КОМШИЈЕ НАМ ЗАБОЛЕ НОЖ У ЛЕЂА: Црногорци и Македонци гласали за Косово у УНЕСКО! (ФОТО)

КОМШИЈЕ НАМ ЗАБОЛЕ НОЖ У ЛЕЂА: Црногорци и Македонци гласали за Косово у УНЕСКО! (ФОТО)

21 октобра 2015

b_151021122Извршни савет Унеско већином гласова предложио је да Косово буде пријемљено у ту организацију. За предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.

Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, покушали су да одложе изјашњавање, али је председик Изврсног савета тај захтев одбио, наводећи да је иницијатива закаснела.

Представник Кубе, потом затражио паузу, јер је према његовом мишљењу, прекршена процедура, преноси РТС.

У предлогу одлуке наводи се да Извршни савет доноси препоруку да Генерална конференција прими Косово у чланство, имајући у виду да „Косово прихвата устав те организације и да је спремно да испуњава обавезе које проистичу из чланства и учествује у трошковима“.

РТС преноси и да је Косово на седници Извршног савета Унеска представљено без симбола, а у згради Унеска налазио се и косовски шеф дипломатије Хашим Тачи, који је ушао на седницу, али убрзо и напустио салу.

Предлог пријема Косова била је 43. тачка дневног реда 197. заседања Извршног савета, а о евентуалној одлуци да се Косово прими у чланство Унеска расправљаће се на Генералној конференцији од 3. до 18. новембра, а одлучивати двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Како преноси Б92, расправа о предлогу пријема Косова у Унеско била је затворена за јавност, али се након ове одлуке очекују и саопштење и највероватније тонски снимак тог дела 197. седнице Извршног савета.

Предлогу да се ова тема уопште нађе на дневном реду противили су се Русија, Кина, Куба, Бразил, Спанија и Аргентина, предлог је, иначе, поднела Албанија, а подржало га је много земаља међу којима су Аустрија, Данска, Финска, Француска, Немачка, Словенија, Велика Британија, Шведска, УАЕ и САД.

Државни, научни и црквени врх Србије сагласио се јуче да је пријем Косова у Унеско неприхватљив, а петицију против пријема Косова у ту организацију је у кратком року потписало више од 100.000 људи.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да данас не очекује повољну одлуку са заседања Унеска у Паризу, али да ће Србија наставити да се бори да Косово и Метохија не постану члан те организације, јер предстоји Генерална Скупштина Унеска.

Државни и црквени врх и представници САНУ, на јуче одржаном састанку у згради Председништва, позвали су чланице Унеска да захтев „Косова“ и земаља које тај захтев подржавају одбију и одбаце.

У закључцима са тог састанка је указано и да Српске цркве и манастири на Косову и Метохији припадају баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србије, и да би свако отимање те баштине значило недвосмислено угрожавање опстанка најзначајнијих религијских, културних и историјских споменика српског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, али и српског становништва које и даље живи на том подручју.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Србија чини све могуће напоре како би спречила пријем Косова у Унеско као и да су шансе Србије много веће на Генералној конференцији.

u9ДАЧИЋ: НАСТАВЉАМО БОРБУ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да Србија треба да настави своју борбу, јер постоје велике шансе да на Генералној конференцији Унеска у новембру буде одбијена препорука да Косово уђе у ту организацију.

„Ми не треба да реагујемо ирационално, већ треба да наставимо борбу јер су нам велике шансе да на Генералној конференцији одлука буде одбијена. Ништа још није готово“, рекао је Дачић на ванредној конференцији за новинаре.

Дачић је рекао да је Извршни савет, исто као што је на противправни начин та тачка и дошла на дневни ред, без икакве дебате и усвојио препоруку да Косово буде примљено у ту организацију.

Према његовим речима, гласање је показало да постоје огромне поделе у међународној заједници, као и у Унеску.

СТЕФАНОВИЋ: НИЈЕ СВЕ ГОТОВО

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће Србија наставити борбу да спречи пријем Косова и Метохије у Унеско иако је Извршни савет Унеска данас одлучио да препоручи Генералној конференцији пријем у чланство те организације.

„Ми се са тим не миримо. Ниједан државни орган то неће признати.“ , рекао је Стефановић, коментаришући одлуку Извршног савета Унеска да препоручи пријем Косова у ту међународну организацију.

„Они који су силнији и моћнији од Србије урадили су нешто што није ни правда, ни право“ рекао је Стефановић новинарима у Врбасу.

 

KOMENTARI15 коментара

 1. deda mraz says:

  Pa ovi nasi smradovi su glasali za prijem kosova u olimpijski komitet zajedno sa smradom Divcem i sad je katastrofa sto su kolonije C.Gora i Makedonija glasale kako su im gazde naredile i mi smo im zeleni signal dali da mogu dalje traziti primanja u razlicite organizacije i brate dragi nismo se uopste bunili i bezrezervno podrzavamo nasega velikog vodju.

 2. Meri says:

  Ovde nije reč o sportu nego o duhovnoj i kulturnoj baštini Srbije na Kosovu. Primećujem da su UAE glasale isto za prijem Kosova u Unesko, to su ti veliki prijatelji našeg slavnog i neponovljivog premijera Vučića, koji se uvek jako trudi za našu stvar i uvek bude neuspešan. HM Beograd na vodi, hoteli po Kopaoniku, firme i zemlja po Banatu... Kako sad prolazi KOSOVO mogla bi ubrzo i cela SRBIJA.

 3. pravdaa says:

  Naša vlada je donela odluku da se neće ni na koga naljuti jer ova vlada je izdala Kosovo i glasala da je Kosovo slobodno da može ulaziti u svim sveckim organizacijama MI SE čudimo a neznamo da smo KOLONIJA zapadnih sila i šta oni žele ova vlada ima da im odobri jer kako kaže Dačić nesmiju ni pitati što nam to rade e pa ovaj SRPSKI narod je više glup nego što može iko zamislit.

 4. Neša says:

  Od ovih crnogorsko-makedonskih smradova ništa drugo nisam ni očekivao. Zato, kada šiptari budu počeli da ih guze, uzeti kokice, zavaliti se i uživati u predstavi. A sada je i dosta jasnije zašto je vrhovni vođa odložio izbore do daljnjeg!

 5. Goran says:

  Nemojte se ljudi zavaravati, narod CG i MK nikada u ogromnoj vecini nebi glasao protiv Srbije , to samo pojedinci placenici rade .

 6. Meri says:

  U pravu si Gorane, mada ima i dosta tog naroda kojem je opran dobrano mozak, prodat ime je od njihovih političkih elita i nacionalizam i šovinizam prema Srbiji, mislim na crnogorce, za makedonski narod neznam kakve su orijentacije. Pa baš sve se ne uzima zdravo za gotovo što ti političari pričaju, valjda imaš i neko lično iskustvo. Tako da ću se malo i nasikirati, a malo ću i grickati kokice.

 7. tose says:

  I ja se pridruzujem izvenenju srpskoga naroda za prodaju srpskog interesu i integritetali.Ovo je ovde mecava vladajucih umova sto iz unutrasnisnih previranja sto iz pritisku sa zapada ali u potpunost ne slazem se makedonskog ponasanja u UNESCO.Nije to stav obicnog makedonskog gragjanina.A jel ste se mozda i zapitali dali je sve uragjeno dogovorom da vasem veleizajniku Vucici i nase kvinslinske vlade.Pozdrav srpskom narodu.Bas mi je zao i budite veliki i izdrzite.

 8. Branislav Matijas says:

  Hvala komšijama samo su potvdjena mišljenja o vlasti u tim bivšim republikama , mislim da od straha nesmeju ni glasno kažu svoje ime da to nebude pogrešno shvaćeno, vratiće im se to voleo bih uskoro.

 9. жељко says:

  Хвала "браћи"...али из никарагрве,конга и осталих братских земаља :-* :-* :-*Живела Србија,живела Русија!!!!!

 10. Zoran says:

  Гласало се данас у Паризу. Гласало се тако како се гласало. Претставници Срба су успели да од "брижне" руке Тачија одвоје Грачаницу и још много тога што са њим, Албанијом и Албанцима нема ама баш никакве везе. Неки су гласали зато што су морали, други из обести, трећи из мржње. Ружни или лепи, разлози су њихови. Гласала је и Црна Гора. И она је имала своје разлоге. Прихватам али разумео нисам. И не могу то из једно пар хиљада разлога. Могу да разумем да војник-кукавица, да га не пошаљу на бојиште, себи пуца у ногу. Црна Гора није у рату и никад није била кукавна. Зашто су онда пуцали себи у ноге? Могу да разумем да пијаница пиша уз ветар па кући иде упишан. Њему није ни важно. Црна Гора је данас упишана а није пијана?? Што је најгоре није упишала само ногавице. Смрад мокраће се шири и са Ловћена, са гроба Сердар Јанка Вукотића, из историјског архива Црне Горе, из Владе и парламента и са још најмање пар хиљада праваца. Неко је то све опоганио. И није само то. Студенти у Београду, пореклом из државе од које су старији, мокри и смрдљиви, осрамоћени и понижени, умокрили се нису а смрде ко творови. И мушко и женско. Ако је когод међу стручним књигама имао Горски Вијенац налази га опогањеног и мокрог а како и неби кад се у њему на више од 30 места помиње Србин, Србија, Српкиња.... Часни Срби пореклом из те горе, црне, црње данас но икад, који су због части и поноса на своје порекло и огњишта са којих су у Србију пошли, на олтар Србије полагали чак и своју децу када је то требало, данас немају ни части ни поноса а обрукали се нису? Како и коме да објасне да су мокри и погани, посрамљени и понижени, само због тога што их је неко чак из Париза опоганио? И ко да им верује. Сви су они данас обележени суровије него Јевреји 41-ве у Варшави а није их туђин обележио! И како сутра, прексутра? Хоће ли за навек међу сувим и намирисаним Србима ходати мокри и смрдљиви?? Хоће ли се икад осушити, хоће ли смрад нестати. Хоће ли се икад усправити а да никад и пред никим погнули главе нису? Хоће ли им икад руке пасти онај који им је, како пророк са Ловћена рече, учинио да им "Трагови смрде нечовештвом" ? Скоро стотину руку се данас, тамо у Паризу, подигло и колко год да их има, оне нису важне, важна је та једна, дабогда се осушила да се више никад не подигне!

 11. BLAGICA says:

  Evo dokaz,, sakrijeni su moji komentari ,,radi se o razdaranje naroda ,, PISALA SAM VISE PUTA OVDE A KOMENTAR MOJ NEPOSTOI ZASTO?

 12. kele says:

  nazalost svi su oni nekad bili srbi.

 13. Boz says:

  Zorane, Svaka ti cast na toliko prelijepo izrecenom sadrzaju. Ja sam nazalost malo prost, a i dugo sam eto vani... Picka li im materina izdajnicka, crkli svi dabogda koji su glasal. Tuga, sramota, izdaja i cisti kurvanjski izbod u leda kakav nikad dosad nije bio zabiljezen izmedu Srbije i Prljave Gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u