КИНЕЗИ БЕСНИ НА АМЕРИКАНЦЕ: Склоните ваше бродове док не буде касно!

KINEZI BESNI NA AMERIKANCE: Sklonite vaše brodove dok ne bude kasno!

27 oktobra 2015

100628-N-6720T-064Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je američki razarač „Lasen“ nezakonito ušao u kineske vode u blizini tih ostrva, za šta nije imao odobrenje kineske vlade, rekao je njen predstavnik Lu Kang.

– Kina se odlučno protivi bilo kojoj zemlji koja koristi slobodu plovidbe i prelete aviona kao izgovor za narušavanje kineskog državnog suvereniteta i bezbednosnih interesa – rekao je Lu.

Kina će čvrsto braniti svoj teritorijalni suverenitet i najodlučnije odgovoriti na namerne provokativne akcije bilo koje zemlje, rekao je Lu a preneo AFP.

Brod „Lasen“ je prošao 12 milja od veštačkih ostrva koje je napravila Kina u Južnom kineskom moru rano jutros, saopštili su ranije američki zvaničnici.

Pročitajte još:

Kontrolu nad svetskim morima preuzimaju ratne flote Rusije, Kine i Indije!

Ovo je vojna moć KINE!

Dve svetske sile odmeravaju snagu oko sedam ostrva u Južnom kineskom moru. Na satelitskim snimcima se vidi da Kina gradi nešto na koralnim grebenima na koje polaže pravo.

SAD sumnja da Kina gradi aerodrome na ostrvima koji se nalaze u međunarodnim vodama.

Kina negira tvrdnje da želi militarizovati ostrva, na koje pravo polažu još i Tajvan, Vijetnam, Bruneji, Malezija i Filipini.

Nasuprot tome, Kina optužuje SAD za razmetanje vojnom silom. Američka vojska nedavno je povećala prisustvo u tom delu sveta i intenzivirala vojne vežbe poput jedne na obali Indonezije.

Peking je ranije osudio odluku Vašingtona da održi pomorske vojne vežbe nedaleko od arhipelaga Spratli oko kojeg se spori nekoliko država tog dela sveta.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo celim Južnim kineskim morem, koje je svetski plovni put trgovačkih brodova i za koje se veruje da ima rezerve nafte i gasa, ali je konkureti optužuju za ekspanzicionizam. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takođe imaju potraživanja prema nekim ostrvima i grebenima.

KOMENTARI4 komentara

  1. budi Bog snama says:

    Imaju i moju punu podršku ! ) Pa ne zove se to more džaba Južno kinesko more !

  2. LJUBAN says:

    Potapajte americka dubrad bez upozorenja !

  3. Šta je pogodilo Kineze? says:

    Ušli Ameri usred kineskog mora i kineskih ostrva. Sutradan baulja Kinez po ulicama, drži se za glavu i mrmlja- Krv ti .ebem, opet stara američka ringla! A ja puco u sredinu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *