КИНЕСКИ ИЗВЕШТАЈ ЗАБРИЊАВА СВЕ: Рађа се нова нуклеарна сила на ИСТОКУ

КИНЕСКИ ИЗВЕШТАЈ ЗАБРИЊАВА СВЕ: Рађа се нова нуклеарна сила на ИСТОКУ

18 септембра 2020

Поверљиви кинески извештај открива да Саудијска Арабија има довољно руде уранијума од које може да направи нуклеарно гориво, пише Спутњик.

То је, како наводе, изазвало страх на Западу да би Ријад могао да крене у производњу нуклеарне бомбе уз помоћ Kине.Извештај су сачинили кинески геолози, који влади у Ријаду помажу у мапирању резерве уранијума у складу са договором о нуклеарној кооперацији две земље, пише лондонски „Гардијан“, који тврди како је имао увид у тај извештај.

Према том извештају, Саудијска Арабија може да рачуна на 90.000 тона уранијума из три највећа налазишта у земљи.

Саудијска Арабија већ неколико година најављује могућност увођења нуклеарне енергије, али експерти тврде да би то могло да доведе и до стварања нуклеарног оружја.

„Уколико су тачне тврдње о резервама уранијума у Саудијској Арабији, оне би могле да буду довољне за неколико нуклеарних електрана“, казао је професор рударства на Универзитету Екситер Kип Џефри.

Домаће резерве уранијума обезбеђују држави могућност да не зависи од његовог увоза, те самим тим и могућност развоја оружја, наводи лондонски лист.

– Ако разматрате развој нуклеарног оружја, што вам је независнији нуклеарни програм, тим боље. У неким случајевима, страни добављачи уранијума могу да захтевају његову примену искључиво у мирнодопске сврхе. Али ако имате свој уранијум, не морате о томе да бринете – каже истраживач нуклеарног програма Kарнегијеве фондације Марк Хибс.

Стручњак Брукинг института Брус Ридел сматра да ужурбана потрага за домаћим резервама уранијума у Саудијској Арабији може да укаже на жељу за развојем нуклеарних постројења не само у мирнодопске сврхе.

Могућност да Саудијска Арабија развије нуклеарно оружје подстакнута је изјавом принца Мохамеда Бин Салмана, који је 2018. године рекао да ће, уколико њихов ривал Иран развије нуклеарну бомбу, „то учинити и Саудијска Арабија најбрже што може“.

Међународна агенција за нуклеарну енергију саопштила је недавно да разговара са Саудијском Арабијом у вези са мониторингом њиховог нуклеарног програма, те да Ријад до сада није пристао на контролу која би потврдила да се тај програм користи искључиво у мирнодопске сврхе.Kако тврди Марк Хибс, Пекинг је заинтересован да помогне Саудијској Арабији, иако је та земља кључни амерички савезник у региону, како би нашла новог купца за своје нуклеарне електране, али и потенцијалну земљу из које би увозила уранијум.

Саудијски званичници негирали су да је истраживање уранијума у вези са развојем нуклеарног оружја и тврде како се ради о стратегији диверсификације економије, како не би зависила само од нафте.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Риста says:

    Па можда чак мало и направе горива за електране, али све остало...Па зна се! Остало се извози у Мерику а Кини је дозвољено да плаћа истраживања. Када се све заврши, Кина ће добијати мало година мало нафте да прави што јефтиније кликере за Американце и опет обнови "буџет" да може да инвестира у Србију, на пример. Саудијска Арабија је буквално и дигитално плаћена да буде Амерички роб, извор нафте и да "купује" све америчке Атлантске луке са својим парама, односно да врати паре које је добила за нафту улажући у реновирање свих америчких лука. А онда као утеху, сви мерички медији жалостиво певају како је Саудијска Арабија постала "власник" свих америчких лука. Која комедија. И то ријалити комедија. И сад тај роб да направи А бомбу? Па може ако Америка дозволи а ако се посвађају, онда Амери уђу у Арабију са војском, седну на изворе нафте и уранијума које је открила Кина и отворе самопослугу. Као у Сирији. Само у Сирији су чувари америчке самопослуге Руси, а у Арабији ће вероватно бити Кинези. Иначе, Русија је постала самопослуга Кине јер није тела да буде Меричка самопослуга. Па није јој се баш исплатило. Сада мора да продаје јефтиније него директно Америци, јер посредник Кина мора нешто и да заради. Тако данашњи Свет силних сила мрда. А ми мали, несилни, само се увијамо и сад нас шопају Западњаци, сутра Источњаци и тако нам пролази живот. Све док га имамо. И онда каже "чудо једно како неко ипак жели да дође до армагедон А рата!" Има то своје основе, мислим та жеља али ипак све више схватамо да они неће А ратовати а ми оћемо то још више желети са годинама испред нас. Жеље и стварност најчешће неиду заједно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u