Како да препознате свежа и квалитетна јаја

Како да препознате свежа и квалитетна јаја

24 фебруара 2017

bast JAJA_620x0

ЗБОГ страха од холестерола и салмонеле, неки су људи почели да избегавају јаја у исхрани. Међутим, јаја су веома корисна у исхрани свих чланова породице, под условом да се с њима поступа прописно и да се комбинују с другим намирницама.

Јаја су добра алтернатива месу или рибама. Они су изврстан извор беланчевина (један од најјефтинијих који стоје на располагању) и богати су витаминима А, Д, Е и Б групе. Јаја су, такође, богата минералима, укључујући гвожђе. Да ли и колико јаја повећавају холестерол у крви најбоље знају лекари, али истраживања показују да здраве особе могу дневно да поједу по једно јаје а да им се холестерол неће повећати.

У овом тексту ћемо нешто више рећи о исправном поступању с јајима. Страх од бактерије салмонеле у вези с јајима стално је присутан. Међутим, ако се с јајима исправно поступа, шансе да ће се неко заразити од једног јајета заиста су врло мале и већина људи и даље ужива у јајету на око, кајгани или у мекано куваном јајету. Разумљиво, ипак се треба држати неких препорука.

Купујте јаја од познатог произвођача. Након куповине, јаја ставите у фрижидер одвојена од друге хране. Оперите руке пре и после руковања с јајима. Љуске од јаја редовно износите у контејнер или их у сеоским срединама вратите кокама у оброк.

Да ли боја љуске утиче на квалитет јаја? Не. Али боја жуманца – да. Обојеније жуманце је квалитетније од бледог. Боју жуманца одређује храна коју кокош једе. Што је више жутих и наранџастих пигмената у зрневљу којим се кокоши хране – јаја ће бити жућа. Друге боје у јајету варирају зависно од његове старости и осталим факторима. Беланца су индикатор колико је јаје свеже. Рози или шарена беланца показују да је јаје покварено.

Да ли ће боја љуске јаја бити бела или браон зависи од генетских расних карактеристика. Обично и боја перја кокоши одређује боју јајета. Беле коке носе бела, а браон – браон јаја. Нема разлике у квалитету.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. kuka says:

    Pročitah nedavno o nekom babcu, jednom od najstarijih ljudi na svetu, kako ona tvrdi da slabo jede jer nema zube, ali pojede svakog dana po dva jajeta. Prema tome, ni dva jajeta dnevno vas neće ubiti. Samo nemojte da ih jedete uveče kako biste tokom dana potrošili masnoće koje sa njima unesete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u