Извуцимо малишане из стана

Извуцимо малишане из стана

31 јануара 2019

СЛИКА деце на игралишту, испред зграде, на ливади, са вијачом, у трку за лоптом, на санкама, са кликерима у руци – све је ређа. Откако се модерна технологија уселила у наше животе, агресивно и доминантно, нове генерације више не одрастају на улици. А, заборавили смо колико је она важна у здравственом, кондиционом, социјалном, емотивном смислу. Стручњаци и даље опомињу да им ограничимо време „дружења“ са мобилним телефоном/компјутером и да их вратимо напоље. И подсећају нас које су све предности игре на отвореном.

Здравље

Без сунчеве светлости ускраћени смо за витамин Д, а он је вишеструко потребан организму, поготово дечјем, за развој имуног система, здраве кости, енергију, добро расположење, правилан сан…

Социјализација

Свака игра на отвореном, са комшијама, вршњацима из истог краја или старијом и до тада непознатом децом, је „полигон“ за развој социјалних вештина и социјалне интелигенције. Малишани упознају другу децу и стварају пријатељства, уче да деле и поштују друге. То се не дешава нужно када су дружења организована и унапред предвидива.

Кондиција

Није исто да ли деца током читаве године тренирају у затвореним салама или од пролећа до јесени, па чак и у хладнијим, сувим данима, свакодневно бораве напољу. Фудбал и кошарка на отвореном, трчање за лоптом, играње између две ватре и ластиша је најбољи тренинг за малишане, који их држи у форми и јача кондицију.

Креативност и организација

Истраживања показују да се свака игра напољу, опуштена и неформална, позитивно одражава на психу малишана. Развија креативност, разгаљује машту, јача организационе вештине… Играјући се са вршњацима на отвореном деца упознају свет око себе, суочавају се са читавим низом нових ситуација, почињу да их разумевају, траже начин да савладају препреке.

Љубав и поштовање према природи

Сви смо помало изгубили однос према природи, а генерације које стасавају неретко немају ни минимум љубави и поштовања према њој. Мобилни телефони су их удаљили од ње и уместо да се шетају поред реке, у шуми, да посматрају дрвеће и животиње, они играју игрице у соби. Тек када почну да сваког дана бораве напољу моћи ће да изграде здрав однос према окружењу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u