КИТАРОВИЋ: ЕК потврдила оно што знамо, Хрватска каска за другима

KITAROVIĆ: EK potvrdila ono što znamo, Hrvatska kaska za drugima

8 marta 2018

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je najnoviji Izveštaj Evropske komisije potvrdio ono što se već dugo zna, a to je da Hrvatska zaostaje, kaska za drugima i ne razvija se onom dinamikom koja bi joj omogućila da uhvati korak ne samo sa najrazvijenim državama EU, već i sa onim sa kojima je, kako je rekla, do juče bila izjednačena, ako ne i razvijenija.

Evropska komisija objavila je juče izveštaj u kome se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije.

„Jučerašnji izveštaj Evropske komisije o prekomernim makroekonomskim neravnotežana potvrdio je ono o čemu smo svesni dugo vremena. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo sa najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama sa kojima smo do juče bili izjednačeni. Ako nije više razvijen“, rekla je Grabar Kitarović za zagrebačku N1 tv.

Primetila je da su ovo samo neki od hroničnih problema hrvatskog društva i da ih kao takve treba prihvatiti ukoliko, kako je rekla, želimo zaista i iskreno rešiti.

„Ne smemo dozvoliti da se pred njima skrivamo, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Treba oibavkhatum naglašavati i pokazivati jer ćemosamo tako stvoriti okruženje i podsticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno da prihvati sve potrebne reforme““, istakla je Grabar Kitarović.

Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale, stoji u Izveštaju EK, objavljenom juče sa analizom ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući napredak u sprovođenju preporuka po državama članicama.

„Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju preporuka iz 2017. godine. Fiskalna politika, potpomognuta povoljnim makroekonomskim uslovima, obezbedila je smanjenje udela duga, ali strukturne reforme nisu napredovale“, navodi Komisija.

Komisija je, naime, u maju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, penzije, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plat, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sistem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *