ЈАК ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО ГРЧКУ

JAK ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU

27 novembra 2019

Zemljotres magnitude 6 stepeni po Rihteru pogodio je grčko ostrvo Krit, saopštio je Evromediteranski seizmološki centar (EMSC). Zemljotres se osetio i u Atini.

Prema Evromeditranskom institutu, zemljotres je bio jači od šest jedinica Rihtera i epicentar je bio na oko 179 kilometara zapadno od Irakliona.Seizmičke vibracije osetile su se i u Atici, prenosi Katemerini.

Prema preliminarnim procenama, zemljotres je bio koncentrisan u morskom području između ostrva Kitera i Krit, a procenjen je na između 5,7 i 6 stepeni Rihtera.

Do zemljotresa u Grčkoj došlo je samo dan nakon razornog potresa u Albaniji.

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    HAARP je ponovo proradio, ovoga puta je cilj: Balkan.

  2. Slobodanka says:

    "Zemljotresi, vulkanska aktivnost, izdizanje planinskih lanaca pa i oblikovanje okeanskih rovova se pojavljuje duž granica ploča." Ove godine u Italiji proradio je i vulkan Etna u maju i vulkan na ostrvu Stromboli (blizu Sicilije) u julu. ... Peonadjite na internetu "Tektonika ploča" i pogledajte sliku. Ova oblasti zahvaćene zemljotresima u Albaniji Drač i jug Grčke pripadaju južnoj granici velike Evroazijske ploče prema susednoj Afričkoj ploči. Takodje možete da pretražite tekst "Evroazijska ploča". ... Obadve ploče, Evroazijska i Afrička, pripadaju grupi od 7 najvećih zemljinih litosfernih ploča. U njih pored ove dve spadaju još Severnoamerička ploča, Južnoamerička ploča, Tihookenska ploča, Indo-australijska ploča i Antarktička ploća. Postoji i veliki broj manjih ploča, ali ovde gde se sada dešavaju zemljotresi nema manjih ploča, q i gde su pre nekoliko meseci proradili vulkani. Pre nekoliko meseci na jugu evroazijske ploče dogodile su se i vulkanske aktivnosti, pa su usledili zemljotresi. ... A od tih manjih ploča najbliža je Arapska ploča koja obuhvata Arabijsko poluostrvo i deo mora oko njega.

  3. Slobodanka says:

    Albanija se nalazi blizu crvene linije koja predstavlja divergentnu (konstruktivnu) granicu na kojoj se dve ploče razmiču te stoga dolazi do razlamanje atmosfere, tojest do zemljotresa. Albanci se već duže vreme bore za dominaciju na celom Balkanu, a matična država vrlo lako može da im debelo strada. Što bi se reklo NA KRAJU ĆORAK. Ili "ČOVEK SNUJE, A BOG ODLUČUJE". Povodom toga moćna bratska Amerika ne može da ih zaštiti. Još više može biti ugrožena teritorija Grčke koja je bukvalno prepolovljena tom crvenom divergentnom linijom. Na teritoriji naše države nema takvih najkritičnijih crvenih linija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *