Копачи сопственог гроба

Копачи сопственог гроба

5 октобра 2015

KESIC djoko 43Пише: Ђоко Кесић

Не знам како се ви осјећате, питање јесте интимно, али признајем, ја се осјећам грозно, заправо одвратно – што и вама желим.

Ви само мислите да нисте баш ви криви, па питам како сте се осјећали прије неколико дана кад је у београдском парку Ташмајдан трећи пут обновљена биста Милице Ракић? То је она трогодишња дјевојчица из Батајнице, симбол НАТО убијања Србије, која је погинула 17. априла 1999. године. У главу ју је погодио гелер распрскавајуће бомбе док је у купатилу сједила на ноши. Два пута је оскрнављен споменик вајарке Катарине Трипковић, који има облик црног лептира раширених крила, биљег сјећања на сву дјецу страдалу у срамотном НАТО бомбардовању Србије.

Сходно тој логици ваља очекивати да ће сутра неко од нас спалити Светосавски храм, минирати Музеј Николе Тесле, киднаповати патријарха и од Патријаршије тражити милионски откуп, у еврима, наравно! Да ли вас је страх да живите у оваквом друштву које тако јавно и смишљено копа себи гроб, да ли вјерујете било коме у земљи кроз чије двориште опет тутњи историја, а Хрвати нам главна преокупација? Мене јесте. Хрвате побиједисмо не својом заслугом, Зоран Милановић је пуцао себи у ногу мислећи да је туђа – ХДЗ-овска. Углавном, побиједисмо Хрвате, остадоше нам избјеглице, што и не би био велики проблем да та мигрантска колона не носи заставу пророка, предсказује нова страдања јер они су, у суштини, пројекат чију суштину данас тешко препознајемо.

А како је почело? Одговор на ово питање засигурно знају „домаћини“ из оних тридесет породица који господаре свјетским финансијама јер вјерујем да мигрантска криза, чији се крај не назире, само посљедица либералног капитализма. Либерализација је омогућила нове енормне зараде поменутих породица, а остатак свијета претворио се у полуколонијално ропство. Колико ли је ратова посљедњих година вођено за нафтна поља, гасне изворе и јефтину радну снагу да би богати били још богатији. Нобелов миљеник Џозеф Стиглиц подсјећа да је висина зарада огромне мањине (радника, сељака и поштене интелигенције) нижа него прије четврт вијека.

Другим ријечима, либерални капитализам производи малобројне богаташе и енормну сиротињу, избјеглице из бијелог свијета, значи дошли су код својих родитеља. А стоји ту и један озбиљан ребус: У близини ратних подручја одакле долазе избјеглице налазе се пребогате земље као што су Катар, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Израел. Тамо ниједан мигрант није ни покушао да тражи ухљебљење! Због чега? Какав материјал за теоретичаре завјера, или у том диму има и ватре?

Слична стања су већ виђана у историји, па слиједе и виђени расплети, сад је питање ко ће повући обарач, неки нови Лењин, који би да се обрачуна са противницима радничке револуције, или ће то учинити породице које пљачкају свијет. Засигурно слиједе крвави обрачуни глобалних размјера. Не рачунајте на Сиризу, њихове вође су издале револуцију, али биле су од користи. Показали су чега се богати плаше. А уколико богати срачунају да је њима потребан велики рат, с тим свакако рачунајте, биће то сукоб с циљем да њима треба отворити тржишта и радну снагу да би били још богатији и моћнији. Шта у овом галиматијасу ради нација која скрнави споменик Милице Ракић? Биће понављачи сопствене историје – биће слуге, биће нечије топовско месо.

(ПрессРС)

KOMENTARI2 коментара

  1. Goran says:

    Pravo u srz ! Svaka cast na textu ,,,pun pogodak svako slovo

  2. Lala says:

    Nedostaje fotografija spomenika malom anđelu. Hvala Katarina što si nam dočarala tu lepotu a vandali ko vandali- na dušu greh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u