Ко влада српским владама?

Ko vlada srpskim vladama?

25 februara 2015

Vlada Srbije 45645Piše: Miloš Kordić

Počinjem činjenicom da su u Srbiji posle 1990. godine sve vlade, a vlada je i ovde izvršna vlast, režimske. Tako govore narodni poslanici opozicije, a ne ja, za vlade koalicija na vlasti, kao i narodni poslanici koalicija na vlasti za prethodne vlade.

Srpski narod baš nema sreće – gotovo ceo vek živi pod nečijim režimima: najpre režim kralja Aleksandra, o režimima u oba svetska rata da se i ne priča, pa režim Josipa Broza, pa režimi kolektivnih predsedništava i njihovih jednogodišnjih predsednika…

A kad je konačno zbačen komunistički režim, pa stigla demokratija, višestranačje, poradovao se srpski narod u Srbiji i tom novom čudu. U kakvom nije živeo još od vladavine kralja Petra Prvog Karađorđevića. Poradovao se jer sad će živeti slobodno u društvenom sistemu miline od sloboda: živeće u slobodi slobodnog kretanja, slobodi govora, slobodi štampe, slobodi slobodnog tržišta, slobodi obrazovanja i vaspitanja, verskoj slobodi, slobodi prava na rad (a ne kao ranije kad si morao da budeš član Saveza komunista da bi mogao da budeš čistač ulica, jer sad nećeš morati da budeš član stranke, partije, lige… da bi se zaposlio), slobodi različitosti, slobodi tolerancije, slobodi seksualnog ispoljavanja i organizovanja (kad ti se paradira tvoja seksulnost, slobodno je izvedi na ulicu i paradiraj), slobodi ravnopravnosti po rodnosti (žene će moći da budu rudarice, pilotice, narodne poslanice će u Narodnoj skupštini biti 50 spram 50 procenata s narodnim poslanicima, muški će imati pravo da rađaju)… Rečju, biće toliko slobode da se ona slobodnije od toga neće moći ni zamisliti.

Ali, malo morgen: opet režim. Opozicija, stručno usavršavana u Budimpešti, Atini…, vođena rukom Amerike i velikih evropskih sila, Soroševim fondom, veli: režim Slobodana Miloševića. Nije to – to. Pa udri u demonstracije, u velike mitinge, pa 9. mart, pa organizuj štrajkove, pa srpski narod zadesi i raspad Jugoslavije, za koji su se svi drugi pripremali a samo se Srbi iznenadili, pa ratovi i prestanak ratova, kolone prognanih, pa po zaslugama žuri na Molitveni doručak… Pa ponovo režim Slobodana Miloševića. I nikako da ga se sruši. A onda je DOS čekao i napokon dočekao: avioni NATO-a su bili spas.

Ali, ne vredi. Ni avioni tu ništa nisu pomogli – režim je ostao na vlasti. I režim socijalista i režim Jugoslovenske udružene levice, poznatije kao JUL.

A onda DOS i svi okupljeni oko njega udariše u hodanja ulicama, udariše u zviždanje i udaranje u šerpe, pa jurišaj ulicama i trgovima, zapali i opljačkaj zgradu Narodne skupštine, pa Otpor, pa parola – „Gotov je!“, jer nije hteo da prizna da je izgubio izbore… I, naposletku, 2000. godine zbaciše taj režim, a Miloševića otpremiše u Hag.

E sad će doći ono pravo. Ono što je srpski narod tako željno čekao.

Pa dođoše dosovci, na čelu sa Koštunicom i Đinđićem. Ali, jok: sad oni što su bili na vlasti i postali opozicija govore: režim. A ovi na vlasti govore za njih: bivši režim…

I tako to teče sve do današnjih dana. Kako je to gordo za čuti kad narodni poslanik Zoran Babić, poslanik koalicije na vlasti, čita bukvicu narodnom poslaniku opozicije Borislavu Stefanoviću o nečemu što je radio prošli režim. A Stefanović sitnu knjigu piše o onome šta radi sadašnji režim. Pa gde je tu Nenad Čanak kad počne o režimu Koštunice dr Vojislava, pa Čedomir Jovanović o režimu kome bi trebalo da su važni ljudi a ne teritorij, što se, po svemu sudeći, i ostvaruje… i tako dalje.

Gledajući jedne i druge režimske narodne poslanike koje narod nije ni birao, nego su određivani u svojim strankama, partijama, ligama i slušajući šta i kako govore, meni su najzanimljivija lica ovomandatskg serijala: prof. dr Vladimir Pavićević i Marijan Rističević. Čast i nekim drugima, kao gospodi Šutanovcu, Đukanoviću, generalu Arsenoviću dok predsedava (gospođe poslanice ovog saziva ne izdvajaju se nečim posebnim, režimskim, kao one u prethodnom režimu), ali kad profesor Pavićević počne da pozdravlja i krene da reda poštovane narodne poslanike i poslanice, predsednicu, prisutnog ministra ili ministarku, pa ostale koji su prisutni u ime Vlade – dve stotine amandmana – dve stotine takvih obraćanja i pozdravljanja! E pa to je nešto. Pa sjajne pesničke slike gospodina Rističevića, posebno one seoske, poljoprivredne, koje me kao nekadašnjeg seljaka u srce diraju. I to je možda nešto još i lepše! Pa još kad je skupštinska dvorana gotovo prazna, kad se režimi raziđu po jeftinih cena skupštinskom restoranu, po gradu – e pa i to je nešto!

Dakle, slušajući naše narodne poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, prosečno obavešten gledalac, odnosno slušalac, koji je bio i birač stranaka, partija, liga… koje su izabrale te svoje poslanike, a poslanici vladu, jedino može da zaključi kako on, za koga god da glasa, glasaće za budući režim. Uludo on misli kako će glasanjem za nove (drugačije, promenjene, a svako i po Darvinu ima pravo da se menja) zbaciti režim čiji se mandat privodi kraju i da će mu sa novima biti bolje, demokratskije, slobodnije. Ali ništa od toga: ako poslanici, bez obzira čiji su, kažu da su i ovi i oni režim, onda birač nema razloga da ne veruje narodnom poslaniku. A tako je dobio i režimsku vladu za koju i ne zna ko njome vlada. Uskoro će i to saznati.

U odnosu na režimski period koji predstoji srpskom narodu, protekli od stotinu godina, izuzimajući ratove, bio je prava dečja igra.

Kad se samo setimo ko je sve od 2000. godine vladao i vlada srpskim vladama, srpskim režimima, demokratijama i slobodama (SAD, EU, UN, Savet bezbednosti UN, OEBS, Međunarodni sud pravde, Haški tribunal, izvestilac EU za Srbiju, Soroš, MMF, Svetska i Evropska banka, NATO, MOK, FIFA, UEFA, FIBA, pojedine nevladine organizacije u Srbiji…), dobro i prolazimo kako se udajemo. I kako ćemo se još udavati.

Pa mu pitanje o tome ko vlada srpskim vladama, koje narodni poslanici jedni drugima nazivaju režimskim, dođe po onoj latinskoj: Svi žele da starost dočekaju, a kad je dočekaju onda kukaju na nju.

(Intermagazin)

KOMENTARI3 komentara

  1. z-i says:

    Sve to lepo i dobro ,Vlada toni bler i taki njemu sto nam slali humanitarnu pomoc sa nebesa,BOZJA VOLJA NE JURI AL SUDI,Samo polako

  2. Pravdaa says:

    Srbijom od dve hiljadite vladaju Lopovi izdajnici Monstrumi pod kapom SADA i Engleskih Vitezova Blera koji je napravijo genocid nad Srpskim Narodom danas ga Vučić prima u svoje odaje da dokrajče Srbiju.

  3. Apis says:

    SASTALI SE VUČIĆ I TONI BLESAVI. DOŠAO UBICA NA MESTO ZLOČINA, DOČEKAO GA IZDAJNIK. A NAROD ĆUTI. ČAK I VOLOVI SE PONEKAD UDRUŽE PROTIV ZVERI A SRBI ĆUTE. ZNAČI SLAŽEMO SE DA NAS PERVERZNI KANIBALI JEDU I JBU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *