Krim proglasio nezavisnost, svet ne priznaje referendum

Krim proglasio nezavisnost, svet ne priznaje referendum

17 марта 2014

353937_Yevpatoria UkraineRezultate referenduma o otcepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji ne priznaje niko osim Rusije, a u prvim reagovanjima najvaljene su sankcije protiv onih koji su odgovorni za njegovo organizovanje.

„Nećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu“, rekla je jutros visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton novinarima uoči današnjeg zasedanja saveta za spoljne poslove EU u Briselu na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji. Ona je istakla da će EU danas poslati „jasan signal Rusiji“ da mora da poštuje međunarodno pravo i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu.

Velika Britanija je kritikovala referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine rekavši da je to „izrugivanje“ demokratiji i odbila je da prizna rezultate.

„Niko ne treba da se zavarava da je referendum po bilo čemu legitiman. To je ismevanje demokratije“, poručio je britanski šef diplomatije u saopštenju Forin ofisa.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštio je da Velika Britanija „ne prizaje referendum niti rezultate“.

„Pozivamo Rusiju da počne dijalog sa Ukrajinom i reši krizu u okvirima međunarodnog prava“, dodaje se u saopštenju.

Austrijski ministar spoljnjih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da je referendum neprihvatljiv i zapretio uvođenjem zabrane izdavanja viza i zamrzavanjem imovine političkih i vojnih zvaničnika koji su odgovorni za referendum, navodi Rojters.

On je rekao da se ministri spoljnjih poslova još dogovaraju o imenima koja će biti stavljena na crnu listu. Konačna odluka biće doneta danas u Briselu.

Japan je rekao da će „snažno apelovati“ na Rusiju da ne izvrši aneksiju Krima, pridruživši se horu kritika, dok je Vašington nagovestio nove sankcije protiv Moskve.

Američki predsednik Barak Obama upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina da SAD i njihovi saveznici nikada neće priznati rezultate referenduma na Krimu.

„Naša zemlja ne odobrava rezultate. Japan će snažno apelovati na Rusiju da u potpunosti poštuje međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da ne izvrši ankesiju Krima“, izjavio je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

Japan je počeo da razmatra i ekonomske sankcije protiv Moskve.

Kanadski premijer Stiven Harper pridruzio se saveznicima širom sveta koji ne priznaju jučerašnji referednum na Krimu i upozorio Rusiju na nove sankcije, javlja AFP.

„Takozvani referendum održan je u situaciji kada se Krim nalazi pod nelegalnom vojnom okupacijom. Rezultati su samo odraz ruske vojne kontrole i ničeg drugog. Referendum je nezakonit, on nema pravno dejstvo i mi ne priznajemo rezultate“, poručio je Harper u saopštenju.

Zamenik kineskog ministra spoljnjih poslova Li Baodong danas je ponovoio apel koji je Peking uputio Ukrajini da pokaže mir i uzdržanost, nakon što su krimski lideri, koje podržava Moskva, objavili da je 96 odsto birača na Krimu glasalo za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, navodi Rojters.

Li je uoči posete kineskog predsatnika Si Đinpinga Evropi ovog meseca, novinarima rekao da je političko rešenje jedini način za rešavanje krize u Ukrajini.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u