Иван Јевтовић: Стална борба за опстанак

Иван Јевтовић: Стална борба за опстанак

7 децембра 2018

УЛОГОМ Браце у комаду Тијане Грумић „Стварање човека“ (с редитељским потписом Иване Шијаковић) у среду увече ће Иван Јевтовић премијерно уписати још једну представу на репертоару матичног театра Атељеа 212.

– „Стварање човека“ је, убеђен сам, „стварање“ нове ауторке на београдским сценама. Текст је предиван. Иначе, мој лик је стереотипан, онај којег сви мигранти сусрећу на свом путу – открива уочи првог извођења Иван Јевтовић. – У драми је, и у буквалном смислу, подела на црно-бели свет: Браца је црн у сваком смислу те речи!

У биографији јунака, како сазнајемо, пише да је рођен и живи у Бодрумском заливу у Турској, али је пореклом из бивше Југославије. Његове родитеље посао је довео на турску обалу, па са двојицом сиријске браће који су у средишту ове приче, има више заједничког него што се то претпоставља на први поглед. Самим тим, предодређен је и за сличан живот:

– Жанровски, текст Тијане Грумић је модерна трагедија, а сам повратак класичном жанру, у новом облику, заиста је инспиративан. Глумачки задаци су углавном у исповедној форми, па и мој лик. Издржљив борац и неунуштива бубашваба. У сталној је борби за опстанак: око њега дувају ветрови, свет се мења, државе нестају, али Браца се сналази и све преживљава. Када је реч о његовом односу према избеглицама, пре свега је „економски“. Увек спреман да искористи сваку ситуацију, мада гаји и извесно саосећање.

У Атељеу 212, на малој сцени, наш саговорник тренутно има четири наслова. Уз „Стварање човека“, игра у представама „Лице“, „Магично поподне“ и „Струјосек“.

– Од када је Кокан Младеновић отишао из овог позоришта, играм најчешће на малој сцени. На великој само у „Мрешћењу шарана“.

На питање да ли та чињеница нешто говори о његовом статусу у кући, Јевтовић одговара:

– То је уобичајена фаза у развијању једног драмског уметника у оквиру ансамбла. Срећна је околност да могу да радим четири сасвим различите представе: егзистенцијалну драму, комедију карактера, црну комедију и, ево, модерну трагедију.

Уз позоришне наслове, на телевизији Јевтовића гледамо у серији „Ургентни центар“, док остатак времена проводи као ванредни професор глуме на „Сингидунуму“. Његова прва класа управо спрема дипломску представу. Иванов отац Владимир био је врсни педагог, за којег је важило да је извео генерације најбољих српских глумаца. У чему је била тајна његовог изузетног успеха?

– Студенте је учио да је избор глумачког задатка директно повезан са етичким принципима. То подразумева деликатан, добро промишљен ангажман у коме ће млади уметник, када испуни професионалне захтеве, моћи на најбољи могући начин да утиче на свет у којем живи. Увек са јасним ставом. Зато су сви они израсли у изразите и јаке индивидуе…

ПОРОДИЧНА ПРИЧА

АУТОРКА се бави темом мигрантске кризе кроз емотивну породичну причу: односе браће, родитеља, деце. Отвара и питање медијске и уметничке презентације људске трагедије, покушавајући да глобални политички проблем сагледа из више различитих углова – пре свега кроз појединачна интимна искуства ликова.

Играју Милош Рушитовић, Иван Михајловић, Иван Јевтовић, Радомир Николић, Славен Дошло, Никола Зечевић, а на сцени ће се појавити и редитељка у улози др Штраус…

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u