Кирби и Курир(и)

Кирби и Курир(и)

19 новембра 2015

Branko-Radun-Foto-A-VASILJEVICH 87Пише: Бранко Радун

Амбасадор Кирби је изјавио да то што САД подржавају истраживачко новинарство или контактирају са опозицијом не значи да желе да сруше владу која је урадила много позитивних ствари и са којом одлично сарађују. „САД се залажу за поштено извештавање и за истраживачко новинарство, иако није пријатно свима…, али немају ни намеру, ни интереса, да руше владу коју су изабрали грађани и са којом добро сарађују“, рекао је Кирби у разговору са групом новинара, блиских америчкој амбасади. Ово је одговор поводом медијских оптужби да поједини медији које финансирају западне земље, покушавају да дестабилизују и руше владу. Амбасадор је кратко закључио да он није заинтересован да руши Вучићеву владу.

Разговор са „новинарима“ је био разговор са поруком, који се тицао оних који су прозивани да воде кампању против владе, а да су финансирани од западних влада и фондова. Они су овим састанком са амбасадором добили „заштиту“ од оних који их прозивају да раде против своје земље за рачун странаца. Прва порука овог састанка је да „вас не сме нико да бије“. „Новинари“ који покрећу афере против владе, а подржани су од страних институција, не смеју бити ометани у раду, морају бити толерисани „иако то није пријатно свима“. Не само то, они морају бити третирани као озбиљне и независне институције, то јест „мерило истине“, на чије прозивке влада мора одговорити. Они су, српски речено, батина којом се прети или, како би рекао Рузвелт Први: „Говори тихо и носи батину.“ Ако ништа друго, служе као упозорење и подсетник шта се све може десити у будућности. То нарочито у случају скретања са „зацртаног курса“, попут интензивнијег приближавање Русији (оружје & гас) или, пак, некооперативног односа према Косову или према мигрантској кризи.

Очигледно је да Америка настоји да додатно учврсти своје позиције на брдовитом Балкану и кроз јачање медијског присуства (оснивање регионалне ТВ, куповина електронских и писаних медија и финансирање „истраживачког новинарства“). Иако су и до сада прозападни и проамерички медији доминирали код нас и на Балкану, очигледно је да се због геополитичких промена у свету настоји ојачати америчко, медијско присуство на терену. Присуство других сила на Балкану, који очигледно има већи значај, него што смо ми свесни, чини вашингтонске стратеге претерано нервозним, па су стога склони агресивнијим кампањама и аквизицијама медија. Иако тренутно не постоји реална претња америчкој доминацији у Европи и на Балкану, параноја чини своје. Или другачије речено, за сваки случај, боље је спречити него лечити.

Како још схватити полуироничну и вишезначну изјаву амбасадора „да није заинтересован да руши Вучића“? Читамо је и као то да тренутно САД не намеравају да руше владу у Србији, јер имају добру сарадњу са њом, али би то могло да се деси у будућности ако ниво „сарадње“ опадне. Но, иако је господин Кирби рекао да он није заинтересован да руши владу, то не значи да неће подржавати опозицију и „истраживачко новинарство“. Очигледна је намера да се у овом моменту влада држи под притиском кампање која јој не даје простора за опуштање. Исто тако и  да се смањи ниво подршке коју Вучић ужива у јавности, јер је лакше радити са оним ко је слабији или се осећа угрожен, него са оним ко је јак и сигуран у себе. Без обзира да ли је реч о позицији бизниса или политике западних влада, увек је боље имати слабијег играча на власти, без обзира у којој мери им је он „по вољи“.

Медијска кампања провладиних медија о могућем подривању и рушењу владе Србије од стране западних држава у овом моменту може изгледати као преувеличавање или пак као спиновање које одговара власти, али је очито и мешање странаца у унутрашње послове наше земље, а нарочито у медијској сфери. Изјаве странаца да влада мора толерисати кампању коју покрећу „истраживачки новинари“, који фабрикују наручене афере на сајтовима и медијима које они финансирају, уз покушаје преузимања преосталих домаћих медија, озбиљно угрожава медијски суверенитет земље.

У том погледу и бучни сукоб између таблоида је заправо значајна битка између оних који су под контролом странаца и оних који су лојални влади, што ће показати односе снага у медијској сфери. Медијска фуртутма око Курира који покушава да се представи као „перјаница слободног новинарства“ је увертира пред много значајније догађаје у медијско политичкој сфери. Суштина је да ако останете без својих медија или, пак, ако се устали рекеташки начин функционисања, који има заштиту од странаца, не можете се звати ни државом, а камоли демократијом, ако је некоме данас уопште стало и до једног и до другог.

(Видовдан.орг)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u