Како је Амфилохије постао Енгелс

Како је Амфилохије постао Енгелс

7 октобра 2015

Aleksandar-Apostolovski-velikaПише: Александар Апостоловски

Ко је очекивао да ће мирни, шаторски протести испред Скупштине Црне Горе протећи без митрополита Амфилохија, тај мора да не верује у Свевишњег. А шта се друго могло очекивати од духовника који је исповедио Слобу Милошевића, крстио Чеду Јовановића, одржао посмртни говор Зорану Ђинђићу, проклео читаву Владу Србије и одликовао Шешеља? Додуше, Амфилохије је већ имао прилику да неколико пута одапне клетву и на Мила и његову екипу, али само превентивно. Тада је, наиме, Мило Ђукановић намеравао да призна независност Косова. Тек је после тог чина митрополит црногорско-приморски препоручивао јеловник за пакао који се састојао од издајника који се пеку на тихој ватри.

Али пружајући подршку Демократском фронту, Амфилохије се мање бавио бацањем анатема на институције и појединце господара Брда и Приморја, а много више је критиковао економску политику Брђанинове владе. Отуда се митрополитов наступ може оценити и као његова духовна револуција. Како је, дакле, Амфилохије постао Енгелс? Наиме, један од најмоћнијих људи СПЦ осудио је Милов режим због тога што се није прихватио једнаке поделе добара свима, већ се удружио са европским криминалом и сада је за демократију и буржоазију против које је некада ратовао.

Заиста, где је нестао социјално-одговорни омладинац Мило, са Жуте греде, настао као резултат извозне политике Милошевићевих антибирократских револуција? Потом је Амфилохије отишао даље у свом изненадном идеолошком просветљењу, питајући где су нестали гиганти социјалистичке изградње, попут „Обода”, „Кошуте”, „Дакића”? И, коначно, да су леве идеје опселе Амфилохија, сведочи његова критика миловцима што нису прихватили добро из комунистичке идеологије, која је владала 50 година Црном Гором. А то су љубав, подела добара и једнакост међу народима.

Тек нешто искључивији од зилота, архијереј се увек дичио антикомунизмом, можда јер је одрастао тамо где су, док је био дечак, црвени генерали ангажовали попове да држе опело над празним сандуцима, пресуђујући на преком суду да Бога нема.

Да се на бини није препознао Амфилохијев промукли глас, његов говор се могао приписати радничком вођи на оснивачком скупу црногорске Сиризе. Амфилохијево скидање чини са самоуправног социјализма, односно идеја црвених, представља прворазредну новост у реторици Српске православне цркве, а нарочито његовој јер је петокраку сматрао симболом нечастивог који се нарочито врзмао по шумама и горама Монтенегра.

Али, није он једини кандидат за Ципраса у мантији. И папа Фрањо мири левицу са Христом.

Који би могао да буде следећи Амфилохијев потез? Можда да одржи парастос маршалу.

(Политика)

KOMENTARI8 коментара

 1. Milanče says:

  I šta je ovo govno od novinara htelo da kaže ovim zamenama teza...ni svestan nije da je dušu djavolu prodao za račun nekog srbomrzca i za račun nekog raspirivača mržnje...zar za šaku eura dušu da prodaš???....kurva telo proda za novac ali je u duši časna a ti Apostolovski ti si za manje novce anatemu na sebe navukao izrode i otpadu ljudski...

 2. pravda says:

  Kakav idijot ovo se naziva novinarom promeni profesiju i javno kaži da si na Soroševom platnom spisku.

 3. Lady Gaga says:

  Apostolovski - BJRM GOVNO. A ko si ti da uopšte uzimaš u usta Amfilohija, pripadniče nepostojećeg naroda koji je ukrao grčko ime, srpsku zemlju i bugarski jezik, i još pripadaš sotonskoj raskolničkoj nepriznatoj necrkvi? Mrš bre bivši iz bivše!

 4. Знате шта? says:

  Aлаааа! Па напичисте једног од ударних коментатора Политике! Тамо су још и Лазански(онај што је био у Сирији да нас обавештава о рату у име Политике, па кад није нашао рат, није се ни јављао и никад није објаснио зашто нам ништа није писао из Сирије, осим о неким бутицима, али нам је писао како је крао руске пиштоље по наређењу неког генерала ЈНА, па га Руси ухватили и спасило га само што им је упорно понављао "Ијосоно Сербиано", иначе нас више никад не би ништа обавештавао јер су се Рује намерачиле да га добро ишибају), Јакшић(онај што се возо аваксом изнад лешине од Либије и са уживањем нас извештавао како и он сада све види ко и Авакс, а из Египта му је након посете поручено да се не враћа за живу главу, и чика Сиси му одмах похапсио браћу из АлЏазире и угасио им светло), професорка Поповић, која ће вам тако лепо објаснити како сте глупави и не разумете шта је то демократски Запад, њој тако драг, али не знам колико је плаћају) и многи слични њима. Апостоловоски се моћно размахао у Политици и тек сада је лупио о тврдо. Надам се да сте му разбили међуножје, а није добро прошао чак ни у Политици са овим чланком.

 5. Miticus says:

  Gago, oni koji se prezivaju na SKI (u Makedoniji zene na SKA) su svi od reda Srbi. To su pripadnici plemena: Mijaci, Brsjaci..., tako da ti komentar nije na mestu. Naziv Makedonac je po oblasti u kojoj nekoj zivi (kao Sumadinac, Vojvodjanin...) isto kao i Crnogorac, Bosanac... a to sto su komunisti napravili novu naciju po tim imenom je, mislim, vec poznato. O tome je jos Sava Tekelija upozoravao, jos pocetkom 19-og veka: "nemojte nazivati Srbe po oblastima u kojim zive i odakle poticu, jer na taj nacin ih odbijamo od sebe i oni ce se vremenom osecati kao pripadnici neke druge nacije i udaljiti se od nas". Za mnoge stvari smo mi Srbi krivi, ne mogavsi da shvatimo da neko moze ziveti u nekom drugom kraju, drugom gradu, da neko moze drugacije da razmislja, da ima drugacije navike... a hocemo da imamo veliku drzavu. Sa ovakvim razmisljanjem, mozemo biti samo mali. To sto neki hoce da u Makedoniji naprave neku novu nacionalnost, pa se popularizuju gluposti, kao i kod nas (i na Balkanu uopste), pa se sad oni traze poreklo da su Grci..., to je neka druga prica.

 6. Miticus says:

  I zaboravih ovo: "makedonski jezik" je najslicniji jeziku Srba u vreme Nemanjica, mada malo modifikovan (ima ono OT, TA...), sto znaci da nema veze sa bugarskim. I nemoj mnogo da verujes u crkveno postenje.

 7. @Miticus says:

  knjizevni govor je sve unistio, taj ist.-hercegovacki "Vlaski" dijalekat. Nije ni cudo sto je najcisti "srpski" govori na Vlasicu (Rep. Srpska) Vardarki govor je najslcniji makedonskom. Pirotski razumemo kao i makedonski, a on je bliyi srpskom od knjiyevnog. npr, zanimljivo je da u pirotskom govoru rec KVO znaci STA. Isto kao u ljubljanskom KVA = KAJ. To je izgleda neki staroslovenski relikt. KVA se kaze samo u Ljubljani. http://www.klubputnika.org/zbirka/putoskop/3831-pirotski

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u