КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ: Превише је касно за истину о злочинима почињеним на Косову

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ: Превише је касно за истину о злочинима почињеним на Косову

15 јануара 2019

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да је прошло превише година од злочина на Косову и да не очекује да ће Специјални суд доћи до истине и задовољити правду.

„Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињеним на Косову, а поготово о Жутој кући. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успели рекла је Дел Понте у телефонском разговору за Танјуг.Дел Понте је тако одговорила на питање Танјуга да прокоментарише могућност да жртве ОВК и њихове породице ипак дочекају правду и поред тога што су бројни докази о тим злочинима уништени у чему је удела имао, како се спекулише, и бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, кој ће бити адвокат одбране бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа пред Специјалним судом за ратне злочине.

„Најс, колико се сећам, није био умешан у случај истраге о Жутој кући“, рекла је Дел Понте и додала да не зна да ли ће суд после толико времена моћи да утврди истину. Како каже, не може ништа више да каже о томе, јер је прошло много година, па се ни сама више не сећа детаља везаних за то, а у међувремену се бавила и другим предметима.

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом, тврди да је Џефри Најс, као тужилац Хашког трибунала имао удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају „жута кућа“, што је како је у уторак навео медијима, својевремно тврдила и Карла Дел Понте.

Прича о уништавању доказа у Трибуналу орворена је пре десетак година, а Дел Понте је у једном од интервјуа 2011. навела да је Дику Мартијиу рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у „жутој кући“ , а да при том није знала да су „доказни узорци били уништени“.

Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа. „Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио“, рекла је она тада.

KOMENTARI3 коментара

 1. petrovgrad says:

  Vlasti u Srbiji su uhapisle i osudile nešto više od 2000 šiptarskih terorista, zbog zločina nad Srbima i srpskim snagama bezbednosti. Šiptari su kidnapovali isto toliki broj Srba, jasno je da im je bio cilj da razmene kidnapovane za uhapšene. Odlukom vlasti u Srbiji pre svih Koštunice, Đinđića mimistara i svih podčinjenih do NVO oslobodili su sve Šipate iz zatvora i autobusima prevezli bezbedno na teritoriju APKiM. Obrazloženje je bilo da je to nagrada za Šiptare jer su se borili protiv Miloševićeve vlasti i da im sledi sloboda. Niko nije postavio pitanje i uslovljavanje za kidnapovane Srbe, već su ih pustili da o njima odlučuju koljači i žive su ih kasapili i prodavali im organe. Sadašnji iguman manastira Dečani porodicama kidnapovanih poručio poslao je stravičnu poruku Da idu kod Miloševića da traže da ih oslobodi, poruka je više nego jasna, jer je Sava Jawić znao da su Srbi na KiM listom podržavakli Miloševića, da svakog čeka takva sudbina ko podržava Miloševića. Za nijednog kidnapovanog Srbina ni prstom nije mrdnuo. Šta sada mislite da će neko osuditi Šiptare, koje je Srbija 2001 oslobodila-abolirala odgovornosti. Ko ima položena dva ispita na pravnom fakultetu do zna. Za isto delo ne možese dva puta suditi.

  • test01 says:

   Pa kako da ih osude zar ne vidite lepo da sama Carla del Ponte kaze da su dokazi protiv shipaca unisteni?? Pojela ih zapadna "maca". Dodje mi da .... na ovakve izjave. Da je pravde ova zena bi sada sedela na istrazivackoj stolici i odgovarala za unistavanje dokaza i zasto to nije prijavila i sprecila !Djubrad fasisticka...

 2. Velika Metla says:

  Еееее,да Србе треба осудити никада не би било касно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u