ОВАЈ КАНАДСКИ ГЕНЕРАЛ ЈЕ ЗАПАДУ ОТКРИО ИСТИНУ: Муслимани су палили села и убијали своје, а не Ратко Младић и Срби!

ОВАЈ КАНАДСКИ ГЕНЕРАЛ ЈЕ ЗАПАДУ ОТКРИО ИСТИНУ: Муслимани су палили села и убијали своје, а не Ратко Младић и Срби!

4 фебруара 2016

b_151110015-lewis-mackenzie-6

Канадски генерал, Луис Мекензи сведочи о дешавањима у Сребреници, након потписивања споразума о демилитаризацији Сребренице и Жепе 1993. године. Како каже, снаге УН ипак нису могле да одрже своје обећање и заштите Сребреницу, што је погодовало босанским муслиманима. Они су уз мало помоћи са стране, почели да се наоружавају и да хиљаде војника шаљу у сигурносну зону. Када су муслимански војници постали боље обучени и спремни, почели су да излазе из подручја Сребренице, притом су палили српска села и убијали њихове становнике, а затим су се брзо повлачили у зону Уједињених нација.

Напади на српске снаге су достигли кулминацију у 1994. години, а наставили су се и у почетку 1995. године, након што је канадска пешадијска јединица, која је тамо била око годину дана, замењена већом холандском јединицом.

Ратне операције на подручју Сребренице престале су 12. марта 1993., иако је поменути споразум потписан доста касније. А у тих 45 дана, генерал Мекензи, који је командовао у Босни, пре Филипа Мориона, сведочи шта се догађало у Поточарима.

Генерал каже да је почетком 1993. године, након његовог одласка из канадске војске, позван да се појави пред неколико комитета америчког Конгреса који су основани поводом рата у Босни.

– Неколико месеци раније, мој наследник у Мировним снагама УН, генерал Филип Морион је – упркос савета њему надређених из УН – насилно ушао у Сребреницу у пратњи малог контингента канадских војника и рекао њиховим становницима да су сада они под заштитом Уједињених нација. Званичници у Уједињеним нацијама су били бесни на генерала Мориона, иако су медији били на његовој страни. Били су приморани да прогласе концепт „сигурносног раја“ за шест подручја Босне, укључујући и Сребреницу.

Генерал Мекензи објашњава даље шта је предложени концепт значио у пракси.

– Један амерички сенатор ме је питао колико војника је неопходно да би се прогласила сигурносна зона. – Негде око 135.000 – одговорио сам. Оружане снаге су морале да буду толико велике пошто су Срби имали артиљерију далеког домета. Нови командант УН на подручју Босне, белгијски генерал Франсис Брикемонт се сложио са мојом проценом али је био спреман да покуша да брани тај простор са 65.000 додатних војника. Генерални секретар УН у том периоду Бутрос-Бутрос Гали је отишао у Савет безбедности са препоруком од 27.500 војника. Савет безбедности је одобрио свега 12.000 војника, а шест месеци касније мање од 2.000 војника је додато у УНПРОФОР за задатке у сигуросним зонама.
 

Канадски генерали даље објашњава хронологију приче о сигурносним зонама, после одлуке о додатном слању симболичног броја војника у БиХ.

– Савет безбедности мења дефиницију сигурносних зона и доноси резолуцију у којој се уместо тврдње „да ће УН бранити сигурносну зону” каже “да ће присуство снага УН одвратити нападе на сигурносну зону“. Другим речима, малени, симболични, лако наоружани контингент УН ће бити постављен као жртвено јагње у Среберници да „одврати“ армију Срба од напада на то подручје – прича он.

Генерал Мекензи закључује да босанским муслиманима није требало много времена да схвате да снаге УН нису у стању да одрже своје обећање „заштите“ Сребренице, те да су то искористили и почели да убацују хиљаде војника и оружја у сигурносну зону, да би касније напали Србе и палили све за собом.

Документи до којих се дошло тек на суђењу у Хагу, међутим показују да су план о демилитаризацији средњег Подриња, практично заборавили званичници у УН, одмах пошто је потписан у Сарајеву. Већ након пет дана после потписивања, шведски генерал Ларс Ерик Валгрен у Загребу је изјавио:

– На основу извештаја који сам добио од својих официра у Сребреници, могу да потврдим да је данас у подне град демилитаризован.

Два дана касније, Кофи Анан, бивши генерални секретар УН, је послао поверљиву поруку генералу Валгрену о предстојећој посети делегације Савета безбедности, поручујући му:

– Имајући у виду ваше јавне тврдње да је Сребреница потпуно демилитаризована, не видим потребу да УНПРОФОР учествује у потрази за оружјем од врата до врата. Вас ће несумњиво делегација Савета безбедности, која вам долази у посету, упознати са снажним осећањем које је присутно међу неколико чланица, да УНПРОФОР не сме превише активно да учествује у разоружавању.

Кршење споразума о демилитаризацији из маја 1993., године била је јавна тајна, наиме, сваком официру УНПРОФОР-а и сваком амбасадору УН у Њујорку било је познато шта се дешава у Заштићеној зони у Сребреници.

То је потврдио и генерални секретар Уједињених нација у свом извештају од 15. новембра 1993. године. Између осталог, он у том извештају каже:

– Халиловић је схватио да споразум покрива само урбани део, односно уже градско подручје Сребренице, а да се не односи на рурални део регије!

Даље није учињено ништа.

(Вечерње новости)

KOMENTARI24 коментара

 1. Apis says:

  Sve su to đubrad koja se igrala ljudskim glavama. Niko od njih nije bio dovoljno castan da kaze, necu da ucestvujem u prljavoj igri. Bilo im lepo da primaju debele plate plus podmicivanja, na krv i suze sirotinje navikli su.

 2. GORDANA says:

  E MOJ GENERALE MEKENZI GDE STE BILI DO SADA POŠALJITE OVU VAŠU IZJAVU I S T I N U . MI SRBI TO ZNAMO A ZNAJU TO I BRITANCI S A D I FRANCUZI SADISTI SU GENOCIDNI PA SE IZGUBE U SOPSTVENOM ZLU..

  • SOIC says:

   RUSA NIGDE NEMA SAMO PRICA I PLJACKA SRBIJE , BRAVO CARE . TI NAS BRANIS DZABE A RUSI LAJU NA SRPSKIM TV A UVALJUJU GAS 1000 EVRA KUBIK SRBIJI A NEMACKOJ 60 E

   • Bane says:

    Da nisam fino vaspitan rekao bih da lupate, ali je dovoljno konstatovati da jednostavno ne raspolazete pravim informacijama pa zato donosite pogresne zakljucke. Srbiji gas za 1000 evra a Nemackoj za 60 - glupost.

 3. Nikola_M says:

  Ocigledno niste pratili njegove izjave u vreme dok je bio na duznosti u Bosni. Reakao je da muslimani ne smeju da postavljaju mitraljeze i minobacace na krovove bolnica u sarajevu, jer ce Srbi da ih gadjaju. Nedugo nakon toga amerikanci su ga lisili komande nad snagama UN u Bosni.

 4. slobodan r. says:

  Svaka čast,Nikola,dobro pamćenje imate.Nažalost,ne pamte svi jednako dobro,pa ću i ja ovdje dodati nešto,da podsjetim zaboravne... Kanadski general Mekenzi je bio jedini komandant snaga UN u Bosni,koji je časno i objektivno vršio tu funkciju.Zbog nepristrasnosti je,kao što Nikola napisa,smijenjen.U svakom obraćanju javnosti,Mekenzi je o generalu Mladiću imao samo riječi hvale,kao o časnom oficiru i čoveku,a u svojoj knjizi je Mladića nazvao i najjačim strategom,među oficirima tog vremena.

 5. Mile says:

  Citajuci ove stihove,koza mi se jezi zbog lazi i nepravde.Koliko je Zapadnjaka procitalo sve ovo,NIKO zato sto im ovo ne odgovara.Radi se o olosima i Fukarama mislim na Amere Engleze i Muslimane,ali one koji su stali na stranu onih sto su kao i oni,samo dabi se oprljala Srbska vojska i General Mladic.Ima Boga, neko ce sve ovo platiti kad tad,jer nicija ne gori do zore, aja im nebio u kozi.

 6. General Mekenz i- ljudska gromada says:

  Ne zaboravimo da je pod generalovom komandom vrsena istraga na Markalama i da je njegov iskaz bio da mina nije mogla doci sa srbskih polozaja. I to je jedan od razloga sto je penzionisan prije vremena. Generale svi Srbi koji zive u Kanadi znaju za tvoje postenje i cijene te, a koliko vidimo i ti cijenis nas Srbe. Zivio sto i vise godina i da jednog dana budes predsjednik Kanade (ne premijer), pa da promjenis politiku Kanadae prema istinoljubivom i iznad svega slobodoljubivog srbskog naroda.

 7. Steva says:

  Upravo tako,general Mekenzi je izjavio da su muslimani sami "stvorili" Markale da bi okrivili Srbe i odmah je smenjen.Ali to je i logicno,jer Ameri nisu dozvolili nikome da im mrsi racune.Mene tu nista ne iznenadjuje,kao ponasanje muslimana danas, da tvrde da se desio genocid,sto svakako nije slucaj.A posebno sad,kad polako istina izlazi na videlo.A i sami moraju da shvate da ih je Alija zavio u crno, ne sve jer su mnogi profitirali.Primer Oric i kontra primer Halilovic.Oric ima sve privilegije dok im general Halilovic ne znaci nista,cak su mu ubili suprugu i brata od supruge a bio je plan da se ubije on.Samo se cudim da i taj atentat ne pripisu Srbima.Seve, specijalna jedinica od Alije je u Sarajevu ubijala i Srbe i muslimane civile, da bi sve to pripisali Srbima i o tome sad imate na internetu.Muslimani uporno ponavljaju kao papagaji da se u Srebrenici desio genocid,jer je tako dosudio haski sud.Ako budemo gledali na odluke haskog suda, nikada nece biti pomirenja.Sve dok sva tri naroda ne shvate da pomirenja nema ako ga oni sami ne zele.Zajednicki istraziti sve zlocine na sve tri strane i onda pruziti ruku pomirenja,jer na kraju krajeva nista nam drugo i ne preostaje.

 8. Apis says:

  Postujem vase viđenje Mekenzija samo mi nije poznato da je neko u Hagu koristio njegovo svedocenje. Svi nas hvale i podrzavaju kada nam to vise nicemu ne koristi. Neka im Bog uzvrati svima istom merom kojom su oni Srbe darivali!

 9. раде says:

  Некако су ми до руку дошле две књиге о Сребреници. Године 2005. је Хелсиншки одбор за људска права у Србији (за издавача:Соња Бисерко) објавио књижурину под насловом СРЕБРЕНИЦА ОД ПОРИЦАЊА ДО ПРИЗНАЊА, на 813 страница. Она спомиње геноцид и некакву катарзу, тешко клеветајући Србе као народ. Један од ретких текстова у коме се износи цела истина написао је Емил Влајки, који у тој књизи оштро и аргументовано реагује на лажи западних медија.Друга књига је објављена 2012. године под насловом СРЕБРЕНИЦА ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ. У тој књизи Едвард С. Херман под насловом РАЗМИШЉАЊЕ О МАСАКРУ У СРЕБРЕНИЦИ (стр.27-32) у потпуности руши комплетну западну пропаганду!Ваља прочитати како бисмо знали да се бранимо од клевета и никако не треба бежати од те теме. Ни Влајки ни Херман нису Срби по националности, али су "бољи Срби" од многих Кандићки итд.

 10. Pingback: HOLANDSKI PUKOVNIK: Srbi nisi počinili genocid, već su briljantno oslobodili Srebrenicu! | Deo zivota

 11. Miodrag Kosanovic says:

  Nažalost sve podmetačine koje su napravljene od strane zapada i njihovih slugu nisu istina čak ni za naše vlastodršce a kamoli za Brisel i nato tako da je prava istina u vezi zapadne političke doktrine i uništavanja Srba ekonomski i propagandno dovedena do savršenstva od strane pomenute evropske unije vašinktona i nato bojovnika.

 12. Сале says:

  Не кажем да није било онако како пише у наслову. Међутим онда би требало написати и текст у којем би писало о томе што стоји у наслову. У овом тексту нисам нигдје ни видио да се спомиње оно што стоји у наслову, да су муслимани убијали своје. Гдје то стоји? Оригинал извора текста у Вечерњим Новостима је "Заштићене зоне разбуктале рат". Тај наслов иде уз овај текст. Међутим уз овај, горњи наслов могао би да иде текст са следеће урл адресе: http://srbin.info/2014/06/02/sami-smo-ubili-1-000-svojih-u-srebrenici/ или неки текст сличам њему.

 13. Batina says:

  Gospodine generale vi Ste castan covjek I general, hvala vam. Mnogi ne znaju da je general redovno posjecivao srbske borce iz prvog I drugog svjtskog rata a koji su zivjeli ili su jos zivi u Kanadi. Srbi koji zive u Kanadi to znaju I visoko to cijene. Da zivite dugo u zdravlju gospodine generale.

 14. Pingback: KANADSKI GENERAL JE ZAPADU OTKRIO ISTINU: Muslimani su palili sela i ubijali svoje, a ne Ratko Mladić i Srbi! | Dobro dosli na Internet prezentaciju srpske dijaspore

 15. Darko says:

  Па добро људи, ово је све тачно само што то нико на западу не објављује! Зашто он и други не ураде нешто од тога и он и ти други су криви!

 16. njet says:

  http://forum.krstarica.com/showthread.php/378514-General-Lewis-MacKenzie Nema nevinih u svemu tome,a strance bih najvise okrivio jer su smisljeno zavadili narod da bi ostvarili svoje prljave agende,a zlocinaca koji su ubijali civile je bilo u svakom narodu nazalost

 17. Baja says:

  Eto ti ga sad,bice na kraju niko od nas ni metka neopali...!

 18. dina says:

  ZELIM OVOM KRETENU DA NADJE SVOJU PORODICUNEPOMICNU ILI NEKA IH SAM "SPASI" OSVETE,ZUB ZA ZUB.NA LICU MU SE VIDI DA JE KRVOLOK.TREBA GA SA MLADICEM,KARADJICEM NA ELEKTRICNU STOLICU ,POD HITNO

 19. dina says:

  ZELIM OVOM KRETENU DA NADJE SVOJU PORODICUNEPOMICNU ILI NEKA IH SAM "SPASI" OSVETE,ZUB ZA ZUB.NA LICU MU SE VIDI DA JE KRVOLOK.TREBA GA SA MLADICEM,KARADJICEM NA ELEKTRICNU STOLICU ,POD HITNO

  • Sanko Subotic says:

   nebi bilo lose da se i tebi tako nesto desi,jer drugome zlo zeljeti je isto kao i samom sebi.

  • Batina says:

   dina, tebi se ili dupe okrenulo napred ili ono sto ti treba biti obraz se okrenulo pozadi, treceg nema. Pa sad vidi sta si.

 20. Sveti Sava says:

  Ajde bezi bre. Ovome su dovodili mlade nevine muslimanke u kamp. Neko ga drzi za jaja s tim faktom pa zato i prica ove gluposti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u