КОЛИНДА ДОБИЛА ЗАДАТАК ОД НАТО-а, НОСИ ПОРУКУ ПУТИНУ: „Ако наставите наоружавање Србије, следи…“ | INTERMAGAZIN

KOLINDA DOBILA ZADATAK OD NATO-a, NOSI PORUKU PUTINU: „Ako nastavite naoružavanje Srbije, sledi…“

11 septembra 2017

Sve što se tiče buduće posete Kolinde Grabar Kitarović Moskvi treba sagledavati u kontekstu odnosa Rusije i NATO-a, a ne odnosa Rusije i Hrvatske. Hrvatski političari takođe postaju svesni da, bez obzira na konfrontaciju između Rusije i NATO-a, njihova zemlja mora da zarađuje pare i zato žele da obnove ekonomsku saradnju sa Moskvom.

Pošto na drugačiji način NATO nije mogao da dođe do informacija kakva je dugoročna strategija Rusije na Balkanu, prema mišljenju Dušana Prorokovića iz Centra za strateške alternative, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović stavljena je u poziciju opipavanja pulsa Moskvi i procene kako će se dalje Kremlj ponašati na Balkanu i u kom smeru će ići rusko-srpski odnosi.

„Takođe, sasvim je moguće da Grabar Kitarovićeva bude osoba koja će preneti određenu poruku Putinu. Na primer, ponuda tipa: ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će verovatno i NATO mnogo više investirati u Hrvatsku i Albaniju“, rezonuje Proroković za Sputnjik.

Brisel zanima šta Kremlj hoće na Balkanu

„Razgovaraću sa Putinom i o rusko-srpskoj vojnoj saradnji“, poručila je hrvatska predsednica, najavljujujući predstojeću posetu Moskvi i razgovor sa ruskim predsednikom.

Sve što se tiče buduće posete Kolinde Grabar Kitarović Moskvi treba sagledavati, sugeriše Proroković, u kontekstu odnosa između Rusije i NATO-a, a ne u kontekstu odnosa Rusije i Hrvatske.

Tokom dvehiljaditih, podseća za Sputnjik Aleksandar Pivovarenko, naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, Moskva i Zagreb su imali veoma dobru saradnju, bez obzira na ideološka neslaganja, koja su već tada postojala, ali posle poznatih dešavanja u Ukrajini i na Krimu, Zagreb je zauzeo suviše evroatlantski, to jest neprijateljski stav prema Rusiji.

Međutim, kaže dalje on, kako vreme prolazi, hrvatski političari postaju svesni da bez obzira na konfrontaciju između Rusije i NATO-a, njihova zemlja mora da zarađuje pare i zato žele da obnove ekonomsku saradnju sa Moskvom.

Prerano je govoriti da li će nakon posete hrvatske predsednice Moskvi doći do normalizacije odnosa, konstatuje Pivovarenko, jer ne veruje da je moguće nakon duge pauze, „preko noći“, normalizovati odnose Moskve i Zagreba.

„Ne isključujem da Grabar Kitarovićeva želi da se prilagodi novim okolnostima i da poboljša odnose sa Moskvom, pre svega iz ekonomskih razloga. Jednostavno, uloga ove zemlje u EU je minorna, i zato ona mora pre svega da gleda sopstvene interese“, smatra Pivovarenko.

Naravno da je Zagreb zabrinut zbog činjenice da će susedna Srbija dobiti migove-29, ističe ovaj naučni saradnik, dok hrvatsko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima samo migove-21.

„Okolnosti su takve da Hrvatska mora da modernizuje svoje avione, a sećamo se kako se završila modernizacija u Ukrajini, koja je praktično ostavila ovu zemlju bez vazdušne flote. Hrvatska bi mogla da nabavi polovne borbene avione F-16, ali i to bi bilo veliko opterećenje za njen budžet“, napominje Pivovarenko.

Hrvatska trenutno najmanji zajednički sadržalac

Dakle, zaključuje on, Grabar Kitarovićeva želi da zna šta treba da uradi njena zemlja kako bi izjednačila vojne potencijale na Balkanu, i, naravno, želi da zna u kojem se pravcu razvijaju rusko-srpski odnosi, jer je Zagreb pre svega zainteresovan za „evroatlantizaciju“ Balkana, to je zato da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u NATO.

Ne znam ko bi još mogao da se sastane sa Putinom i da prihvati takvu ulogu, pojašnjava Proroković, pošto su ostale istočno evropske zemlje do te mere poremetile svoje odnose sa Rusijom, da je teško i zamisliti da bi se Vladimir Putin sreo sa nekima od njih.

„Sa druge strane opet, političari, šefovi regionalnih država ili velikih evropskih sila na sebe tu ulogu jednostavno ne bi preuzeli, ipak se to tiče i njihovog dostojanstva i uloge njihovih država u međunarodnim odnosima. Promenila se politika, promenili su se i međunarodni odnosi, tako da krajnji domet posete Kolinde Grabar Kitarović može biti u sprovođenju politike NATO-a i Evropske unije“, ocenjuje Proroković.

Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom, saopštila je Grabar Kitarovićeva, ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom, ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsednicom.

Sa jedne strane gledano, tumači Dušan Proroković, neko obrazloženje za javnost mora da se ima što se putuje u Moskvu.

„Sa druge strane, to poređenje sa Angelom Merkel u ovom trenutku više izgleda kao objašnjenje međunarodnoj javnosti da Hrvatska mnogo više predstavlja, ako tako mogu da kažem, američkog igrača nego nemačkog igrača u našim, ovde, regionalnim odnosima. I to je sa izborom Kolinde Grabar Kitarović bilo i nagovešteno“, zaključuje Proroković.

(Sputnik)

KOMENTARI10 komentara

 1. CHARLIE HEDBO on serbian says:

  "yOU ARE MISS Chokolinda must talking about serbia with russia, you knowe?" Yes, yes, - razdragano će čokolindica, ma srezaću ja to Putinu tak da će mu se i hlače zatresti. Baba NATA dršće, a pametni dači progovara:"Ma kaki ruski avioni, to su samo leteće kante." I opravda mudrost svoje retorike. Ma dajte srbima to gvojzde trebaće sada kinezima da pretope u našoj železari pa da se ovajde. Srbija više ratovati neće, sada samo žene možete da vidite u vojske i u uniforme, sin dragan odslužio svoje. Nego dok su na roku, te žene ne smeju da rađaju decu? Ala će da bidne lufta u srbiju, pa da l da uvozimo oni imigranti, nemačku spasili, možda će i nas, da i mi bidnemo ka sirija pa da nas napokon rus brani.

 2. jagoda says:

  Putin će baš njoj da izdeklamuje sta namerava...smešno.

 3. M says:

  ...dovoljno je da mu kaže da će se i Hrvatska pojačano naoružavati ako će to i Srbija,tj.da onda slijedi utrka u naoružanju na Balkanu.A više oružja je i više štete i žrtava u slučaju rata!Iako nekima s strane to i ne smeta,dapače!

 4. goran says:

  Cokolinda je smejurija, ona ne uvidja razmere njene beznacajnosti. Rusi ce izgaziti Hrvatsku, najpre ekonomski, cvilece kao pascad. Mnogi ce bezati u Srbiju da se najedu.

 5. M says:

  Rusija ne moze ekonomski izgaziti Hrvatsku nego samo vojno,a i to samo kroz 3.WW koji nece biti kraj price jer ce slijediti dugotrajni rat za oslobodjenje pa i dalje za konacnu absolutnu pobjedu!A neki bi najradje da se srbi i hrvati u tom ratu medjusobno uniste,da ih nema pa da neki drugi tu dodju!A to nije ni ruska ni europska zelja-opcija,nego nekih trecih i cetvrtih,zato nema razloga da Rusija izgazi Hrvatsku extremno.Pogotovo ne za racun svojih"prijatelja" koji ce gledati svi da se okoriste na njenoj krvi,a ne da joj pomognu i krvare za nju.Zato ce Rusija i Europa imati vise koristi od Hrvatske koja postoji nego da je nema!Cak ce i neki glupi balkanski narodi-drzave imati vise koristi od toga,al sada jos to ne shvacaju.

  • RSrbin says:

   smijesno,...hrvatska je bankrotirala sa Agrokorom..to znaju ljudi sa srednjom ekonomskom skolom...da ne objasnjavam dalje...

   • Jovan says:

    Bankrotira je cela Jugolavija, ali to se zove "demokratske promene" i "sloboda i nezaisnost"!

    • Jovan says:

     Da budem jos precizniji to se zove "nato demokratija"!

 6. M says:

  ...a Kolinda i Hrvatska shvacaju da je za Hrvatsku dobro da postoji i Srbija.

 7. goran says:

  Citiram: "Cak ce i neki glupi balkanski narodi-drzave imati vise koristi od toga,al sada jos to ne shvacaju. Koji ce to glupi narodi imati koristi od Hrvatske, molim Vas objasnite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *