ЈАСТРЕБОВИ РАТА ПРЕДВИЂАЈУ: Ако Америка повуче војску са Косова, РАТ АЛБАНАЦА И СРБА ЈЕ НЕИЗБЕЖАН

JASTREBOVI RATA PREDVIĐAJU: Ako Amerika povuče vojsku sa Kosova, RAT ALBANACA I SRBA JE NEIZBEŽAN

12 marta 2020

(foto: mod.gov.rs)

Stručnjak za bezbednost Avni Isljami izjavio je da, ukoliko Amerika povuče trupe s Kosova, rat između Srbije i Albanaca je neizbežan, prenosi Ljajmi.

Međutim, uprkos pritiscima da se ukine taksa, on ne veruje da će SAD povući trupe s Kosova, zbog geopolitičkog i geostrateškog položaja Kosova i Albanaca, ali i Balkana uopšte.“I pored retorike i izjava koje su američki zvaničnici s pravom i nedvosmisleno dali o ukidanju takse, mislim da se američke trupe neće povući sa Kosova. Koliko god Kosovo rizikovalo da američke trupe odu, ja ne verujem u to. Bez obzira na okolnosti i pritisak koji se vrši na aktuelnu vladu da ukine takse bezuslovno, radi se o političkoj odluci vlade koju ne mogu da komentarišem. Ali u pogledu povlačenja američkih trupa, moje mišljenje je da se neće povući, ne zbog Kosova, već zbog geopolitičkog i geostrateškog položaja Kosova i Albanaca na Balkanu uopšte”, rekao je Isljami.

Stručnjak za bezbednost na Kosovu Ramadan Ćehaja kaže da ne veruje da će SAD povući trupe sa Kosova.

Ćehaja kaže da Kosovo neće biti u poziciji da dozvoli povlačenje snaga, posebno zbog potrebe za potpunom bezbednošću države.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države za svoje prisustvo na Kosovu imaju geo-strateške interese.

„Podsećam pre svega da moramo blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, pre svega što imamo strateškog partnera i moramo biti veoma oprezni. A što se tiče povlačenja američkih trupa iz Bondstila ili Kosova, ne verujem da će se to dogoditi. Sjedinjene Američke Države svojim prisustvom ispunjavaju svoje interese sa geostrateškog stanovišta, a sa druge strane su u NATO-u, odnosno u okviru KFOR-a, tako da ne verujem da će se to dogoditi“, rekao je Ćehaja.

Politički analitičar Skadran Ramadani je zabrinut zbog eskalacije odnosa između Kosova i Amerike koja je dovela do najave razmišljanja o povlačenju američkih trupa.

Kaže da bi povlačenje američkih trupa na Kosovo imalo dalekosežne posledice.

“Ne znači da će se oni povući, ali ovo je alarm kojim bi se trebalo pozabaviti. Veoma je loša vest da je sin predsednika Trampa potvrdio ono što je senator rekao nakon Grenela, a u Beloj kući su pojačani glasovi da trupe treba povući. To će imati dosta posledica, od bezbednosti do političkog i ekonomskog razvoja, tako da moramo biti veoma pažljivi u pogledu odluka koje će doneti vlada Kosova“, rekao je Ramadani.

(Kosovo online)

KOMENTARI12 komentara

 1. persida says:

  Samo vi idite, ne brinite za nas. Skipetari ce umreti njuskajuci sopstvene gace, od straha. Buaaaaaa

  • Jovo Veselinovic says:

   u ovom slucaju o povlacenju kfora sa kosova siftari nisy u panici, vec srbi su u panici vucic nece ratovai vucic ic mir. a ne rat, milosevic je potpisa kosovo za republik, zato sto je povukao vojsku sa kosova i otera ruse dobrovoljce i mirovnjake ruske sa kosova nije ceo braniti kosovo i metohiju 99 godine.

   • Ivke says:

    Sta si ti? sipce? ujo?

   • Pravda says:

    Otici ce Ameri sa Kosova 100%!!!Oni su izgubili i Srbiju i Kosovo. Vec je prekasno da Siptari mole Ameriku za pomoc. Tramp zna da je to izgubljeno i zna da to pripada Rusiji i Putinu. On ne zeli za tako male ustupke da reskira rat na Balkanu. To mu je prerizicno!!!

   • zdravko says:

    ma ajd ne seri pa nemre vas vjećno američki fašisti braniti oni su na izdisaju i samo je pitanje vremena kad bute dobili zasluženo !!!

 2. Slobodanka says:

  SAD može bilo kada da povuče svoje američke vojnike sa Kosova. Obavezu da na Kosovu održava mirovnu misiju KFOR ima NATO, a nigde se ne pominje država SAD. U Rezoluciji 1244 i njenim aneksima ne piše da u kombinaciji prisutnih vojnika NATO zemalja obavezno moraju biti prisutni i vojnici države SAD. Dakle, ako bi američki vojnici ubrzo otišli, druge NATO zemlje bi imale obavezu da pokriju nedostatak vojnika koji bi nastao nakon njihovog odlaska.

 3. Slobodanka says:

  Pentagonu da li je danas potrebna baza Bondstil - to je značajno pitanje. Ta baza više nema nekadašnji značaj za vojsku SAD u svetu. Zatim za Belu kuću političko pitanje je da li država SAD treba da istrajava kao politički zaštitnik takozvane države Kosovo, a u svetu je sve manje priznanja te države. Za Belu kuću je racionalniji izbor da se povuče iz tog projekta ranije, nego da dočeka totalni fijasko.

 4. Slobodanka says:

  Pregovori o budućnosti našeg KIM su sa SBUN prebačeni u Brisel, ali Briselski pregovori su propali, ne održavaju se više od godinu dana. Srbija ne može da ima obaveze po osnovu tih pregovora u Briselu jer su oni propali pre nego što su se završili. Takozvano Kosovo nije izvršilo ni jednu od svojih obaveza iz tih pregovora, to je razlog više da se ti pregovori smatraju neuspelim. Na osnovnom i najvažnijem mestu > na Savetu Bezbednosti UN prisutne su Rusija i Kina sa konstantnim zahtevom da se poštuje Rezolucija 1244, a obadve imaju pravo veta. Kako sad stvari stoje Amerika ni u narednih 100 godina neće uspeti da od Kosova napravi pravu državu.

 5. Gardista says:

  Mozemo mi ostaviti bondstil u Srbiji, odnosno u Srpskoj Pristini, kao sto i dolikuje. Mada to moze biti dok je Trampovog i Putinovog dogovora.

 6. putin says:

  nema vise draze ni rase da brane svoju dedovinu

 7. milorad2 says:

  naravno opeglaćemo gamad super brzo i očisiti našu zemlju od terorista zauvek.Ne treba imati nikakvoga obzira prema njima oni nemaju šta da traže više ovde niti imaju prava da žive zajedno sa nama posle svega što su učinili protiv nas, ako ih pustimo nekažnjene oni će nam doći glave.Vreme je da se poravnaju računi i to će biti uskoro.

 8. Archelay says:

  Toa sto ovaa lebarka se krsti vo amerikamcite,neka se slika.Prikaznata Amerika t.j. Nato e zavrsena.Znaci,amerikancite nemaat svoi maki pa im falat makite za KiM kako dodadena vrednost.A jas bi sakal i ponatamu da branuvaat so sto ke se zabrza procesot na osloboduvanjeto na KiM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *