Конференција о активној неутралности Србије

Konferencija o aktivnoj neutralnosti Srbije

27 oktobra 2015

45675788Danas je u Beogradu održana međunarodna konferencija posvećena pitanju neutralnosti Srbije kao mogućem međunarodnom položaju naše zemlje.  Govoreći na otvaranju konferencije Miroslav Parović predsednik Treće Srbije rekao je kako pozicija aktivne neutralnosti Srbije danas predstavlja potpuno realnu političku opciju. „Po mom mišljenju stubovi aktivne neutralnosti u Srbiji danas mogu biti eksploatacija najvrednijeg resursa koje Srbija ima, a to je trasa evropskog Koridora 10, koji se nalazi na trasi kineskih ekonomskih kretanja, kao i ruskih energetskih planova, kao i aktivna borba protiv islamističkog terorizma“, zaključio je Parović.

Vladan Glišić rekao je kako je nemoguće proglasiti neutralnost bez suverenosti. Takođe kako je istakao, za njega politika aktivne neutralnosti predstavlja politiku „ne u NATO“.

Za Dejana Mirovića politika neutralnosti predstavlja međukorak ka svrstavanju na stranu prijatelja gde ubraja Rusiju i zemlje BRIKS-a. „Neutralnost je mrtva. Živela neutralnost!“, rekao je Željko Cvijanović ukazavši da je knjiški koncept neutralnosti kakav je imala Švajcarska danas nemoguć, ali da današnja politika neutralnosti mora da uspostavi model očuvanja država koje imaju unutrašnju podeljenost.

45587Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je nemoguće biti neutralan u odnosu na sopstvene interese i naveo primer potrebe da Srbija reaguje na dešavanja u Crnoj Gori. „Trebamo sačuvati postojeće, do trenutka kada će biti vreme da se neminovno svrstamo“.

Stevica Deđanski istakao je kako nam atlanstke integracije nisu potrebne, jer u osnovi to znači svrstavanje na stranu neprijatelja naših prijatelja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao kako je Kosovo i Metohija tema broj jedan sa NATO i EU i ukazao kako je neophodno doneti zakon o vojnoj neutralnosti i da nije dobro to pitanje rešavati promenom Ustava iako su to neke države u svetu tako regulisale.

Učešće na konferenciji su još uzeli Milenko Nedelkovski, poznati makedonski TV voditelj, Gojko Raičević, urednik internet portala IN4S iz Crne Gore, politički analitičar Branko Radun, politikolog Borivoj Rašuo, Predrag Nikolić iz Republike Srpske i Despot Kovačević doktorant na Fakultetu političkih nauka. Pored njih govorili su gosti iz inostranstva Aleksandar Mustafa iz Republikanske partije Francuske, Markus Frohnmajer iz Alternative za Nemačku, kao i Igor Tuljancev iz partije Rodina iz Moldavije, Denis Denisov direktor ukrainske filijale Instituta ZND i Vjačeslav Čarskij generalni producent projekta RBTH izdavačke kuće Rosijskaja gazeta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *