КАКВУ И КОЈУ ТО СРБИЈУ мандатар Вучић води у Европску унију?

КАКВУ И КОЈУ ТО СРБИЈУ мандатар Вучић води у Европску унију?

16 јула 2016

vucic-eu-engl-kzs-sПише: Милош Кордић

Подразумева се да и просечно обавештен читалац и овог Сајта, уз друге које прати и чита, зна шта је Европска унија (ЕУ), шта је Европска комисија, шта је њен парламент, шта је у Бриселу, шта у Стразбуру, шта је „брегзит“, шта проширење, шта су то спољни послови и безбедност ЕУ, шта санкције Русији, шта раде високи представници и комесари, шта су и Сједињене Америчке Државе свему томе и у свему томе, шта је њима њихов Нато итд.

У ствари, просечно обавештен читалац требало би то да зна. А, искрено говорећи, и кад мисли да зна, највероватније је да му је мало шта од тога и о томе јасно. Односно можда би требало да му је јасно да он мало шта о томе и од тога заиста зна.

Јер Европска унија је такво замешатељство администрације, пре свега ње, да ни неки од оних који су унутра не знају где су и шта су и они у свему томе. А још мање то знају они који су у „чекаоници“, који готово наслепо бауљају путем ка тој Унији. Бауљају ка њој као спасењу и каси из које ће цурком да цуре паре у њихове благајне. Бауљају као према Дизниленду са чијег неба само печене шеве падају. Ни после референдума Британаца ништа ту није јасније: ко ту коло води, ко удара у бубањ, а ко је мечка Божана.

На страну све оно што је у појединим земљама чланицама ЕУ добро (код неких је било добро па и много боље пре уласка), што је правно сређено, што је многоштошта данас другачије, боље: усвојене су неке вредности које неке чланице нису поседовале раније. Али су неки свесни да су све то и сами могли и без силних папазјанија од закона ЕУ које морају да усвајају и да их примењују… О изгубљеном око 80-процентном суверенитету, о под мус увођењу и по чланице ЕУ веома штетних санкција Русији, о гомилању наоружања НАТО-а уз границе са Русијом, о чињеници да се таквом милитантном активношћу изазива трећи светски рат у коме ће Европа највећма а можда и докраја страдати, о мигрантској кризи којој Европа (не само ЕУ) не може ништа, није јој јасно ни шта је то, ни откуд то, а томе се не назире краја… о свему томе не треба посебно ни говорити.

И сад о питању из наслова: какву и коју то Србију мандатар за састав нове Владе Републике Србије Александар Вучић води у Европску унију? И шта је то данас Србија? Колика је она? Где су јој границе? Да ли ће Вучић у ЕУ увести Србију са Косовом и Метохијом, са такозваном самопрокламованом државом Косовом или без њега, односно без ње? Да ли ће Србија морати да призна ту самопроглашену државу Косово?

Шта просечан читалац и овог Сајта може да мисли о томе? Јер, председник Србије Томислав Николић понавља да Србија никад неће признати самопроглашену републику Косово. Ако неће, онда ништа од ЕУ – никад не сме да се сметне с ума да је апсолутна већина чланица ЕУ признала ту такозвану државу. И плус тога што су је признали чак и Олимпијски комитет, ФИФА, УЕФА, рукометни и други савези света и Европе…

Хоће ли Србија, док бауља својим макадамским путевима ка ЕУ, морати да испуни све оне захтеве везане за мањине, па захтеве суседа, па захтеве невладиних организација, па продају и оно мало јавних предузећа и осталих ресурса што јој је остало, уништење своје привреде и у њој сваког трага својој индустрији, својој пољопривреди (пољопривредник из Срема морао је неки дан да прода два и по прасета од око 25 до 30 килограма тежине да би купио 10 килограма рибе и обележеио 40 дана од смрти мајке; риба због петровског поста) и све то ради некаквих иностраних назови инвеститора којима се запошљавање наших радника финансира из буџета пореских обвезника Србије…

Хоће ли Србија заиста морати да се одрекне Русије, Кине, Републике Српске и Срба који данас живе у суседним државама? Хоће ли Србија заиста морати да уведе санкције Русији? Ако Србија не уведе, они могу да кажу: ништа од пријема… И тако даље.

Суштинска су питања у свему томе за мандатара и његову нову Владу:

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да постане правно уређена држава и без свега тога што тражи ЕУ да се овде уради?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да среди своје школство (нека се овом народу саопшти колико Енглеска има приватних факултета), здравство, ифраструктуру?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да среди своју животну средину и околину (довољно је погледати на шта личи центар а на шта поједини периферни делови Београда, па реке, речице, потоци, пластика и непокошена трава поред путева, пси луталице)?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да среди и да води своје финансије (и порез) а да јој то не ради у свету прилично озлоглашени ММФ, који су многи отерали јер им он укида велик део суверенитета и уводи их у дужничко ропство из кога се не може никад искобељати – то су Чаушеску, Гадафи… платили главом?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да среди своје унутрашње послове, као полицију, на пример (шта ће Србији толике милиције, као некад на Блиском Истоку), јер ово што ради „комунална“ заиста није нормално… може ли?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да врати своју културу својој култури (без свог образовања, своје науке и своје културе постаћемо један свеопшти балкански ријалити!)?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да од малих ногу уведе деци васпитање, да уведе бонтон, да се од малих ногу учи и љубав према отаџбини?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да реши паукову мрежу корупције која ју је премрежила од А до Ш, криминал, убијања, педофилију, наркоманију?

– може ли Србија и сама, без ЕУ, да заустави умирање сваке године једног града од око 37.000 становника, може ли да овом народу врати правду и веру у правду, да заустави партијско запошљавање, одлив младих у свет (само у Сједињеним Државама и Канади живи око 70.000 високообразованих младих Срба)… може ли? И тако даље.

Може ли то ова и оваква Србија? Може ли било шта а да не дира народу у плате и пензије?

Очигледно је да не може. Да може онда мандатар не би примао грађане од 5:30 часова и решавао њихова животна питања, него би то решавале надлежне службе министарстава и локалних самоуправа. Истина, он има право да то ради. Али то није његов посао. Ау свему томе заштитник грађана и повереник за информације од јавног значаја и заштитник података о личности друга су прича. Као и поједине агенције. Као Агенција за борбу против корупције, на пример.

Дакле, какву и коју то Србију мандатар Вучић води у Европску унију? Можда би било добро да то буде искључиво она Србија која би требало да среди саму себе због себе, а не због ЕУ, Сједињених Држава или било кога другог. Па тек онда да се види (и можда ипак да се о томе народ изјасни) шта ће и куда ће.

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI12 коментара

 1. simo says:

  hajde hajde vucicu jednom ti hoces ali oceli unija vodi ako mozes ti i dacic lazete citav srbski narod i citav svet ko je tebi i njemu dao glas na izborima kad tako lazete sami sebe i ostale

 2. Duki says:

  odlican komentar. bas se pitam sta mesetari gospodin Vucic sta on to radi nikome nije jasno Sto se Kosova tice on ga prodaje malo p malo i ni prethodna ni ova vlast se nikada nije pozvala na rezoluciju 1244. Stranci nam kroje politiku radeci na kljucnim mestima. pustili smo nato da sedi u generalstabu pustili smo MI5 da nam vodi policiju. Ambasador te iste EU je covek iz zemlje koja je pobegla iz EU on kao pliva u geostrateskim odnosima i obecava evropi da cemo uci u uniju sa Rusima kao tradicionalnom bracom ne ulazi u dublje odnose ali nece da se uvedu sankcije. Kao idemo na vezbe i sa jednima i sa drugima. A rasprodaje sve zivo da bi prikazao veci BDP pa to su i Bugari uradili pa se tamo ljudi sada spaljuju jer nemaju od cega da zive. Rumuni su izglasali zakon da 51 % svih prodaja mora da se prodaje u trznim centrima koje drze stranci. Prodali su izvore vode struje i sve zivo i lagali narod da je BDP povecan. Zato i Vucic dovlaci strance da radimo kao robovi za njih a on ce pred MMFom da prikazuje kako raste BDP strani fondovi koje drzi finansijska mafija kojoj pripada i Dinkic otkupljuju kod nasih banaka dugove i polako nas uvlace u ropstvo mi cemo biti gori nego Ukraina.

 3. miki says:

  vucic vodi srbiju u rat i nemire ide vucic u evropsku uniju a tamo grmi seva mecava se sprema srbiji treba ko u turskoj rusiti vladu vreme je laz vise ne pali

  • Miraš says:

   Urušava se EU. Posle terorističkog napada u Nici, jasno je biće takvih napada još i u Francuskoj i u Nemačkoj i možda u još nekim evropskim baš kontinentalnim zemljama. Izgleda da im se spremaju teški dani. Da li će pritom nestati EU,ili će se Unija pretvoriti u centralizovanu državu, verovatnije je ovo prvo. Možda je bolje da sačuvamo svoj mir i strpljenje i gledamo posle raspada EU Vučićevu mudru politiku. Sve je ovo užasno, ali i pomalo smešno u isto vreme. Bojim se nasilnog rušenja vlasti, jer oduvek je tako bilo da tu gužvu najčešće iskoristi ko ne treba. Danas je očigledno da su i snage "obojene" revolucije pripremljene, a ko zna kakvi još talenti čuče.

 4. DUSKO says:

  JA VAM KAZEM JOS JEDANPUT PROCITAJTE PRIPOVETKU VODJA OD RADOJA DOMANOVICA !!! TO JE NAS PUT U EU PUT U NEPOZNATO I NESTO STO NECE OPSTATI ! NASA VLAST NEMA JASNU VIZIJU SPOLJNE POLITIKE SRBIJE U NAREDNIH 5, 10 ILI 20 GODINA !!!! KATASTROFA !!!

 5. baja says:

  vucic dobiva jos jednu vosku u srbiji vucic vodi sam pregovore po briselu bez vlade u srbiji im,ali sarba u srbiji

 6. DUSKO says:

  VUCIC JE DOSAO NA VLAST ZAHVALJUJUCI ZAPADU SA ZADATKOM DA UVEDE SRBIJU U EU ! KAKVU ; KOLIKU SRBIJU NIJE BITNO ! SVE CE URADITI STO GOD MU NAREDE IZ BRISELA ; JER U PROTIVNOM ZAPAD CE GA SKLONITI SA VLASTI ! A ONDA CE SVE ISPLIVATI; TO CE PRVI ZAPAD OBJAVITI KAD GA SKLONE KRIMINALNE RADNJE ENORMNO BOGACENJE ! ALI VUCIC ZNA DA TEK PREDSTOJE USLOVI RUSIJE KOJI SU MNOGO OZBILJNIJI TIM VISE STO JE SRPSKI NAROD U RUSJU ! NE BIH SE SAD NIKAD MENJAO SA VUCICEM OSIMA ON NEMA NI MALO CASTI I OBRAZA !!!

 7. milos says:

  СРБИЈА ЗА СРПСКУ: "Да заједнички кажемо 'не' Александру Вучићу и његовим западним менторима!" у суботу, 24. септембра, у 17 часова, на Тргу Републике у Београду, одржаће се родољубиви скуп подршке референдуму у Републици Српској. Покрет "Образ" и Српски народни покрет "Наши" позвали су све родољубе на скуп подршке референдуму у Републици Српској, под називом "Србија за Српску", који ће се одржати у суботу, 24. септембра, у 17 часова, на Тргу Републике у Београду. На скупу ће говорити: проф. др Андреј Фајгељ, затим, председник Српског народног покрета „Избор је наш“ из Републике Српске Дане Чанковић, председник „Покрета за Србију“ Владимир Кршљанин, председник Покрета „Образ“ Младен Обрадовић, председник Српског народног покрета „Наши“ Иван Ивановић и представник студената Милан Денчић. Садашњи премијер и председник Србије одбили су да пруже подршку народу и руководству Републике Српске поводом одржавања референдума о Дану РС, за разлику од председника Русије Владимира Путина који је препознао важност садашњег тренутка за народ у Српској и подржао референдум, наводи се у саопштењу Образа и Наших. Они зато позивају све грађане Србије "да заједнички кажемо 'не' Александру Вучићу и његовим западним менторима", као и да се покаже јединство са сународницима у Републици Српској. Како наводе из ових организација, скуп Србија за Српску представља "јасан одговор режиму у Београду да се не слажемо са планском издајом српских националних интереса. Нека скуп Србија за Српску буде почетак освешћења српског народа и недвосмислен позив на његово јединство".

  • Lune says:

   Hm,hmm..a, el se to "kona", Republika Srbska, mesa u unutranju politiku "kone", Republike Srbije, pa joj cak, nudi i kandidate za "precednika", tamo nekog Dodika i Gastoza..pa da userafi Srbiju,kao nekoc RSK..?

 8. miladija says:

  srbija oteta zemlja i rasparcana na delove kakva unija kakvi bakraci sto ne skidate tog krmka bolesnog da vas ne bruka i ne laze vise

  • Lune says:

   Hm,hmm..pa, to je "tradicionalno"..rasparcana na "nahije"..treba da se, odrede vojvode, a, Merkelova, konacno da oluci kuj ce da bidne "Srbijanski valija"..

 9. Lune says:

  Hm,hmm..Vucic, bi da vodi "Srbiju Milana Stojadinovica" EU, svog idola iz mladjih dana, pominjao ga je i Seselj,ali, kada je procitao, da su Milanovu zenu, ukebali u kadi, sa italijanskim spijunom, kako se kupaju u sampanjcu, odustao je, iz "moralno politicke samokriike".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u