КИНА ХИТНО ЗАХТЕВА ОД ТРАМПА

KINA HITNO ZAHTEVA OD TRAMPA

21 novembra 2019

Kina je danas zatražila od američkog predsednika Donalda Trampa da stavi veto na predlog zakona kojim se pruža podrška ljudskim pravima u Hongkongu i ponovila da će preduzeti snažne kontramere ukoliko zakon stupi na snagu.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu podriva kineske interese, kao i američke u toj specijalnoj administrativnoj oblasti Kine, prenosi AP.„Tražili smo od SAD da shvati situaciju i zaustavi svoje pogrešno ponašanje pre nego što bude prekasno, spreči ovaj zakonski akt da postane zakon i odmah obustavi mešanje u unutrašnje stvari Hongkonga i Kine“, rekao je Geng na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ukoliko SAD nastavi da pravi loše poteze, Kina će preduzeti snažne kontramere.

Američki Senat u utorak je usvojio predlog zakona o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu koji bi trebalo da bude upućen u Predstavnički dom Kongresa.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije, kao i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

KOMENTARI3 komentara

  1. kojic jovan says:

    Bolje rat nego pakt...

  2. Zoran says:

    Imali ste od juna vreme da ih smirite.

  3. persida says:

    Kinezi oboleli od ruske bolesti koja se zove cekanje i neodlucnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *