ИСЛАМСКА ДРЖАВА објавила рат Турској!

ISLAMSKA DRŽAVA objavila rat Turskoj!

2 jula 2016

Turkey ISIS 323Turske vlasti su uhapsile najmanje 13 osoba, a među njima navodno i nekoliko stranih državljana, koji se sumnjiče da su povezani s višestrukim bombaškim napadom na istanbulskom aerodromu „Ataturk“ gde su u utorak uveče ubijene 42 osobe, a oko 250 ih je ranjeno. Iako Islamska država nije preuzela odgovornost za napad, niko ne sumnja da iza krvoprolića stoji upravo njena ćelija.

Čak je i šef CIA Džon Brenan rekao kako izbor mete i način izvođenja napada nose potpis ID koja je, uostalom, pre samo tri meseca izvela napad na aerodrom u Briselu. Isprva je objavljeno da napadači dolaze iz ruske ćelije ID, odnosno da su državljani Uzbekistana, Rusije i Krigizije. Jedan od napadača navodno se zove Osman Vadinov, a u Tursku je došao lani iz sirijskog grada Rake.

S druge strane, navode kako identitet napadača i dalje nije poznat jer „značajna oštećenja mekog tkiva otežavaju identifikaciju“. Navodno je u planiranju napada učestvovalo još osam osoba. Trojica ubica su, prenose turski mediji, iznajmili stan u Aksaraju u Istanbulu i zatim u utorak u 8.45 po lokalnom vremenu uzeli taksi do „Ataturka“. Vozač taksija ih je opisao kao smirene, bez ikakvih naznaka uznemirenosti. Na nekim od snimaka nadzornih kamera u samoj aerodromskoj zgradi vidi se kako se jedan od njih smeši.

Turski zvaničnici tvrde da napadači „isprva nisu uspeli da uđu u zgradu te su, nakon što nisu mogli da prođu kontrole, otvorili vatru“ i zatim krenuli u dobro smišljen pokolj. Napad u Turskoj ukazuje na nekoliko zabrinjavajućih činjenica. Teroristi, naime, pokazuju alarmantnu sposobnost da budu korak ispred baš svih sigurnosnih mera koje su uvedene kako bi ih sprečili. Napadači su se ponašali kao specijalci.

Napad je imao tri faze, a svaka od njih je otvarala prostor idućem napadaču da odigra svoju ulogu. Pri tom su primenili taktiku odvraćanja – prvo su izveli napad na parkiralištu kako bi privukli pažnju bezbednjaka i udaljili ih od prave mete. Upravo to pokazuje da su znali i vrlo dobro se pripremili na još strože mere bezbednosti koje su nakon napada u Briselu bile uvedene na i inače vrlo neprobojnom istanbulskom aerodromu.

Sama meta, aerodrom, dobro je odabrana jer je reč o trećem najprometnijem aerodromu u Evropi sa 60 miliona putnika godišnje, a napad dugoročno udara na ekonomiju, turizam i slobodu kretanja.

Geneza napada

Prvi napadi ID u Turskoj bili su usmereni na Kurde, na primer onaj u Suruču te u Ankari na političkom skupu kada su meta bili aktivisti povezani s tamošnjom kurdskom strankom. Ali ID menja taktiku. Svi samoubilački napadi gađali su turističke atrakcije u Istanbulu. Dakle, poruka je jasna: niko nigde nije siguran, a žrtve su kako Turci tako i stranci. ID je taktiku promenila i postala još ubojitija u trenutku kad trpi poraze na terenu.

Treći udar

Teroristi ID su već treći put ove godine udarili na Istanbul, ekonomski i turistički centar Turske. Prvi napad u januaru organizovan je na turiste ispred Sultanahmet džamije kada je ubijeno deset stranih turista, uglavnom Nemaca. Zatim je usledio napad na policajce u Istanbulu kad im je dignut autobus u vazduh i sada je udareno na aerodrom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Đovaniiii says:

    Hihihihi...Onako kretenski se smejem. Nepostojeća "Islamska država" objavila rat, ni manje ni više, nego Turskoj. Pa Islamsku državu sačinjavaju turkmeni i turci bar 50%. Islamska država je prodavala ogromne količine nafte preko Turske, i zato su Turci iz besa oborili ruski avion, jer su im Rusi osušili posao. Islamska država se snabdeva iz Turske hranom, municijom i hanumama. Snabdevaju je i Saudijci i Katarci i još mnogi drugi. Amerikanci su ili podmitili sirijske kurde, ili ih nekako drugačije prevarili i Kurdi se sada bore uz pomoć i vođstvo Američkih instruktora da stvore Islamsku državnu teritoriju oko Rake, sve misleći da stvaraju svoju državu. I onda neko izjavi da je Islamska država objavila rat Turskoj? Jel neko progutao? Ako jeste, taj onda ima stvarno slonovsko ždrelo.

  2. srbija says:

    turci su uvek najvna nacija oni zato gube svuda oni citaju pogresne stvari u kuranu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *