Kako je Džordž Soroš osvojio Balkan

Kako je Džordž Soroš osvojio Balkan

6 avgusta 2014

SorosAmerikanci su napisali jednom uspešan scenario za pronicanje u druge zemlje. Prvi put su ga iskoristili na Balkanu, i sada ga jednostavno kopiraju bez posebne brige. Holivudski princip pravljenja rimejka omogućava Vašingtonu da zarađuje novac u velikoj geopolitičkoj igri.

Među prvima na Balkanu se pojavio Džordž Soros. On je krajem 90-ih prebacio raznim nevladinim organizacijama Hrvatske, a takođe Bosne i Hercegovine nekoliko stotina miliona dolara. Fond Soroš pružao je podršku hrvatskim medijima, pre svega nezavisnim izdanjima koja su stalno kritikovala zvanične vlasti. Najviše je dolarskih injekcija dobio popularni nedljnik Feral Tribun. Između ostalog, upravo prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i njegova „porodica“ najviše su dobili od zajedljivih novinara Feral Tribuna.

Soroš je uvek zapošljavao pametne i talentovane ljude koji su uspešno ubeđivali lokalno stanovništvo da će sa američkom demokratijom život biti bolji i veseliji. Ispiranje mozgova i stvaranje glanc slike o životu skupa je stvar, ali donosi osetne rezultate. Obični ljudi gledaju američke filmove, slušaju američku muziku, trude se da liče na svoje idole. A to košta. Hoćeš da budeš u trendu – plati.

Zauzevši stabilni položaj medijskog magnata u Hrvatskoj, Soroš je počeo da finansira sarajevski list Slobodna Bosna. Mada je predsednik Alija Izetbegović smatrao da svi bosanski mediji treba da pripadaju samo lokalnim vlasnicima, Džordža Soroša to nije brinulo. On je postepeno kupovao sve najzanimljivije i najperspektivnije. Bilo je jasno da Soroš neće žaliti nikakve pare kako bi imao uticaj u regionu. Tim pre što je takva varijanta već prošla probu u zemljama Istočne Evrope početkom 90-ih godina.

Jer kapital se množi samo onda kada postoji potrošač koji prihvata realnost sa sjajne naslovne strane. Takvim se lakše upravlja, jer on će glasati onako kako bude napisano u njegovim omiljenim medijima. Džordž Soroš odavno je shvatio da uloživši u politički biznis nekoliko miliona, može stalno da zarađuje milijarde dolara. I pri tome lako da manipuliše ljudima. Godinama to donosi rezultate – sve bivše republike SFRJ odavno su pod kontrolom Sorošove imperije.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danko B. Marin says:

    I odjednom je Soroš humanista u Srbiji - humanitarno hteo sve rezerve KiM uglja :samo za sebe!? Humanitarno i nakazno kao što je i nakazna njegova manekenka Sonja Liht majka drugosrPijanskog antisrpstva (iz Beograda) i bilo humanitarno NATO bombardovanje!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *