ОВАЈ КАНАДСКИ ГЕНЕРАЛ ЈЕ ЗАПАДУ ОТКРИО ИСТИНУ: Муслимани су палили села и убијали своје, а не Ратко Младић и Срби!

OVAJ KANADSKI GENERAL JE ZAPADU OTKRIO ISTINU: Muslimani su palili sela i ubijali svoje, a ne Ratko Mladić i Srbi!

4 februara 2016

b_151110015-lewis-mackenzie-6

Kanadski general, Luis Mekenzi svedoči o dešavanjima u Srebrenici, nakon potpisivanja sporazuma o demilitarizaciji Srebrenice i Žepe 1993. godine. Kako kaže, snage UN ipak nisu mogle da održe svoje obećanje i zaštite Srebrenicu, što je pogodovalo bosanskim muslimanima. Oni su uz malo pomoći sa strane, počeli da se naoružavaju i da hiljade vojnika šalju u sigurnosnu zonu. Kada su muslimanski vojnici postali bolje obučeni i spremni, počeli su da izlaze iz područja Srebrenice, pritom su palili srpska sela i ubijali njihove stanovnike, a zatim su se brzo povlačili u zonu Ujedinjenih nacija.

Napadi na srpske snage su dostigli kulminaciju u 1994. godini, a nastavili su se i u početku 1995. godine, nakon što je kanadska pešadijska jedinica, koja je tamo bila oko godinu dana, zamenjena većom holandskom jedinicom.

Ratne operacije na području Srebrenice prestale su 12. marta 1993., iako je pomenuti sporazum potpisan dosta kasnije. A u tih 45 dana, general Mekenzi, koji je komandovao u Bosni, pre Filipa Moriona, svedoči šta se događalo u Potočarima.

General kaže da je početkom 1993. godine, nakon njegovog odlaska iz kanadske vojske, pozvan da se pojavi pred nekoliko komiteta američkog Kongresa koji su osnovani povodom rata u Bosni.

– Nekoliko meseci ranije, moj naslednik u Mirovnim snagama UN, general Filip Morion je – uprkos saveta njemu nadređenih iz UN – nasilno ušao u Srebrenicu u pratnji malog kontingenta kanadskih vojnika i rekao njihovim stanovnicima da su sada oni pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Zvaničnici u Ujedinjenim nacijama su bili besni na generala Moriona, iako su mediji bili na njegovoj strani. Bili su primorani da proglase koncept „sigurnosnog raja“ za šest područja Bosne, uključujući i Srebrenicu.

General Mekenzi objašnjava dalje šta je predloženi koncept značio u praksi.

– Jedan američki senator me je pitao koliko vojnika je neophodno da bi se proglasila sigurnosna zona. – Negde oko 135.000 – odgovorio sam. Oružane snage su morale da budu toliko velike pošto su Srbi imali artiljeriju dalekog dometa. Novi komandant UN na području Bosne, belgijski general Fransis Brikemont se složio sa mojom procenom ali je bio spreman da pokuša da brani taj prostor sa 65.000 dodatnih vojnika. Generalni sekretar UN u tom periodu Butros-Butros Gali je otišao u Savet bezbednosti sa preporukom od 27.500 vojnika. Savet bezbednosti je odobrio svega 12.000 vojnika, a šest meseci kasnije manje od 2.000 vojnika je dodato u UNPROFOR za zadatke u sigurosnim zonama.
 

Kanadski generali dalje objašnjava hronologiju priče o sigurnosnim zonama, posle odluke o dodatnom slanju simboličnog broja vojnika u BiH.

– Savet bezbednosti menja definiciju sigurnosnih zona i donosi rezoluciju u kojoj se umesto tvrdnje „da će UN braniti sigurnosnu zonu” kaže “da će prisustvo snaga UN odvratiti napade na sigurnosnu zonu“. Drugim rečima, maleni, simbolični, lako naoružani kontingent UN će biti postavljen kao žrtveno jagnje u Srebernici da „odvrati“ armiju Srba od napada na to područje – priča on.

General Mekenzi zaključuje da bosanskim muslimanima nije trebalo mnogo vremena da shvate da snage UN nisu u stanju da održe svoje obećanje „zaštite“ Srebrenice, te da su to iskoristili i počeli da ubacuju hiljade vojnika i oružja u sigurnosnu zonu, da bi kasnije napali Srbe i palili sve za sobom.

Dokumenti do kojih se došlo tek na suđenju u Hagu, međutim pokazuju da su plan o demilitarizaciji srednjeg Podrinja, praktično zaboravili zvaničnici u UN, odmah pošto je potpisan u Sarajevu. Već nakon pet dana posle potpisivanja, švedski general Lars Erik Valgren u Zagrebu je izjavio:

– Na osnovu izveštaja koji sam dobio od svojih oficira u Srebrenici, mogu da potvrdim da je danas u podne grad demilitarizovan.

Dva dana kasnije, Kofi Anan, bivši generalni sekretar UN, je poslao poverljivu poruku generalu Valgrenu o predstojećoj poseti delegacije Saveta bezbednosti, poručujući mu:

– Imajući u vidu vaše javne tvrdnje da je Srebrenica potpuno demilitarizovana, ne vidim potrebu da UNPROFOR učestvuje u potrazi za oružjem od vrata do vrata. Vas će nesumnjivo delegacija Saveta bezbednosti, koja vam dolazi u posetu, upoznati sa snažnim osećanjem koje je prisutno među nekoliko članica, da UNPROFOR ne sme previše aktivno da učestvuje u razoružavanju.

Kršenje sporazuma o demilitarizaciji iz maja 1993., godine bila je javna tajna, naime, svakom oficiru UNPROFOR-a i svakom ambasadoru UN u Njujorku bilo je poznato šta se dešava u Zaštićenoj zoni u Srebrenici.

To je potvrdio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija u svom izveštaju od 15. novembra 1993. godine. Između ostalog, on u tom izveštaju kaže:

– Halilović je shvatio da sporazum pokriva samo urbani deo, odnosno uže gradsko područje Srebrenice, a da se ne odnosi na ruralni deo regije!

Dalje nije učinjeno ništa.

(Večernje novosti)

KOMENTARI24 komentara

 1. Apis says:

  Sve su to đubrad koja se igrala ljudskim glavama. Niko od njih nije bio dovoljno castan da kaze, necu da ucestvujem u prljavoj igri. Bilo im lepo da primaju debele plate plus podmicivanja, na krv i suze sirotinje navikli su.

 2. GORDANA says:

  E MOJ GENERALE MEKENZI GDE STE BILI DO SADA POŠALJITE OVU VAŠU IZJAVU I S T I N U . MI SRBI TO ZNAMO A ZNAJU TO I BRITANCI S A D I FRANCUZI SADISTI SU GENOCIDNI PA SE IZGUBE U SOPSTVENOM ZLU..

  • SOIC says:

   RUSA NIGDE NEMA SAMO PRICA I PLJACKA SRBIJE , BRAVO CARE . TI NAS BRANIS DZABE A RUSI LAJU NA SRPSKIM TV A UVALJUJU GAS 1000 EVRA KUBIK SRBIJI A NEMACKOJ 60 E

   • Bane says:

    Da nisam fino vaspitan rekao bih da lupate, ali je dovoljno konstatovati da jednostavno ne raspolazete pravim informacijama pa zato donosite pogresne zakljucke. Srbiji gas za 1000 evra a Nemackoj za 60 - glupost.

 3. Nikola_M says:

  Ocigledno niste pratili njegove izjave u vreme dok je bio na duznosti u Bosni. Reakao je da muslimani ne smeju da postavljaju mitraljeze i minobacace na krovove bolnica u sarajevu, jer ce Srbi da ih gadjaju. Nedugo nakon toga amerikanci su ga lisili komande nad snagama UN u Bosni.

 4. slobodan r. says:

  Svaka čast,Nikola,dobro pamćenje imate.Nažalost,ne pamte svi jednako dobro,pa ću i ja ovdje dodati nešto,da podsjetim zaboravne... Kanadski general Mekenzi je bio jedini komandant snaga UN u Bosni,koji je časno i objektivno vršio tu funkciju.Zbog nepristrasnosti je,kao što Nikola napisa,smijenjen.U svakom obraćanju javnosti,Mekenzi je o generalu Mladiću imao samo riječi hvale,kao o časnom oficiru i čoveku,a u svojoj knjizi je Mladića nazvao i najjačim strategom,među oficirima tog vremena.

 5. Mile says:

  Citajuci ove stihove,koza mi se jezi zbog lazi i nepravde.Koliko je Zapadnjaka procitalo sve ovo,NIKO zato sto im ovo ne odgovara.Radi se o olosima i Fukarama mislim na Amere Engleze i Muslimane,ali one koji su stali na stranu onih sto su kao i oni,samo dabi se oprljala Srbska vojska i General Mladic.Ima Boga, neko ce sve ovo platiti kad tad,jer nicija ne gori do zore, aja im nebio u kozi.

 6. General Mekenz i- ljudska gromada says:

  Ne zaboravimo da je pod generalovom komandom vrsena istraga na Markalama i da je njegov iskaz bio da mina nije mogla doci sa srbskih polozaja. I to je jedan od razloga sto je penzionisan prije vremena. Generale svi Srbi koji zive u Kanadi znaju za tvoje postenje i cijene te, a koliko vidimo i ti cijenis nas Srbe. Zivio sto i vise godina i da jednog dana budes predsjednik Kanade (ne premijer), pa da promjenis politiku Kanadae prema istinoljubivom i iznad svega slobodoljubivog srbskog naroda.

 7. Steva says:

  Upravo tako,general Mekenzi je izjavio da su muslimani sami "stvorili" Markale da bi okrivili Srbe i odmah je smenjen.Ali to je i logicno,jer Ameri nisu dozvolili nikome da im mrsi racune.Mene tu nista ne iznenadjuje,kao ponasanje muslimana danas, da tvrde da se desio genocid,sto svakako nije slucaj.A posebno sad,kad polako istina izlazi na videlo.A i sami moraju da shvate da ih je Alija zavio u crno, ne sve jer su mnogi profitirali.Primer Oric i kontra primer Halilovic.Oric ima sve privilegije dok im general Halilovic ne znaci nista,cak su mu ubili suprugu i brata od supruge a bio je plan da se ubije on.Samo se cudim da i taj atentat ne pripisu Srbima.Seve, specijalna jedinica od Alije je u Sarajevu ubijala i Srbe i muslimane civile, da bi sve to pripisali Srbima i o tome sad imate na internetu.Muslimani uporno ponavljaju kao papagaji da se u Srebrenici desio genocid,jer je tako dosudio haski sud.Ako budemo gledali na odluke haskog suda, nikada nece biti pomirenja.Sve dok sva tri naroda ne shvate da pomirenja nema ako ga oni sami ne zele.Zajednicki istraziti sve zlocine na sve tri strane i onda pruziti ruku pomirenja,jer na kraju krajeva nista nam drugo i ne preostaje.

 8. Apis says:

  Postujem vase viđenje Mekenzija samo mi nije poznato da je neko u Hagu koristio njegovo svedocenje. Svi nas hvale i podrzavaju kada nam to vise nicemu ne koristi. Neka im Bog uzvrati svima istom merom kojom su oni Srbe darivali!

 9. rade says:

  Nekako su mi do ruku došle dve knjige o Srebrenici. Godine 2005. je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (za izdavača:Sonja Biserko) objavio knjižurinu pod naslovom SREBRENICA OD PORICANJA DO PRIZNANJA, na 813 stranica. Ona spominje genocid i nekakvu katarzu, teško klevetajući Srbe kao narod. Jedan od retkih tekstova u kome se iznosi cela istina napisao je Emil Vlajki, koji u toj knjizi oštro i argumentovano reaguje na laži zapadnih medija.Druga knjiga je objavljena 2012. godine pod naslovom SREBRENICA FALSIFIKOVANJE ISTORIJE. U toj knjizi Edvard S. Herman pod naslovom RAZMIŠLJANJE O MASAKRU U SREBRENICI (str.27-32) u potpunosti ruši kompletnu zapadnu propagandu!Valja pročitati kako bismo znali da se branimo od kleveta i nikako ne treba bežati od te teme. Ni Vlajki ni Herman nisu Srbi po nacionalnosti, ali su "bolji Srbi" od mnogih Kandićki itd.

 10. Pingback: HOLANDSKI PUKOVNIK: Srbi nisi počinili genocid, već su briljantno oslobodili Srebrenicu! | Deo zivota

 11. Miodrag Kosanovic says:

  Nažalost sve podmetačine koje su napravljene od strane zapada i njihovih slugu nisu istina čak ni za naše vlastodršce a kamoli za Brisel i nato tako da je prava istina u vezi zapadne političke doktrine i uništavanja Srba ekonomski i propagandno dovedena do savršenstva od strane pomenute evropske unije vašinktona i nato bojovnika.

 12. Sale says:

  Ne kažem da nije bilo onako kako piše u naslovu. Međutim onda bi trebalo napisati i tekst u kojem bi pisalo o tome što stoji u naslovu. U ovom tekstu nisam nigdje ni vidio da se spominje ono što stoji u naslovu, da su muslimani ubijali svoje. Gdje to stoji? Original izvora teksta u Večernjim Novostima je "Zaštićene zone razbuktale rat". Taj naslov ide uz ovaj tekst. Međutim uz ovaj, gornji naslov mogao bi da ide tekst sa sledeće url adrese: http://srbin.info/2014/06/02/sami-smo-ubili-1-000-svojih-u-srebrenici/ ili neki tekst sličam njemu.

 13. Batina says:

  Gospodine generale vi Ste castan covjek I general, hvala vam. Mnogi ne znaju da je general redovno posjecivao srbske borce iz prvog I drugog svjtskog rata a koji su zivjeli ili su jos zivi u Kanadi. Srbi koji zive u Kanadi to znaju I visoko to cijene. Da zivite dugo u zdravlju gospodine generale.

 14. Pingback: KANADSKI GENERAL JE ZAPADU OTKRIO ISTINU: Muslimani su palili sela i ubijali svoje, a ne Ratko Mladić i Srbi! | Dobro dosli na Internet prezentaciju srpske dijaspore

 15. Darko says:

  Pa dobro ljudi, ovo je sve tačno samo što to niko na zapadu ne objavljuje! Zašto on i drugi ne urade nešto od toga i on i ti drugi su krivi!

 16. njet says:

  http://forum.krstarica.com/showthread.php/378514-General-Lewis-MacKenzie Nema nevinih u svemu tome,a strance bih najvise okrivio jer su smisljeno zavadili narod da bi ostvarili svoje prljave agende,a zlocinaca koji su ubijali civile je bilo u svakom narodu nazalost

 17. Baja says:

  Eto ti ga sad,bice na kraju niko od nas ni metka neopali...!

 18. dina says:

  ZELIM OVOM KRETENU DA NADJE SVOJU PORODICUNEPOMICNU ILI NEKA IH SAM "SPASI" OSVETE,ZUB ZA ZUB.NA LICU MU SE VIDI DA JE KRVOLOK.TREBA GA SA MLADICEM,KARADJICEM NA ELEKTRICNU STOLICU ,POD HITNO

 19. dina says:

  ZELIM OVOM KRETENU DA NADJE SVOJU PORODICUNEPOMICNU ILI NEKA IH SAM "SPASI" OSVETE,ZUB ZA ZUB.NA LICU MU SE VIDI DA JE KRVOLOK.TREBA GA SA MLADICEM,KARADJICEM NA ELEKTRICNU STOLICU ,POD HITNO

  • Sanko Subotic says:

   nebi bilo lose da se i tebi tako nesto desi,jer drugome zlo zeljeti je isto kao i samom sebi.

  • Batina says:

   dina, tebi se ili dupe okrenulo napred ili ono sto ti treba biti obraz se okrenulo pozadi, treceg nema. Pa sad vidi sta si.

 20. Sveti Sava says:

  Ajde bezi bre. Ovome su dovodili mlade nevine muslimanke u kamp. Neko ga drzi za jaja s tim faktom pa zato i prica ove gluposti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *