JOVAN RADULOVIĆ: Srbi u Hrvatskoj žive kao u getu

JOVAN RADULOVIĆ: Srbi u Hrvatskoj žive kao u getu

20 јула 2014

radulovicSrbi u Hrvatskoj su getoizirani i ne treba očekivati da će se drastično popraviti njihov položaj, smatra srpski pisac Jovan Radulović, autor „Golubnjače“ koja se bavila hrvatskim zločinima nad Srbima još pre poslednjeg rata.

„Srbi žive u tim svojim getima, skupljaju se oko crkava, poštuju običaje… Verovatno će se proces otuđivanja nastaviti, ali se neće tako brzo završiti“, rekao je Radulović za „Večernje novosti“.

On je naveo da su Srbi u Hrvatskoj posle akcije „Oluja“ svedeni na manjinu i nisu više narod, a kada je neko sveden na manjinu, onda bar zna koja su njegova istinska prava i kako da se ponaša.

„Ali, oni su se tome prilagodili i tamo u svojoj zajednici žive i rade koliko mogu, ali sugurno da im nije lako“, rekao je Radulović, koji je autor romana „Braća po materi“ prema kojem je snimljen film.

Radulović je istakao da jedino Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj uspešno, časno i odgovorno radi na očuvanju ono malo preostalih Srba i njihovog nasleđa.

Govoreći o ćirilici u Hrvatskoj, Radulović je ocenio da je proces nestanka srpskog pisma u Hrvatskoj počeo davno i da ćirilici tamo nikada nije bilo lako, čak ni u vreme samoupravnog socijalizma.

„Možda, čak, ćirilice sada ima više nego tada. Bila je takva politika. Govorili su – nećemo da vas getoiziramo, šta će vam ćirilica. Ko je u ono vreme štampao knjige na ćirilici u Zagrebu?“, naveo je Radulović, te ocenio da će ćirilice u Hrvatskoj biti onoliko koliko je sami Srbi sačuvaju.

Govoreći o stotinu godina od Prvog svetskog rata i Sarajevskom atentatu, Radulović je rekao da Srbi ne bi trebalo da o Gavrilu Principu i njegovim drugovima imaju bilo kakvu dilemu, te dodao da BiH posle Mlade Bosne nikada nije dala vredniju i značajniju generaciju.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Nikola says:

    RODJEN SAM TAMO ODRASTAO I SKOLOVAO SE.RADIO DO OLUJE I ZADOVOLJNO ZIVIO I STVARAO.SVI SMO ZNALI DA SU NAS CIRILICU U SKOLI UCILI SAMO TOLIKO DA SLOVA ZNAMO I DA SE SNADJEMO AMO GDE SE UPOTREBLJAVA.ZNALI SU TO I ONI PRIJE MENE I ONI PRIJE NJIH I NISU SE BUSALI I BUNILI JER SU U MIRU ZIVLJELI.POSLJ OLUJE NEMA ANLIZA NI CLANAKA DA SE VIDI PO OPCINAMA KOLIKO JE SRBA OSTALO I KOLIKI JE PROSJEK STAROSTI.KADA TI PODACI UGLEDAJU SVJETLO DANA BICE JASNO DA SU SRBI U LJEPOJ NJIHOVOJ A NEKADA MOJOJ I MANJINA PRESTALI BITI.JOVANE NACEO SI DOBRU TEMU I U SRBIJI VISE NIJE CIRILICA STA JE NEKAD BILA SAMO NIKO NECE DA TO ANALIZIRA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u