КОМШИЈЕ НАМ ЗАБОЛЕ НОЖ У ЛЕЂА: Црногорци и Македонци гласали за Косово у УНЕСКО! (ФОТО)

KOMŠIJE NAM ZABOLE NOŽ U LEĐA: Crnogorci i Makedonci glasali za Kosovo u UNESKO! (FOTO)

21 oktobra 2015

b_151021122Izvršni savet Unesko većinom glasova predložio je da Kosovo bude prijemljeno u tu organizaciju. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su da odlože izjašnjavanje, ali je predsedik Izvrsnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela.

Predstavnik Kube, potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, prenosi RTS.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da „Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima“.

RTS prenosi i da je Kosovo na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sednicu, ali ubrzo i napustio salu.

Predlog prijema Kosova bila je 43. tačka dnevnog reda 197. zasedanja Izvršnog saveta, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra, a odlučivati dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Kako prenosi B92, rasprava o predlogu prijema Kosova u Unesko bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela 197. sednice Izvršnog saveta.

Predlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Spanija i Argentina, predlog je, inače, podnela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

Državni, naučni i crkveni vrh Srbije saglasio se juče da je prijem Kosova u Unesko neprihvatljiv, a peticiju protiv prijema Kosova u tu organizaciju je u kratkom roku potpisalo više od 100.000 ljudi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da danas ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja Uneska u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo i Metohija ne postanu član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština Uneska.

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na juče održanom sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev „Kosova“ i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace.

U zaključcima sa tog sastanka je ukazano i da Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije, i da bi svako otimanje te baštine značilo nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u Unesko kao i da su šanse Srbije mnogo veće na Generalnoj konferenciji.

u9DAČIĆ: NASTAVLJAMO BORBU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru bude odbijena preporuka da Kosovo uđe u tu organizaciju.

„Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo“, rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dačić je rekao da je Izvršni savet, isto kao što je na protivpravni način ta tačka i došla na dnevni red, bez ikakve debate i usvojio preporuku da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

Prema njegovim rečima, glasanje je pokazalo da postoje ogromne podele u međunarodnoj zajednici, kao i u Unesku.

STEFANOVIĆ: NIJE SVE GOTOVO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će Srbija nastaviti borbu da spreči prijem Kosova i Metohije u Unesko iako je Izvršni savet Uneska danas odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji prijem u članstvo te organizacije.

„Mi se sa tim ne mirimo. Nijedan državni organ to neće priznati.“ , rekao je Stefanović, komentarišući odluku Izvršnog saveta Uneska da preporuči prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

„Oni koji su silniji i moćniji od Srbije uradili su nešto što nije ni pravda, ni pravo“ rekao je Stefanović novinarima u Vrbasu.

 

KOMENTARI15 komentara

 1. deda mraz says:

  Pa ovi nasi smradovi su glasali za prijem kosova u olimpijski komitet zajedno sa smradom Divcem i sad je katastrofa sto su kolonije C.Gora i Makedonija glasale kako su im gazde naredile i mi smo im zeleni signal dali da mogu dalje traziti primanja u razlicite organizacije i brate dragi nismo se uopste bunili i bezrezervno podrzavamo nasega velikog vodju.

 2. Meri says:

  Ovde nije reč o sportu nego o duhovnoj i kulturnoj baštini Srbije na Kosovu. Primećujem da su UAE glasale isto za prijem Kosova u Unesko, to su ti veliki prijatelji našeg slavnog i neponovljivog premijera Vučića, koji se uvek jako trudi za našu stvar i uvek bude neuspešan. HM Beograd na vodi, hoteli po Kopaoniku, firme i zemlja po Banatu... Kako sad prolazi KOSOVO mogla bi ubrzo i cela SRBIJA.

 3. pravdaa says:

  Naša vlada je donela odluku da se neće ni na koga naljuti jer ova vlada je izdala Kosovo i glasala da je Kosovo slobodno da može ulaziti u svim sveckim organizacijama MI SE čudimo a neznamo da smo KOLONIJA zapadnih sila i šta oni žele ova vlada ima da im odobri jer kako kaže Dačić nesmiju ni pitati što nam to rade e pa ovaj SRPSKI narod je više glup nego što može iko zamislit.

 4. Neša says:

  Od ovih crnogorsko-makedonskih smradova ništa drugo nisam ni očekivao. Zato, kada šiptari budu počeli da ih guze, uzeti kokice, zavaliti se i uživati u predstavi. A sada je i dosta jasnije zašto je vrhovni vođa odložio izbore do daljnjeg!

 5. Goran says:

  Nemojte se ljudi zavaravati, narod CG i MK nikada u ogromnoj vecini nebi glasao protiv Srbije , to samo pojedinci placenici rade .

 6. Meri says:

  U pravu si Gorane, mada ima i dosta tog naroda kojem je opran dobrano mozak, prodat ime je od njihovih političkih elita i nacionalizam i šovinizam prema Srbiji, mislim na crnogorce, za makedonski narod neznam kakve su orijentacije. Pa baš sve se ne uzima zdravo za gotovo što ti političari pričaju, valjda imaš i neko lično iskustvo. Tako da ću se malo i nasikirati, a malo ću i grickati kokice.

 7. tose says:

  I ja se pridruzujem izvenenju srpskoga naroda za prodaju srpskog interesu i integritetali.Ovo je ovde mecava vladajucih umova sto iz unutrasnisnih previranja sto iz pritisku sa zapada ali u potpunost ne slazem se makedonskog ponasanja u UNESCO.Nije to stav obicnog makedonskog gragjanina.A jel ste se mozda i zapitali dali je sve uragjeno dogovorom da vasem veleizajniku Vucici i nase kvinslinske vlade.Pozdrav srpskom narodu.Bas mi je zao i budite veliki i izdrzite.

 8. Branislav Matijas says:

  Hvala komšijama samo su potvdjena mišljenja o vlasti u tim bivšim republikama , mislim da od straha nesmeju ni glasno kažu svoje ime da to nebude pogrešno shvaćeno, vratiće im se to voleo bih uskoro.

 9. željko says:

  Hvala "braći"...ali iz nikaragrve,konga i ostalih bratskih zemalja :-* :-* :-*Živela Srbija,živela Rusija!!!!!

 10. Zoran says:

  Glasalo se danas u Parizu. Glasalo se tako kako se glasalo. Pretstavnici Srba su uspeli da od "brižne" ruke Tačija odvoje Gračanicu i još mnogo toga što sa njim, Albanijom i Albancima nema ama baš nikakve veze. Neki su glasali zato što su morali, drugi iz obesti, treći iz mržnje. Ružni ili lepi, razlozi su njihovi. Glasala je i Crna Gora. I ona je imala svoje razloge. Prihvatam ali razumeo nisam. I ne mogu to iz jedno par hiljada razloga. Mogu da razumem da vojnik-kukavica, da ga ne pošalju na bojište, sebi puca u nogu. Crna Gora nije u ratu i nikad nije bila kukavna. Zašto su onda pucali sebi u noge? Mogu da razumem da pijanica piša uz vetar pa kući ide upišan. Njemu nije ni važno. Crna Gora je danas upišana a nije pijana?? Što je najgore nije upišala samo nogavice. Smrad mokraće se širi i sa Lovćena, sa groba Serdar Janka Vukotića, iz istorijskog arhiva Crne Gore, iz Vlade i parlamenta i sa još najmanje par hiljada pravaca. Neko je to sve opoganio. I nije samo to. Studenti u Beogradu, poreklom iz države od koje su stariji, mokri i smrdljivi, osramoćeni i poniženi, umokrili se nisu a smrde ko tvorovi. I muško i žensko. Ako je kogod među stručnim knjigama imao Gorski Vijenac nalazi ga opoganjenog i mokrog a kako i nebi kad se u njemu na više od 30 mesta pominje Srbin, Srbija, Srpkinja.... Časni Srbi poreklom iz te gore, crne, crnje danas no ikad, koji su zbog časti i ponosa na svoje poreklo i ognjišta sa kojih su u Srbiju pošli, na oltar Srbije polagali čak i svoju decu kada je to trebalo, danas nemaju ni časti ni ponosa a obrukali se nisu? Kako i kome da objasne da su mokri i pogani, posramljeni i poniženi, samo zbog toga što ih je neko čak iz Pariza opoganio? I ko da im veruje. Svi su oni danas obeleženi surovije nego Jevreji 41-ve u Varšavi a nije ih tuđin obeležio! I kako sutra, preksutra? Hoće li za navek među suvim i namirisanim Srbima hodati mokri i smrdljivi?? Hoće li se ikad osušiti, hoće li smrad nestati. Hoće li se ikad uspraviti a da nikad i pred nikim pognuli glave nisu? Hoće li im ikad ruke pasti onaj koji im je, kako prorok sa Lovćena reče, učinio da im "Tragovi smrde nečoveštvom" ? Skoro stotinu ruku se danas, tamo u Parizu, podiglo i kolko god da ih ima, one nisu važne, važna je ta jedna, dabogda se osušila da se više nikad ne podigne!

 11. BLAGICA says:

  Evo dokaz,, sakrijeni su moji komentari ,,radi se o razdaranje naroda ,, PISALA SAM VISE PUTA OVDE A KOMENTAR MOJ NEPOSTOI ZASTO?

 12. BLAGICA says:

  NIGDE NA SPISKU NEVIDIM DA JE MAKEDONIJA GLASALA BILO STA

 13. BLAGICA says:

  NOVINARI SU OPASNA STVAR A ONI KOJI VERUJU U NJIH SU OPASNIJI

 14. kele says:

  nazalost svi su oni nekad bili srbi.

 15. Boz says:

  Zorane, Svaka ti cast na toliko prelijepo izrecenom sadrzaju. Ja sam nazalost malo prost, a i dugo sam eto vani... Picka li im materina izdajnicka, crkli svi dabogda koji su glasal. Tuga, sramota, izdaja i cisti kurvanjski izbod u leda kakav nikad dosad nije bio zabiljezen izmedu Srbije i Prljave Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *