ИЗЕТБЕГОВИЋЕВА превара изазвала РАТ!

ИЗЕТБЕГОВИЋЕВА превара изазвала РАТ!

22 фебруара 2019

На данашњи дан 1992. године постављени су темељи Кутиљеровог плана за БиХ, који је предвиђао њену кантонизацију и независност. План су прихватили Срби и Хрвати, а тадашње муслиманско руководство га је прво потписало, а потом одбацило.

Српско прихватање тог плана је историјски значајно јер потпуно негира наводну српску кривицу за рат у БиХ и тврдње да су Срби започели сукобе, јер су, наводно, хтели да руше БиХ и успоставе „велику Србију“.Лисабонски преговори, које је иницирала ЕУ, а које је водио португалски дипломата Жозе Кутиљеро, покренути су како би били спречени сукоби у БиХ и пронађено компромисно решење.

Током разговора, 21. и 22. фебруара, европски представници су дали свим странама уговор са три основне тачке према којима би БиХ била независна и састављена од три национална кантона, а Сарајево би имало екстериторијални статус.

Српска страна и хрватска страна, које су предводили Радован Караџић и Мате Бобан, прихватиле су те принципе. Тако остаје забележено да је српска страна прихватила независност БиХ пре иједног испаљеног метка у БиХ у замену за територијалну аутономију.

Само је муслиманска страна имала примедбу и то на другу тачку споразума, која се односила на кантоне.

Према бројним сведочењима, како самог Кутиљера, тако и других актера, рачунајући Алију Изетбеговића, Хариса Силајџића и Русмира Махмутчехајића, који су предводили делегацију СДА, европски представници су објаснили да је реч о компромису.

Муслиманској делегацији, односно делегацији СДА, објашњено је да Срби и Хрвати имају услов за независност и да им се мора изаћи у сусрет, али да се излази у сусрет и муслиманима, јер и Срби и Хрвати прихватају нову државу.

Муслиманска страна је прихватила тај план 18. марта, али га је Алија Изетбеговић након тога, у освит сукоба, одбацио.

Дејтонски мировни споразум, потписан четири године касније, много је неповољнији, пре свега за Бошњаке, у односу на Кутиљеров план, али су га њихови представници ипак прихватили.

Претходно су Изетбеговић и врх СДА одбацили споразум Караџић-Филиповић, који је предвиђао останак БиХ у скраћеној Југославији, и то без унутрашњих граница у БиХ. Изетбеговић је био један од иницијатора тог споразума, са којим се сагласио и Београд.

Тадашњу муслиманску страну заступали су Мухамед Филиповић и Адил Зулфикарпашић, а са српске стране у преговорима су учествовали Никола Кољевић, Момчило Крајишник и Биљана Плавшић.

Чим је договор представљен јавности, врх СДА га је одбацио. Муслиманска страна је одбацила и Овен-Столтенбергов план.

Те историјске чињенице, потписи и сведочанства, јасно лоцирају кривца за ратне страхоте које су уследиле и указују да су врх СДА и њен лидер Алија Изетбеговић починили злочин против мира.

Изетбеговић је то и јавно признао у прератном парламенту БиХ, изјавивши да ће „жртвовати мир за суверену и независну БиХ“. Тако је и учинио.

Жозе Кутиљеро је у Хагу, на суђењу Радовану Караџићу, директно оптужио Алију Изетбеговића и његову странку да су минирали Лисабонски споразум, те да су га обманули, прихватајући, па повлачећи потпис, те да је такво понашање изазвало рат, пише Срна, а преноси РТРС.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Ciros says:

    O tim stvarima se premalo priča. Te stvari treba stalno ponavljati i ukazivati na muslimansku politiku koja je uzrok krvavog rata.

  2. Vesko says:

    100% odgovorni zajedno sa Hrvatskom za sve patnje !! Ali ko bi prihvatio javno takvu odgovornost? Tome se ne treba nadati ali moramo stalno da ih podsjecamo ko je zapoceo krvoprolice, narocito jer su oni izvukli deblji kraj i imaju potrebu da pokusaju da propagandom preokrenu rezultate rata.

  3. Pravda says:

    Ova I ustaska bagra su izvodjaci radova. Planeri se nalaze u londonu I vatikanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u