КИНЕЗИ САОПШТИЛИ: Ево шта све шаљемо у Србију!

KINEZI SAOPŠTILI: Evo šta sve šaljemo u Srbiju!

19 marta 2020

Kina će u Srbiju poslati medicinsku opremu, respiratore, maske i zaštitne materijale, kao i stručnjake koji su upravo izašli iz „borbe“ sa korona virusom i mogu mnogo da pomognu srpskim lekarima, kaže ambasadorka Kine u Beogadu Čen Bo, koja dve zemlje vidi kao „čelične prijatelje“ koji dele „i dobro i zlo“.

Čen je za RTS primetila da „srpski prijatelji“ pridaju veliku pažnju kineskoj borbi sa virusom i da su pružili veliku podršku i pomoć Kini, na čemu je ta zemlja, kako je navela, veoma zahvalna.– Mi smo čelični prijatelji. Delimo i dobro i zlo. Naročito u nevolji moramo da pomažemo jedni drugima. Iako borba u Kini i dalje traje, mi smo odlučili da srpskoj strani obezbedimo medicinski materijal. To će biti respiratori, testovi za detekciju, maske i sve stvari koje su najpotrebnije u borbi protiv virusa – rekla je ambasadorka.

Kina će, kako je dodala, poslati i medicinske stručnjake u Srbiju.

– To će biti tim od šest stručnjaka koji će deliti iskustva sa srpskim kolegama i o kontroli virusa i o lečenju obolelih. Sada veoma intenzivno radimo i sa srpskim i sa kineskim prijateljima, kako bi i naš materijal i naši stručnjaci što pre stigli u Beograd – naglasila je Čen.

Na konstataciju da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojem je on kineski narod nazvao bratskim, a predsednika Si Đinpinga bratom, u Kini pogledalo najmanje 500 miliona ljudi i da su poslali stotine hiljada poruka u kojima traže način da se Srbiji pošalje pomoć i da i sami uplate pomoć Srbiji, kao i da su kontaktirali ambasadu, Čen je odgovorila:

– Baš je tako, i kineski narod ovih dana izražava veliku solidarnost i sa srpskim narodom i sa predsednikom Vučićem. Kako ste rekli, predsednik Vučić je hit tema broj jedan na društvenim mrežama u Kini. I naša ambasada dobila je ovih dana puno poruka i imejlova od građana, firmi i lokalnih samouprava koji izražavaju spremnost da pruže pomoc Srbiji – istakla je ona.

Ambasadorka je dodala da je, nakon izbijanja virusa u Kini, kineska vlada preduzela „najsnažnije i najodlučnije“ mere za kontrolu i prekid širenja virusa ocenivši da je do sada postigla dobre i uspešne rezultate.

Ukazala je i da je Svetska zdravstvena organizacija visoko ocenila Kinu, jer je „osvojila vreme za ceo svet u borbi protiv virusa.

Ona je naglasila da je, prema iskustvu Kine, borba protiv virusa zajednički zadatak celog naroda.

– I u Kini su svi građani uključeni u tu borbu od predsednika naše države do običnih građana. Naši medicinski radnici moraju da idu na prvu liniju fronta, a istovremeno ostali građani moraju da ispune svoju obavezu da strogo poštuju sve mere za kontrolu i suzbijanje virusa. Naša ambasada već je apelovala na sve kineske građane koji žive i rade u Srbiji da strogo poštuju sve mere srpske strane tokom vanrednog stanja – rekla je ambasadorka Kine.

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad2 says:

  sa,o jedno veliko HVALA kinezima, šta drugo reći na ovaj zaista veliki gest i pomoć u teškom času.

 2. Kulak says:

  Najlakše je čudovišnoj SONJI SERKO! Ona u svakoj prilici ima magičan odgovor: Za sve su krivi Srbi i Srbija!

  • Djoka says:

   Sto te brigaju svetske kurvestije, platice oni vrlo brzo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *