ИЗРАЕЛСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Запамтите 2020. годину

ИЗРАЕЛСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Запамтите 2020. годину

8 маја 2020

Израелски војно-политички експерт Јаков Kедми најавио је колапс политичке и економске доминације Запада, на челу са Сједињеним Државама.

Пандемија коронавируса и глобална криза изазвана њим јасно показују да је глобалној хегемонији Запада дошао крај.Према речима стручњака, уместо доминације Вашингтона и његових сателита, данас се развија међусобно повезивање и координација земаља које узимају у обзир заједничке интересе.

Kао живописан пример таквих промена, експерт је навео недавно закључени нови уговор о ОПЕЦ +.

Русија, Саудијска Арабија и други водец́и произвођачи нафте усагласили су се да смање екстрактовање природних ресурса ради стабилизације тржишта.

Слични преговори вођени су у марту, међутим, тада је Ријад покушао да прогура услове који су за Москву били потпуно неприхватљиви, са намером да узме удео на тржишту.

Месец дана касније, ситуација се променила и стране су почеле да узимају у обзир сва мишљења.

„Од сада ће се у обзир узимати интереси свих земаља. Један пример је решење питања цене нафте. Сви су схватили: ако се не договоримо, тржиште ће пропасти.“

САД не могу рећи више: „није нас брига, испумпаваћемо нафту и све ћемо избацити са тржишта“, нагласио је Kедми.

Заправо, 2020. година означавац́е крај периода светске историје, током кога су поједине земље веровале да имају право да наметну свима око себе услове, који су били искључимо у њиховом националном интересу.

Не ради се само о тржишту нафте, већ и о многим другим аспектима глобалне економије и геополитике.

Од сада ће се, верује Kедми, међународна сарадња развијати на основу тога што ће све државе, независно једна од друге, проналазити најефикаснија решења за себе, како у унутрашњој тако и у спољној политици.

Wебтрибуне.рс

KOMENTARI6 коментара

 1. milorad2 says:

  tako je, i to je upravo suština plana decentralizacije i monopola na svetskim tržištima u ekonomiji i politici.Ispostavilo se da niti USA ima kapacitet da to izvede niti su sposobni da se suzdrže od pljačke i mućke a sa druge strane predaleko su oni od većine sveta, realno geopolitički gledano, to je prilično IZDVOJEN kontinent.Sada će se vidti da ta "elita" nije JEDINA na svetu da postoje i drugi VEOMA MOĆNI CENTRI i da će uprava i kontrola morati da se PODELE upravo prema specifikaciji i lokalnoj orjentaciji tih centara.Ako neko misli da globalna elita neće vladati taj je u zabludi, prevelika moć je skoncetrisana u par tačaka ali sa druge strne itekako su oni svesni da jedino što mogu da urade, je da vode ovaj usrani svet što bolje mogu inače nam preti kataklizma bez happy end-a. i to u mnogim mogućim oblicima, samo zamislite par horor filmova o smaku sveta i znaćete SVE što može da nam se REALNO desi globalno uključujući i vanzemaljsku invaziju :) da baš tako, neko voli ćevapćiće ali neko može da voli i hrskave homo sapiense.Kosmos je SUROVO nemilosrdno mesto a mi smo upravo u kosmosu kako god okrenuli i ova planeta je takodje kosmos i sve što može da nam se desi loše, svakako ima dobre šanse da se desi.Zato nam je i potrebna svetska vlada ali ne AMERIČKA svetska vlada a upravo se to desilo u tom projektu i zato će da dobiju po ušima SADA, mislilm amerikanci i još par saučesnika i INSPIRATORA ove zavere koja je skoro gurnula svet u HAOS.To neće biti dozvoljeno i biće sprečeno SVIM merama.

 2. Риста says:

  "sve što može da nam se desi loše, svakako ima dobre šanse da se desi." Мада ме такве ствари нервирају, ипак се догађају. Ај позајми мало да и ја нешто паметно напишем. Кад неко зна, зна. Нећу више нигде да те цитирам да ме не би неки острашћени ошамутијо иза ћошка због крађе.

 3. Риста says:

  Пасад овако на овај срцепарајући чланак чувеног часописа који је овај страшни стишњени чланак потписао и Кељмендија. Има истине, наравно да има па и мој деда веома ВРЛО често нађе длаку у јајету, али прва сумњичава ствар је да је писац "Izraelski vojno-politički eksperаt" што значи помешани америчко јудејски менталитет којему нико на свету не може да проникне у садржај и нико на свету не верује. Генерално. Није то ни важно толико ко је он него је важно шта нам баца у јасле. Мени то најсумњивији део. Прво су ОПЕЦИ и Руси заратовали и нико није тео да смањи производњу само зато да би комшији цркнула крава. Као наводно буквално и радикално. Ко им тај комшија? И онда ако се ја добро сећам, Трамп и јавно изјави да се нада из дубине своје племените душе и срцепарајуће искрено да ће се они договорити и мало штедети нафту. Наравно, то било јавно а шта било преко Лазанског, мислим дипломатско тајанственим путевима то не знамо, а било је и то врло ефикасно било. Друго, О'пеца и Русија су срушиле цену нафте тако да је по неким мерилима тих берзанских мућкова, цена нафте чак отишла у берзански минус који је сав теорија, као и берза- Без обзира ко у праву а ко није, испадоше два вола а не два овна. Не верујем да је Путин иницијатор ове глуподти. већ неки од јеврејских олигарха у Русији.А Русија само да им убацила по атомке, без пуњења, ствар би се решила. Саудијци су килајбери и уопште нису ратници. Они имају најамнике из целог света и порука Русије би била схваћена више него озбиљно. Али земља се није отворила. Ја се у то берзанско минус не разумем, али мислим да је пала ниже од берзанских лимита када се нешто избацује са берзе. Замислите, нафту избацити са берзе? Ја не могу да замислим али догодило се и трајало до момента док О'ПЕЦИ и Руси нису једно другог пољубили у одназад након Трампових суза и непосредно после Трамповог оптимистички умиљатог и не, нимало претећег савета и "искрене" молбе да треба да се споразуму. Ни зубима није зашкргутао. Јел то инциденција, коинциденција или присила? Људи су већ почели да се туширају са нафтом уместо воде иако ја то нисам нигде видео. Као и корону. Мора да је и корона берзански декларисана па наручиш по киле, килу а забиси од дневних потреба лекара и политичара једне државе, али је и корона на берзанској понуди. Бар ја мислим тако

 4. Риста says:

  Даклем, та три произвођача нафте у које спадају Опеци, Руси и као трећи су остали велики произвођачи су МОРАЛИ МОРАЛИ И МОРАЛИ значи 3Х морали да смање производњу а штету ће поделе ко браћа говна. Кога Кендимен није споменуо још увек, мислим до тог момента? Па Америку. Обратите пажњу - Кељменди у том делу уопште не подвлачи Америку, а рекло би се и да је занемарује као силу за прозводњу нафте. Занемарује или склања у страну и изван наших знатижељних погледа и очекивања да ће пропасти кроз земљу. Не би ништа, јер се земља поново није отворила.(јел може неко да ми објасни логику израза "поново се није догодило"? То је значи "ништа" и ја никако да схватим ту науку. На чему логика тог израза почива? Ни на чему? Наништа? У бре, ко кад моја баба понекад знала да спреми чорну безништа, али смного логике). И тако Кедми се труди да избегне да нас потсети како је америка штедљива са нафтом, иако има такво тржиште да може да манипулише са потражњом нафте 5Х више од Кине и Србије заједно. Моја слободна процена. Немо да вас неко лаже да је потрошња нафте трагично смањена. То уопште није истина. Те лемузинице троше можда 25% од целокупне прерађене нафте а у целокупним трошковима око експлоатације и прераде нафте проценат је још мањи. Немо сад ома скочите и гађате ме са потрошњом нафте у Кини. Не би било фер према Кини. Кина манипулише само Русију али то није то јер Русија је то дозволила Кини за инат Америци, јелтако. Јелда да није обрнуто? Јелда да Русија није била присиљена да попусти пред Кином и падне на колена после 10-15 година одбијајући сваки покушај Кине да купи нафту јефтиније. Јелда да Кина не купује јефтино нафту од Русије и Ирана да би производила јефтино за Америку? Па можда и не, али Кина ради под руку са Америком а ви како вам воља. Гађајте ме и са шненоклама, немам ништа против.

 5. Риста says:

  Дакле, Кедми то неће нигде ни споменути. Па ко је изманипулисо све те работе? Под чијом командом је Саудија? Е, Кендимен је стварно слаткиш. Бисер тек наилази а то је "Svi su shvatili: ako se ne dogovorimo, tržište će propasti" Ко СВИ? Какво тржиште ће пропасти? Тржиште нафте? Или било које друго? Па тржиште може само да има застој или да једну робу више треба у неком периоду, другу мање али да пропадне, е то не може брате мили. Не лупај. За тако нешто нема основа чак ни са камионима, бродовима, масератијима и таљигама на ветар. Онда следи други бисер који је само да се власи не досете -"SAD ne mogu reći više..." и бла бла. Готово, Кедми сахранио Америку. Крај. Ма где нестадоше оне трансакције нафте где америка пола од своје продате нафте сматра и арапску, венецуеланску и гле чуда чак и део меке руске нафте. Да ли би се неко зачудио да Америка продаје и Иранску нафту? Кина купи будзашто, прода америции са ценом тек да покрије трошкове а америка прода Србији и помало Белорусији када јој Русија уведе санкције и тако сруши страшне руске санкције према Белорусији. Други играчи су стварно дошли, али сви су још увек на резервној клупи као друго позивци. Теоретски закључак је такође исправан, е али није објашњен. Све државе ће "pronalaziti najefikasnija rešenja za sebe!" Бисер, То државе раде увек, заувек и никада неће пшрестати стим што тај рад иде чак и кроз ратове па ипак већина државе није била у стању да да СПРОВЕДЕ најефикаснија решења. Нормачно да да их проналазе, али пронаћи нешто још увек не значи и искористити. Поготво на данашњем свету.

 6. Риста says:

  И сад мини финале. Из свега данас на свету, само не из мојих коментара мини микро нано значаја и утицаја на наше мозгове, укључујући ту чак и мој мозак, а захваљујући мудрости добродошле политике Трампа, створила се "језива" слика да се Мерика повлачи, нема снаге, липсава ако већ није, не сме никог више да нападне плашећи се Русије, Србије и Кине а успут се Србија ослободила и вратила Крајину, РС, Славонију, КиМ, Оцрњену Гору итд, Дакле, широко и светски откривен амерички страх и банкротство је очигледно. Али те очи које виде ту и такву очигледност су разроке нажалост и слика је потпуно неправилна. Ја све више видим и осећам да се ствара нови светски поредак са малим претумбацијама капитала у Кину, очигледним савезом, радом и јединственим глобалистичким путем Америке и Кине под командом Америке. Имам правилне очи, уши и језик, остало није вредно помена али је употребљиво, немам мачку јер имам два курјака и ето нас троје тако видимо обрисе новог светског поретка. Уопште нисам био изненађен када сам горе прочитао коментар милорада II да нам је потребна једна светска влада, јер она је већ скоро засела на трон, мада имамо неке супротности у схватању и ја не бих употребио реч "потребна" иако милорад II има добрих основа за те своје закључке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u