Комеморација у Братунцу: Нема правде за Србе

Комеморација у Братунцу: Нема правде за Србе

7 јула 2018

У Братунцу је данас одржана комеморација у знак сећања на 3.500 страдалих Срба са тог подручја, Сребренице и околине, на којој је председник РС Милорад Додик изјавио да у БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени.

Према његовим речима, у средњем Подрињу током последњег рата страдало је више од 3.500 Срба, а да нема одговорности и казне за починиоце, преноси РТРС.

„Нема казне за починиоце, али има снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овде већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици“, рекао је Додик на комеморацији којој је присуствовала и премијерка РС Жељка Цвијановић, као и министар одбране Србије Александар Вулин.

Према његовим речима, срамне казне за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу девојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву, говори да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.

„Ми смо овде силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свесни смо илузије које покушавају да изграде овде у лику БиХ, на штету Срба и српског народа“, рекао је Додик.

Он је позвао присутне да се поново окупе и помогну у решавању нагомиланих проблема.

Додик је рекао да је Влада Републике Српске у овај крај уложила значајна средства, јер жели да га оживи са становишта свих функција — јавних и других.

„Страдање остаје као наша бол, као место које ће вечито у колективној свести нашег народа бити упамћено, али исто тако морамо се окренути животу. Најбоља захвалност за жртве које су дате јесте успјешно друштво и то је однос према погинулим и страдалим у протеклом рату“, рекао је Додик.

Цвијановићева је изјавила да некажњавање починилаца тешких злодела над више од 3.500 Срба у средњем Подрињу у протеклом рату треба да држи Србе будним и свесним онога што се догодило и на који начин треба да се крећу у будућности, како би избегли све замке овог типа.

Цвијановићева је нагласила да је важно изражавати поштовање према свим жртвама, али и неговати културу сећања.

„Култура сећања мора да постоји у оквиру институција, колективитета и сваког појединца у Републици Српској, јер на основу тога можемо да разумемо шта је било и куда се крећемо у будућности“, рекла је Цвијановићева новинарима у Братунцу, где је присуствовала помену.

Она је истакла да је власт у Српској опредељена за изградњу боље Републике Српске, која ће бити стабилнија и све јача из дана у дан, знајући колико је жртава поднијето у свим крајевима.

Цвијановићева је указала да су злочини почињени над Србима у средњем Подрињу остали некажњени, што постаје матрица када се говори о правди или достизању правде, истине и санкција у оквиру БиХ.

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници борачких организација присуствовали су у Братунцу помену за више од 3.500 страдалих Срба из средњег Подриња, убијених током протеклог рата.

Помен страдалим Србима и ове године се одржава са истом поруком: „Да се не заборави“.

Породице српских жртава у Подрињу још чекају правду, подсећа РТРС.

На Петровдан 1992. године на подручју Власенице, Осмака, Зворника, Братунца и Сребренице муслиманске снаге, предвођене Насером Орићем, чиниле су невиђена зла убијајући српско становништво, од новорођенчади до стараца, не бирајући средства.

KOMENTARI2 коментара

  1. dane Radakovic says:

    Beograd vodi politiku sto se desavalo u rusenju jugoslavije vladau beogradu radi protiv istorije srba i nece da kazni ORLICA MUSLIMANA koji je pobijo srbe u BRATUNCU zato sto je Orlic bijo sofer slobodaa na milosevica u jugoslaviji i u beogradu i nece ga nikad osuditi kumunjare sa dedinja beograd. orlic je ubija vode cetnicke po beogradu ubijo je BELOG cetnickog vodu i ostale

  2. Miraš. says:

    Da se ne zaboravi. Nije mi jasno kako bošnjački lideri planiraju da će BIH opstati kao država ako ne postoji pravda za sve i ne postoji kazna za počinioce ovakvog zločina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u