КИНА ОБЕЋАЛА: Америка ће добити одговор

КИНА ОБЕЋАЛА: Америка ће добити одговор

1 јуна 2020

Кина жели да сарађује са Америком, али ће одлучно одговорити на било које акције које поткопавају интересе развоја Кине, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Кине Лиђен Џао.

„Кина је усмерена на сарадњу са САД у циљу развоја билатералних односа које карактерише мир и узајамна, али ће Кина истовремено одлучно штитити своју безбедност, суверенитет и безбедносне интересе. Било какви поступци и саопштења САД, који подривају интересе развоја Кине, биће дочекани одлучним противмерама“, изјавио је Лиђен Џао.Он је истакао да САД никада неће моћи да обуздају развој Кине.

„Грубо мешање америчке стране у питање Хонгконга противречи нормама међународног права и основним принципима међународних односа, због чега је осуђено на пропаст“, додао је портпарол спољнополитичког департмана Кине.

Раније је амерички председник Доналд Трамп саопштио да би САД могле укинути олакшице Хонгконгу и увести санкције званичним лицима Кине и Хонгконга који поткопавају аутономију тог административног центра. Кина је саопштила да је „крајње неопходно“ да се донесе закон о националној безбедности за Хонгконг. Демонстранти у Хонгконгу ову најаву оцењују као грубо мешање кинеске Комунистичке партије у аутономију Хонгконга, али званични Пекинг негира ове оптужбе. САД сматрају катастрофалном одлуку Пекинга и наглашавају да она поткопава аутономију и слободу Хонгконга.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u