Јеловник за осетљив желудац

Jelovnik za osetljiv želudac

28 juna 2017

OSETLJIV želudac i bol nakon svakog obilnijeg obroka su sve češća pojava koja pogađa sve starosne grupe. Kako bi se to sprečilo, stručnjaci savetuju da izbegavate namirnice koje će sasvim sigurno pogoršati vaše stanje, a to su kafa, čokolada, alkoholna i gazirana pića. Osetljivom želucu pečena jaja sigurno neće pomoći, zbog čega je bolje odlučiti se za poširana ili tvrdo kuvana.

Ukoliko često osećate bol u ovom delu stomaka, prijaće vam čorba od povrća sa testeninom, pirinčem ili pahuljicama od ovsa ili pirinča. Pahuljice od žitarica takođe se mogu pripremati kao kašice za bebe i ovakvi izbalansirani obroci neće stvoriti dodatnu težinu. Voće se preporučuje, kruške, smokve, jagode, maline, grožđe, kajsije i breskve vam neće smetati ukoliko su dovoljno zrele.

MOŽE I BELO MESO

UKOLIKO se osoba ne pridržava vegetarijanskog načina ishrane, ovom jelovniku mogu se dodati bela riba skuvana na pari ili sa roštilja i bareno pileće belo meso, ali uvek u malim količinama jer višak proteina stimuliše lučenje želudačnih sokova, povećavajući lučenje želudačne kiseline.

PRIMER JELOVNIKA:

DAN 1

Doručak: Obrani jogurt sa medom ili malo marmelade po izboru, dve kriške integralnog hleba ili belog prepečenog hleba i kompot od jabuka.

Ručak: Testenina iz supe (špagete, rezanci, makaroni) sa sosom od proprženog paradajza i blagim sirom (izbegavati parmezan i sušene sireve).

Večera: Kajgana, tortilja od barenog povrća ili skuvanog na pari, svež neslan sir.

DAN 2

Doručak: Šira od crnog grožđa sa suvim smokvama i bademima (može se dodati i čajni keks ili nekoliko biskvita sa medom).

Ručak: ćufte od žitarica, tofu ili sejtan (na bazi pšeničnog glutena), bademi, pinjoli ili orasi.

Večera: Pire krompir, supa od povrća.

DAN 3

Doručak: Obrano mleko, bademovo mleko ili mleko od žitarica sa ječmenim sladom i integralnim tost hlebom zaslađenim sa malo meda.

Ručak: Pečeni plavi patlidžan, barena ili pečena artičoka, poširana ili tvrdo kuvana jaja.

Večera: Zelena salata i drugo povrće koje se lako vari (obično to nisu crni luk, krastavac, masline ili paradajz, ali ovo povrće nije zabranjeno), pire od bundeve ili tikvica.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *