ИЗРАЕЛ ИЗАЗВАО СТРАШАН БЕС РУСИЈЕ

IZRAEL IZAZVAO STRAŠAN BES RUSIJE

9 februara 2020

Sirijska vojska je u noći između srede i četvrtka odbila dva veća napada vazduhoplovstva izraelskog režima, koji su s područja okupiranog Golana i južnog Libana gađali ciljeve u pokrajinama Dara, Kuneitra i okolini Damaska.

Ruska vojska je potvrdila da je Izrael i ovaj put koristio “vrlo uobičajenu praksu” korišćenja civilnih aviona kao “štita”. Ovaj put, za napad na Siriju, korišćen je civilni avion koji je leteo na liniji Teheran-Damask.„Izraelski borbeni avioni F-16 lansirali su osam projektila vazduh-zemlja na predgrađe sirijske prestonice, zbog čega Airbus A320 sa 172 putnika, koji je leteo na ruti Teheran-Damask, nije sleteo na međunarodni aerodrom Damask, već prisilno u rusku vazduhplovnu bazu Hmejmim u Latakiji“, izjavio je potparol ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Podsećajući na rušenje ruskog vojnog aviona II-20 u Siriji, koje se dogodilo u septembru 2018. godine, general Konašenkov je ukazao na “vrlo uobičajenu praksu” Izraela da koristi civilne avione kao “štitove”.

“Vazdušne operacije izraelske vojske, koja koristi komercijalne avione za prikrivanje ili blokiranje odgovora sirijskih sistema protivvazdušne odbrane, postaju vrlo uobičajena praksa izraelskih vazdušnih snaga. Takve prakse, nažalost, pokazuju potpuno nepoštivanje života stotina nevinih civila”, rekao je visoki ruski vojni komandant.

“Samo zahvaljujući operativnim akcijama dispečera aerodroma u Damasku i efikasnom radu automatizovanog sistema kontrole vazdušnohg prometa uspeli smo da izvučemo putnički Airbus-320 iz pogođenog područja sirijske protivvazdušne odbrane i sigurno ga prizemljimo na najbliži aerodrom, u rusku vazdušnu bazu Hmejmim”, rekao je Konašenkov.

“Da je ovo karakteristika izraelskih operacija, jasno je po tome što se kretanje redovnih putničkih letova, kako u sirijskom vazdušnom prostoru, tako i širom sveta, odvija u poznatim visinama, što izraelski radarski sistemi jasno vide. Izraelski radari vide i situaciju u vazduhu i na području aerodroma Damask”, zaključio je ruski general u svojoj optužbi upućenoj izraelskim vazduhoplovnim snagama.

„Incident s putničkim avionom u Siriji alarmantan je signal koji zahteva temeljnu istragu i objašnjenje izraelskih vlasti“, izjavio je za RIA Novosti član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Sergej Železnjak.“Eksplozivna situacija na Bliskom istoku, koju namerno podstiču spoljne snage zainteresovane za održavanje nestabilnosti, izrazito je negativna za civile. Ljudi su prisiljeni da budu u stalnoj napetosti i strahu za svoj život. Izraelska vojska deluje krajnje neodgovorno, pa čak i provokativno”, rekao je Železnjak.

Naglasio je da je ovaj incident još jednom pokazao važnost ruske vojne baze Hmejmim, koja ispunjava ne samo strateški zadatak odvraćanja od mogućih terorističkih napada, već ima i ključnu humanitarnu funkciju.

Izrael nije hteo da komentariše ruske optužbe o „uobičajenom modusu operandi“ pri najnovijem napadu na Siriju.

Najnoviji izraelski napadi događaju se dok se sirijske snage, potpomognute svojim saveznicima, kreću prema poslednjem utvrđenjem terorista u zemlji, pokrajini Idlib. Sirijska vojska je juče ušla u strateški grad Sarakib iz četiri smera, nakon što je eliminisala teroriste oko grada koji je udaljen 330 kilometara severno od Damaska.

(Logicno.com)

KOMENTARI5 komentara

 1. Vlada says:

  Sa tom židovskom žgadijom treba završiti jednom za svagda!

 2. M says:

  Nevine žrtve su privilegij samo Židova!Nemojte tako,ne budite tako surovi!Vi ste protivnici Židova,antisemiti!

 3. Kosovac says:

  Ćifuti imaju dobar sistem – pre podne obeležavaju holokaust, a posle podne prave kolateralnu štetu. U svakom slučaju, onaj koji se buni, on zna se, negira genocid i ljudska prava.

 4. Gardista says:

  Pa sto lete civilni avioni tom rutom. Prebacite ih kao 99 Jugoslaviju sto ste iskljucili sa medjunarodnih letova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *