ISLAND: Protest za referendum o EU

ISLAND: Protest za referendum o EU

25 фебруара 2014

Copy of Flags_of_IcelandNekoliko hiljada demonstranata izašlo na ulice islandske prestonice Rejkjavika, tražeći raspisivanje referenduma, posle odluke vlade da odustane od članstva EU.

Najmanje 3.500 ljudi okupilo se ispred zgrade parlamenta, na najmasovnijim demonstracijama od finansijske krize 2009, tražeći da vlada održi svoje obećanje dato na izborima u maju, da će održati referendum o članstvu u EU, saopštila je policija.

Islandska evroskeptična vlada prošlog septembra prekinula je pregovore o pristupanju EU, iako je to obećala u predizbornoj kampanji 2013. godine.

Vlasti su u petak objavile nacrt zakona o „povlačenju prijave za članstvo u Evropskoj uniji“, koju je Island podneo 2010.

Opozicione stranke požalile su se na to što nije bilo vremena za debatu o ovom pitanju, pa je odluka odložena. Kako se očekuje, rasprava će biti pokrenuta narednih dana, preneo je Frans pres.

Ovaj potez vlade kritikuju i proevropski i antievropski nastrojeni građani, smatrajući da se šef diplomatije Gunar Bragi Sveinson oslanja na nekadašnja obećanja.

Bivši ministar spoljnih poslova Osur Skarfedinson, iz socijaldemokratske stranke „Samlingsforten“, koja je prva pokrenula pregovore o pristupanju EU, rekao je da će namera vlade uspeti „samo preko njega mrtvog“.

Dok se ispred i u zgradi parlamenta situacija zakuvava, opozicija je tražila objašnjenje zašto je referendum odbačen, dok je Sveinson kritikovao predsednika parlamenta, jer je povukao svoju odluku.

Island je već nekoliko godina u sporu s EU zbog kvota za ribarenje.

Kada je sadašnja vlada pobedila na izborima lane u maju, obećala je da će održati referendum o prekidu pristupnih pregovora s Unijom.

Spor se pogoršao u septembru, kada je EU zapretila Islandu trgovinskim sankcijama, ako ta zemlja ne smanji kvotu za skuše, a Island odgovorio da se, na neodređeno vreme, povlači iz pregovora o članstvu.

U svakom slučaju, većina Islanđana protivi se članstvu u Evropskoj uniji, dok manjina misli da bi ono stabilizovalo ekonomiju.

Prema najnovijim anketama, većina Islanđana želi da vlada završi pregovore s EU, pre nego što to pitanje iznese na referendum.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u