КИНЕЗИ БЕСНИ И ПРЕТЕ: Америка нас опкољава! Спремамо жесток одговор!

КИНЕЗИ БЕСНИ И ПРЕТЕ: Америка нас опкољава! Спремамо жесток одговор!

7 јула 2016

china 5453443Амерички разарачи приближили су се протеклих недеља гребенима и острвима под кинеском контролом у спорном Јужном кинеском мору.

То су потврдили званичници америчке морнарице, јавља Ројтерс.

Ове патроле би могле да распире тензије уочи значајне пресуде поводом територијалних захтева које Пекинг износи кад је реч о Јужном кинеском мору, оцењује британска агенција.

Три америчка брода патролирају недалеко од кинеских острва у архипелагу Спратлис и области Скарборо, у близини Филипина, наводе званичници.

Иако нису ушли у зону од 12 наутичких миља, коју подразумева такозвана операција пловидбене слободе која би изискивала одобрење на високом нивоу, разарачи оперишу од 14 до 20 наутичких миља даље од кинеских острва, пренео је вашингтонски лист „Нејви Тајмс“.

Прошле недеље је Јужним кинеским морем патролирао и брод „Ју-Ес-Ес Роналд Реган“ и његова пратња.

Портпарол Пацифичке флоте Клинт Рамсден рекао је да су те патроле део „рутинског присуства“ у складу са међународним правом, не желећи да износи оперативне или тактичке детаље.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун рекао је данас да је Кину упозорио на потребу за мирним решавањем несугласица поводом спорних територијалних права на Јужном кинеском мору.

Бан је то рекао на конференцији за новинаре коју је у Пекингу одржао заједно са кинеским министром спољних послова Ванг Јием, пренела је британска агенција.  Тензије су у порасту уочи одлуке коју 12. јула треба да донесе Арбитражни суд у Хагу у вези са спором између Кине и Филипина због Јужног кинеског мора.

Кина тврди да тај суд нема јурисдикцију и најављује да неће учествовати у том процесу нити ће прихватити судску одлуку, подсећа Ројтерс.

KOMENTARI2 коментара

  1. opet ja says:

    Kinezi i Rusi su već aktivirali član 9 sporazuma o zajedničkoj akciji protiv spoljne pretnje, što znači da ako SAD krenu na Kinu vojno, Rusija je praktično u obavezi da pomogne Kini...eto letnjeg zezanja... Naravno Kina neće prihvatiti po nju nepovoljnu arbitražu, jer u međunarodnom javnom pravu sve isključivo zavisi od love i sile...

  2. Gordan says:

    Kina & RF će oduvati "samoproklamovanog, nelegitimnog, dežurnog policajca", kao i sve druge koji postupaju bez ikakvog Legaliteta, shodno Suverenitetu i Teritorijalnom Integritetu, kako Rusije, Kine, i bilo koje druge države, tako i svaken članice EuroAzijske Unije, ili neke zemlje koja zatraži pomoć od Medjunarodnog Sistema Pravde(UN),za koji,pak, SAD misli da je(su) samo SAD njegov dostojan reprezent! SAD se, svojim političkim postupcima(naročito provokacijama), sve više distancira od "Medj.Sistema Pravde", a to je upravo ona tema koju Ban Ki Mun, kao "slučajno", ili ne spominje, ili ignoriše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u