Када не треба јести морску храну?
1 јула 2017Ако сте љубитељ рибе или морских плодова, требало би да знате да је најгори дан за њихово наручивање понедељак. Преко 80 одсто ресторана, па чак и оних близу мора, немају свакодневну доставу свеже рибе па ћете највероватније јести ону од пре неки дан.
Морска храна
А ако се одлучите за пржено јело, велика је вероватнића да ћете добити рибу пржену у већ коришћеном уљу. Због тога за морске специјалитете радије сачекајте уторак или неки други дан у недељи, саветовао је познати кувар Ентони Бордејн за магазин Гламоур.
Поред тога, кувари саветују и да се морска храна никада не наручује у ресторану који је више од 30 километара удаљен од мора. То сматрају здравом логиком, јер је таква риба већином замрзнута, па самим тиме скупа и мање укусна.
Специјализовани ресторани
Ако посећујете неки специјализовани ресторан, није препоручљиво наручивати нешто друго. На пример, у ћевабџиници логичан избор су ћевапи или пљескавица, у „стеак хоусе“-у шницла, у италијанском ресторану пица или паста, у кинеском – њихова храна…
Састојци тих јела највише „иду“, па су због тога и најсвежији. Поред тога, вероватно је и да кувари нису баш толико вешти у припреми других јела, па бисте осим квалитетом, могли да се разочарате и укусом намирница.
Јеловници, сланици и бактерије
Јеловници којима се гости служе готово се никада не чисте, па су право легло бактерија. Због тога би, пошто га прелистате и одлучите се за жељено јело, било добро да оперете руке. Ако вам се то баш и не тачним, разувериће вас недавна америчка студија према којој се на просечном јеловнику налази и до 185.000 бактерија.
Нису претерано чисте ни посуде за со и бибер, па их није лоше узимати салветом.
теоретичар says:
Морску храну НЕ треба јести само и једино кад је ја спремам!