КРАЈ ТРКЕ У НАОРУЖАЊУ У СВЕМИРУ: Све космичке силе ће морати да поштују ова правила

КРАЈ ТРКЕ У НАОРУЖАЊУ У СВЕМИРУ: Све космичке силе ће морати да поштују ова правила

18 марта 2019

Владини стручњаци из 25 земаља окупили су се у УН-у у Женеви на скупу посвећеном спречавању трке у наоружању у свемиру.

„Свемир је све важнији за укупну војну доминацију“, рекао је новинарима председавајући састанка Гиљерме де Агвиар Патриота уочи почетка двонедељног скупа.

Већина војних операција на Земљи ослања се на комуникацијске сателите и светске владе све су више забринуте да би они могли да буду уништени, додао је бразилски дипломата.УН-ов састанак инициран је пре него што је амерички председник Доналд Трамп прошлог јуна најавио планове за успостављање Свемирских снага као нове гране војске како би осигурале „америчку доминацију у свемиру“, јавила је Хина, пренео је Index.hr.

Године 2008. Русија и Кина предложиле су да се склопи споразум који би забранио постављање оружја у орбити и даље, као и нападе на објекте у свемиру.

Но западне државе томе су се успротивиле.

САД и ЕУ подржавају уместо тога необвезујуће мере.

Женевски састанак, на којем учествују и Иран, Пакистан и Индија, требало би да омогући помаке у том погледу и резултира низом предлога који би могли бити укључени у будући УН-ов споразум.

Учесници ће разговарати о томе треба ли се фокусирати на забрану одређених врста оружја или одређене врсте понашања у свемиру, рекао је Патриота.

Разматраће се правно обвезујућа правила и необвезујуће мере транспарентности.

Непријатељским потезима могло би се сматрати ометање сигнала комуникацијских сателита, нападање сателита ласерима или пројектилима те детонирање објеката у свемиру како би се створио отпад који би сметао другим свемирским објектима.

(Тањуг)

KOMENTARI2 коментара

  1. samostalan says:

    Masonerija drzi sve konce u svojim rukama, inace ovo ne bi bilo moguce.

  2. padre says:

    Baš bi voleo da vidim, kako će to sprečiti SAD, oni su ipak iznad toga!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u