IZ ZLOČINA U ZLOČIN: Amerika bombarduje Irak bez odobrenja UN i Kongresa SAD

IZ ZLOČINA U ZLOČIN: Amerika bombarduje Irak bez odobrenja UN i Kongresa SAD

9 avgusta 2014

dictator-obamaBarak Obama mora da ima odobrenje Kongresa SAD, izjavila je predstavnica američkih demokrata u Kongresu, Barbara Li, komentarišući vest da je otpočela američka intervencija vazdušnim udarima po islamskim militantnim grupama na severozapadu Iraka.

„Tražiću uporno od Obame da pre svake vojne intervencije traži odobrenje od Kongresa. Kongres SAD je abdicirao po tom pitanju i već previše dugo vremena ne vrši svoju ustavnu ulogu po pitanju rata i mira.“ – kaže Barbara Li. prenosi ruska agencija RIA Novosti.

„Predsednik ima ovlašćenja da štiti diplomate SAD, ali ova šira akcija bez odobrenja Kongresa me veoma brine.“ – objašnjava ona.

SAD na severozapadu Iraka bombarduje jedinice ISIL-a, tačnije, „Islamske države“. Ova organizacija je uspostavila „kalifat“ kao oblik države na teritoriji koja obuhvata i deo Iraka i deo Sirije.

Inače, SAD nema dozvolu ni od Saveta bezbednosti UN za vojnu intervenciju u Iraku. Sa druge strane, SAD oštro osuđuje Rusiju što želi da pošalje humanitarni konvoj u Ukrajinu i traži da to bude urađeno pod okriljem UN-a.

Igor N. Panarin, vodeći ruski stručnjak za informaciono ratovanje i geopolitička pitanja Rusije i Evroazije, osvrnuo se na pitanje humanitarne intervencije Rusije u Ukrajini i prokomentarisao je na Fejsbuku da „SAD nisu tražili dozvolu UN za vojnu intervenciju i bombardovanje u Iraku“.

„Zašto Rusija ne bi mogla sarađivati sa Crvenim Krstom van UN!?“ – upitao je Panarin.

Samanta Pauer, predstavnik SAD u Ujedinjenim Nacijama, rekla je da će SAD eventualni ulazak ruskih humanitarnih konvoja u Ukrajinu posmatrati kao „invaziju“ i ocenila da će takav potez Rusije proizvesti dodatne tenzije.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *