Како Украјина повезује Оливера Стоуна, Стивена Сигала, Жерара Депардијеа и Емира Кустурицу?

Kako Ukrajina povezuje Olivera Stouna, Stivena Sigala, Žerara Depardijea i Emira Kusturicu?

27 jula 2015

RUSSIA-SOCIAL-HEALTH-PUTIN-PEOPLE-SPORTSPiše: Zlatko Bogatinovski

Prema pisanju francuskog lista Uest-Frans, koji se poziva na ruske novine „Vesti“, ukrajinsko ministarstvo kulture od juna meseca ove godine pravi spisak svetski poznatih umetnika koji su nenaklonjeni vlastima u Kijevu, koji predstavljaju čak i „pretnju za bezbednost Ukrajine“!

Na listi, čiji bi sadržaj trebalo da bude objavljen za desetak dana, tačnije 3. avgusta, navodno se nalazi ni manje ni više, nego 600 imena.

Da nije tragična, vest bi bila smešna. Ali, na žalost, ukrajinskoj tragikomičnoj vlastodržačkoj ekipi takva poluidiotska odluka, da umetnici mogu da predstavljaju pretnju za njihovu državu, koja se svakim danom sve više urušava, ali ne zbog neprijateljskog delovanja umetnika već političara i raznih špekulanata svih vrsta, izgleda opravdana.

Pročitajte još:

STIVEN SIGAL: Voleo bih da mi je Putin brat, zato što se bori protiv američke idiotske politike

OLIVER STOUN: Amerika je opasna zato što je spoj velike vojne moći i klinačkog razmišljanja

Čime su, između ostalih, filmski reditelji, srpski Emir Kusturica i američki Oliver Stoun, i glumci, francuski Žerar Depardije i američki Stiven Sigal, zaslužili da se nađu na ovoj „počasnoj“ listi, koja je stvorena očigledno uz intelektualnu asistenciju, a pre će biti i potpunu kreaciju SAD? I da li će ukrajinci, zalupani ili opčinjeni Amerikom, dodeljivati i „Oskar za persone non grata“, da sve izgleda barem spektakularno, kad je već mnogo glupavo.

Apsolutna zasluga za obezbeđivanje mesta na ovoj listi je izuzetan doprinos svetskoj kulturnoj baštini ovih umetnika. Pre svega filmskoj umetnosti. Očekujemo da se do 3. avgusta na spisku pojave i kompozitori i muzičari svih vrsta muzike, operski i ostali pevači, slikari i vajari, književnici, i ostali.

Ova spomenuta „četiri musketara“ umetnosti, koji ugrožavaju bezbednost Ukrajine, imaju nešto zajedničko. Prvo, svi su u većoj ili manjoj meri lični prijatelji Predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina. I to im je „najveći promašaj“ u životu i najozbiljnija preporuka za boravak na ovoj nesuvisloj listi.

Drugo, prijatelji su Rusije i ruskog naroda. Ako je prvo teško oprostivo, ovo drugo je u potpunosti neoprostivo.

Ukrajincima se svako zamerio na svoj način. Kusturica, između ostalih i ovakvim izjavama: „Ako je Putin Hitler, onda je majmun postao od čoveka“ (Emirova kritika Hilari Klinton za njenu izjavu da je Putin isti kao Hitler), „Putin je tigar svilene duše“, „Hvala Bogu da on postoji“, „Klinton se nekada smejao Jeljcinu, a pogledajte kako sada Obama gleda Putina“, itd. O uspostavljanju bliskih kulturnih rusko-srpskih veza i raznim projektima Kusturičinim, da ne govorimo.

Oliver Stoun je otvoreno objašnjavao građanima SAD šta se zapravo dešava u svetu, pa i u i oko Ukrajine, i da su SAD pravi krivci za sva svetska ratovanja a ne Rusi i Putin, kome je uputio još otvoreniju podršku. Njemu je poseban minus to što namerava da snimi dokumentarni film o „jakoj ličnosti“ Vladimiru Putinu, u kome bi ga prikazao u potpuno pozitivnom svetlu.

Žerar Depardije je pre par godina odlučio da ne živi više u „korumpiranoj i iskvarenoj“ Francuskoj, već u zemlji koja se bori za slobodu čitavog sveta, a to je Rusija. Čak je uzeo i rusko državljanstvo. To znači da se njegovi filmovi više neće prikazivati u Ukrajini niti će njegovo ime moći da se spominje u medijima. Verujem da će to bitno da ga nasekira i da nanese odlučujuću štetu njegovoj izuzetnoj glumačkoj karijeri.

Šta reći za Putinovog dugogodišnjeg prijatelja, između ostalog i po vežbanju, Stivena Sigala. Sigal je nosilac crnog pojasa u aikidou, koji je učio u glavnoj školi u Tokiju, u Japanu. Putin je nosilac crnog pojasa u sambou, ruskoj borilačkoj veštini, i u džudou. Doživeo je poklonjenje svih velikih majstora džudoa današnjice prilikom posete Japanu, koji su mu poklonili i vrlo visoko počasno zvanje, kao i, nešto kasnije, čelnici Svetske tekvondo federacije. Ako se oko nečega dobro razumeju njih dvojica, to je svakako oko borenja. Jesu izuzetni borci, Sigal na filmskom platnu, Putin na svetskoj sve turbulentnijoj političkoj sceni.

Nabrajati sve uspehe, nagrade i priznanja koja su širom sveta ova „četiri musketara“ umetnosti dobila bi potrajalo. To najbolje pokazuje da su ovom antikulturnom akcijom ukrajinci sebi dali još jedan auto-gol koji ih svrstava u gubitnike, i negatore pravih kulturnih vrednosti.

Posle ovakve neinteligentne akcije će moguće uslediti „inteligentna“ – veličanje umetnika, bilo kakvih, iz vremena Stepana Bandere, i njegovog idola, Adolfa Hitlera. Nacistička kvazi-kultura je i započinjala svoju neljudsku misiju pravljenjem spiskova umetnika kojima treba zabraniti rad i koji su neprijatelji Trećeg Rajha.

Baš kao i današnja neo-nacistička vlast u Ukrajini.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *