КИТАРОВИЋ: ЕК потврдила оно што знамо, Хрватска каска за другима

КИТАРОВИЋ: ЕК потврдила оно што знамо, Хрватска каска за другима

8 марта 2018

Председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је најновији Извештај Европске комисије потврдио оно што се већ дуго зна, а то је да Хрватска заостаје, каска за другима и не развија се оном динамиком која би јој омогућила да ухвати корак не само са најразвијеним државама ЕУ, већ и са оним са којима је, како је рекла, до јуче била изједначена, ако не и развијенија.

Европска комисија објавила је јуче извештај у коме се, између осталог, наводи да је Хрватска остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије.

„Јучерашњи извештај Европске комисије о прекомерним макроекономским неравнотежана потврдио је оно о чему смо свесни дуго времена. Заостајемо, каскамо за другима и не развијамо се оном динамиком која би нам омогућила хватање корака, не само са најразвијенијим државама Европске уније, већ и с оним државама са којима смо до јуче били изједначени. Ако није више развијен“, рекла је Грабар Китаровић за загребачку Н1 тв.

Приметила је да су ово само неки од хроничних проблема хрватског друштва и да их као такве треба прихватити уколико, како је рекла, желимо заиста и искрено решити.

„Не смемо дозволити да се пред њима скривамо, јер нас је скривање пред проблемима задњих 18 година довело на само зачеље Еуропске уније. Треба оибавкхатум наглашавати и показивати јер ћемосамо тако створити окружење и подстицај свим надлежним институцијама у држави за одлучно доношење неопходних одлука, као и атмосферу у друштву које ће бити спремно да прихвати све потребне реформе““, истакла је Грабар Китаровић.

Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије, али структурне реформе нису напредовале, стоји у Извештају ЕК, објављеном јуче са анализом економског и социјалног стања у државама чланицама, укључујући напредак у спровођењу препорука по државама чланицама.

„Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу препорука из 2017. године. Фискална политика, потпомогнута повољним макроекономским условима, обезбедила је смањење удела дуга, али структурне реформе нису напредовале“, наводи Комисија.

Комисија је, наиме, у мају прошле године упутила пет препорука за Хрватску, које се односе на јавне финанције и опорезивање, пензије, тржиште рада и социјалну заштиту, одређивање плат, јавну управу и државна подузећа те услужни сектор и правосудни систем.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u