи долазе из руске ћелије ИД, односно да су држављани Узбекистана, Русије и Кригизије. Један од нападача наводно се зове Осман Вадинов, а у Турску је дошао лани из сиријског града Раке.

С друге стране, наводе како идентитет нападача и даље није познат јер „значајна оштећења меког ткива отежавају идентификацију“. Наводно је у планирању напада учествовало још осам особа. Тројица убица су, преносе турски медији, изнајмили стан у Аксарају у Истанбулу и затим у уторак у 8.45 по локалном времену узели такси до „Ататурка“. Возач таксија их је описао као смирене, без икаквих назнака узнемирености. На неким од снимака надзорних камера у самој аеродромској згради види се како се један од њих смеши.

Турски званичници тврде да нападачи „испрва нису успели да уђу у зграду те су, након што нису могли да прођу контроле, отворили ватру“ и затим кренули у добро смишљен покољ. Напад у Турској указује на неколико забрињавајућих чињеница. Терористи, наиме, показују алармантну способност да буду корак испред баш свих сигурносних мера које су уведене како би их спречили. Нападачи су се понашали као специјалци.

Напад је имао три фазе, а свака од њих је отварала простор идућем нападачу да одигра своју улогу. При том су применили тактику одвраћања – прво су извели напад на паркиралишту како би привукли пажњу безбедњака и удаљили их од праве мете. Управо то показује да су знали и врло добро се припремили на још строже мере безбедности које су након напада у Бриселу биле уведене на и иначе врло непробојном истанбулском аеродрому.

Сама мета, аеродром, добро је одабрана јер је реч о трећем најпрометнијем аеродрому у Европи са 60 милиона путника годишње, а напад дугорочно удара на економију, туризам и слободу кретања.

Генеза напада

Први напади ИД у Турској били су усмерени на Курде, на пример онај у Суручу те у Анкари на политичком скупу када су мета били активисти повезани с тамошњом курдском странком. Али ИД мења тактику. Сви самоубилачки напади гађали су туристичке атракције у Истанбулу. Дакле, порука је јасна: нико нигде није сигуран, а жртве су како Турци тако и странци. ИД је тактику променила и постала још убојитија у тренутку кад трпи поразе на терену.

Трећи удар

Терористи ИД су већ трећи пут ове године ударили на Истанбул, економски и туристички центар Турске. Први напад у јануару организован је на туристе испред Султанахмет џамије када је убијено десет страних туриста, углавном Немаца. Затим је уследио напад на полицајце у Истанбулу кад им је дигнут аутобус у ваздух и сада је ударено на аеродром.

KOMENTARI2 коментара

  1. Ђованииии says:

    Хихихихи...Онако кретенски се смејем. Непостојећа "Исламска држава" објавила рат, ни мање ни више, него Турској. Па Исламску државу сачињавају туркмени и турци бар 50%. Исламска држава је продавала огромне количине нафте преко Турске, и зато су Турци из беса оборили руски авион, јер су им Руси осушили посао. Исламска држава се снабдева из Турске храном, муницијом и ханумама. Снабдевају је и Саудијци и Катарци и још многи други. Американци су или подмитили сиријске курде, или их некако другачије преварили и Курди се сада боре уз помоћ и вођство Америчких инструктора да створе Исламску државну територију око Раке, све мислећи да стварају своју државу. И онда неко изјави да је Исламска држава објавила рат Турској? Јел неко прогутао? Ако јесте, тај онда има стварно слоновско ждрело.

  2. srbija says:

    turci su uvek najvna nacija oni zato gube svuda oni citaju pogresne stvari u kuranu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u